Ποιος μπαίνει στην κουραστική διαδικασία να καθαρίσει μια φρέσκια αγκινάρα; Ωστόσο αξίζει να αφιερώσουμε κόπο και χρόνο σε αυτά τα βρώσιμα άνθη (γιατί για λουλούδια μιλάμε) με τη μοναδική νοστιμιά.


Ποιος μπαίνει στην κουραστική διαδικασία να καθαρίσει μια φρέσκια αγκινάρα; Ωστόσο αξίζει να αφιερώσουμε κόπο και χρόνο σε αυτά τα βρώσιμα άνθη (γιατί για λουλούδια μιλάμε) με τη μοναδική νοστιμιά. Στο μαγείρεμά τους θα μας βοηθήσει ο παρακάτω οδηγός.

1. Διάλεξε τις πιο τρυφερές αγκινάρες:

Οι πιο φρέσκιες είναι βαριές και σφιχτές, με καλά κλεισμένα και ζωηρόχρωμα πράσινα φύλλα. Μην επιλέξεις, αντιθέτως, τις πιο ελαφριές και όσες έχουν ανοιγμένα, στεγνά ή σπασμένα πέταλα. Προτίμησε, τέλος, τις μικρότερες σε μέγεθος, που συνήθως είναι οι πιο τρυφερές και γλυκές. Από την άλλη βέβαια, οι μεγαλύτερες σε μέγεθος έχουν και μεγαλύτερη καρδιά, που είναι το πιο νόστιμο και μαλακό κομμάτι της αγκινάρας.

2. Καθάρισέ τις:

Αυτό είναι και το πιο χρονοβόρο μέρος του μαγειρέματος της αγκινάρας. Πλύνε τις κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό, να απομακρυνθούν οι ακαθαρσίες που είναι εγκλωβισμένες ανάμεσα στα πέταλά τους. Στη συνέχεια, κόψε το στέλεχος κάθε αγκινάρας (εκτός αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις κι αυτό στη μαγειρική σου) και αφαίρεσε τα στεγνά, σκληρά φύλλα της. Ψαλίδισε τα τρυφερά φύλλα κατά μισό περίπου εκατοστό. Απομάκρυνε, επίσης, το λευκό και μοβ «χνούδι» που βρίσκεται πάνω από την καρδιά.

Ανάλογα με το πώς θα μαγειρέψεις την αγκινάρα, μπορείς να την αφήσεις ολόκληρη, να την κόψεις στη μέση, σε μικρότερα κομματάκια ή να πάρεις μόνο την καρδιά της. Μόλις καθαρίσεις μια αγκινάρα, βύθισέ τη σε μια λεκάνη με κρύο νερό και λίγο χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσει.

artichokes_washing

Πλένοντας τις αγκινάρες

3. Μαγείρεψέ τις:

Μπορείς να τις βράσεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, όπου τις αφήνεις να πάρουν μία βράση και μετά να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να αφαιρούνται εύκολα τα πέταλά τους. Εναλλακτικά, κάνε τις στον ατμό. Για έξτρα γεύση, πρόσθεσε σκελίδες σκόρδου, λεμόνι και μπαχαρικά στο νερό. Στον ατμό, μαγειρεύεις τις αγκινάρες για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι, όπως και στην περίπτωση του βρασίματος, να αφαιρούνται εύκολα τα πέταλά τους ή να μπορείς να τις τρυπήσεις άνετα στο κέντρο με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια μπορείς να τις απολαύσεις όπως είναι, συνοδευόμενες π.χ. από σκόρδο και πιπέρι, ή να τις χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή της επιλογής σου. Οι baby αγκινάρες σερβίρονται ιδανικά ως ορεκτικό με ένα ντιπ.

4. Διάλεξε πώς θα τις καταναλώσεις:

Μερικές μόνο από τις επιλογές σου; Αγκινάρες γεμιστές, ογκρατέν, αλά πολίτα, ομελέτα, αλλά και με κοκκινιστό κρέας στην κατσαρόλα.

5. Ψήσε τις:

Μια εναλλακτική, που θα τους δώσει καπνιστή γεύση, είναι αφού τις μαγειρέψεις στον ατμό, να τις κόψεις κατά μήκος, να απλώσεις ελαιόλαδο, να τις πασπαλίσεις με αλάτι και να τις ψήσεις στο γκριλ ή ακόμα και στα κάρβουνα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.

6. Κάνε τις στο φούρνο:

Αφού τις καθαρίσεις, τις κόβεις κατά μήκος, τις απλώνεις σε αλουμινόχαρτο και περιχύνεις με ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι ή χυμό λεμονιού. Τις πασπαλίζεις με αλάτι και ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο σκόρδο, τις τυλίγεις με το αλουμινόχαρτο και τις ψήνεις στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 60-90 λεπτά.

Μπορείς επίσης να τις ψήσεις σε ταψάκι, προσθέτοντας και λίγο νερό (περίπου 2 κ.σ. ανά αγκινάρα). Αφού περάσουν τα 60-90 λεπτά, τις ξεσκεπάζεις και συνεχίζεις το ψήσιμο στο φούρνο για ακόμα 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τέλος, απλώνεις σε κάθε αγκινάρα ένα μείγμα από γαλέτα, αλατοπίπερο, ξύσμα λεμονιού, θυμάρι, ελαιόλαδο και, αν θέλεις, λίγη τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζεις το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα.

7. Γέμισέ τις με ό,τι θέλεις:

Αποφάσισες να τις κάνεις γεμιστές; Τα νέα είναι εξαιρετικά: Καθώς έχουν αρκετά ουδέτερη γεύση, ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα. Μπορείς, για παράδειγμα, να τις γεμίσεις με παρμεζάνα, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο μαϊντανό. Ή με λιαστές ντομάτες, κινόα και αποξηραμένα κράνμπερι ή άλλα μούρα. Για να ανοίξεις τα φύλλα μιας αγκινάρας και να τη γεμίσεις ευκολότερα, την ακουμπάς σε μια επιφάνεια αναποδογυρισμένη και την πιέζεις ελαφρώς με την παλάμη σου.

Σαλάτα με καρδιές αγκινάρας

Σαλάτα με καρδιές αγκινάρας

8. Στην… καρδιά του θέματος:

Η καρδιά της αγκινάρας είναι ένας αληθινός γαστρονομικός θησαυρός. Το πιο γλυκό και ευέλικτο μέρος του λαχανικού. Αξίζει τον κόπο να μπεις στη διαδικασία να την αφαιρέσεις από την αγκινάρα. Μπορείς, επίσης, να βρεις καρδιές αγκινάρας σε κονσέρβα ή κατεψυγμένες.

Τι μπορείς να κάνεις με την καρδιά της αγκινάρας; Τα πάντα. Να τη σοτάρεις σε ελαιόλαδο με λίγο σκόρδο, να δημιουργήσεις ένα πιάτο με λαχανάκια Βρυξελλών, λιαστές ντομάτες και ελιές Καλαμών, που καταναλώνεται εξίσου απολαυστικά ζεστό ή κρύο, ή, αφού σοτάρεις καρδιές αγκινάρας μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό και λευκό κρασί, να τις απλώσεις σε ψωμί φτιάχνοντας μια υπέροχη μπρουσκέτα.

Μπορείς, επιπλέον, να τις λιώσεις μαζί με σπανάκι δημιουργώντας ένα ντιπ, ή να τις πολτοποιήσεις μαζί με βασιλικό και φιστίκια Αιγίνης για μια φανταστική σάλτσα πέστο. Το ήξερες επίσης ότι οι καρδιές αγκινάρας μπορούν να νοστιμίσουν απίστευτα τη βάση μιας πίτσας, μαζί με μανιτάρια Πορτομπέλο, καραμελωμένα κρεμμύδια και ελιές; Όταν πρόκειται για την καρδιά της αγκινάρας, το μοναδικό όριο στις επιλογές που έχεις είναι η φαντασία σου.

empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και εύκολο στη μεταφορά σάντουιτς

Όσο νόστιμο μπορεί να είναι ένα σάντουιτς, άλλο τόσο μπελάς μπορεί να γίνει, λερώνοντας τα ρούχα σου με σάλτσες και ντομάτα και γεμίζοντας το γραφείο ψίχουλα.
empty alt

Μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη μαγειρεμένο σολομό;

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat...
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

4 βασικοί κανόνες για να ετοιμάσεις ένα πλατό τυριών

Ας πούμε ότι ένα βράδυ μέσα στην εβδομάδα σε επισκέπτονται φίλοι αλλά δεν έχεις ούτε το χρόνο ούτε την ενέργεια να μαγειρέψεις.
empty alt

Καλώς ήρθες, μελιτζάνα!

Οι μελιτζάνες δεν γίνονται μόνο μπριάμ ή τηγανιτές ή ψητές. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι να τις απολαύσεις, αναδεικνύοντας τη νοστιμιά και το άρωμά τους.
empty alt

Ψήνεσαι να δεις το grill αλλιώς!

  Πώς να κάνεις πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι ψησίματος με αυτά τα υπέροχα φαγητά. Στη σχάρα σου, είτε μιλάμε για ηλεκτρικό γκριλ, είτε για το γκριλ του φούρνου της ηλεκτρικής σου κουζίνας, μπορείς να βάλεις μια τεράστια γκάμα βρώσιμων υλικών.
empty alt

Ζεστή σούπα με ντομάτα και βασιλικό για κρύες μέρες και καυτές νύχτες

Ένα απλό μπολ με ζεστή σούπα είναι ακριβώς αυτό που λαχταράς για τα κρύα βράδια. Αυτή η σούπα βασιλικού ντομάτας είναι εύκολο να φτιαχτεί και αν την προτιμάς εντελώς vegan, βγάζεις έξω από τα υλικά της συνταγής την παρμεζάνα.
empty alt

Χειμωνιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτα

Οι σαλάτες όλο τον χρόνο είναι από τις πιο ωφέλιμες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Λατρεύουμε αυτή τη σαλάτα ζεστή, είτε όταν βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο, αλλά όμως μας αρέσει εξίσου κι είναι πολύ καλή επιλογή και σε θερμοκρασία δωματίου μία (δύο ή τρεις) μέρες μετά.
Back To Top