Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί.

Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί. Βασικά, λέγοντας «καραμελώνω» εννοούμε ότι εκθέτουμε τη ζάχαρη σε υψηλές θερμοκρασίες, που απελευθερώνουν χημικές ενώσεις οι οποίες μεταβάλλουν τη γεύση και το χρώμα της. Το πιο άμεσο και ορατό αποτέλεσμα είναι να σκουραίνει.

Μπορείς να καραμελώσεις επεξεργασμένη ζάχαρη ώστε π.χ. να φτιάξεις καραμέλα για χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο ή μια κρεμ μπριλέ, αλλά και τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά. Μόνο που στην τελευταία περίπτωση, καθώς τα ποσοστά ζάχαρης, για παράδειγμα σε ένα κρεμμύδι, είναι πιο χαμηλά, η καραμελοποίηση καθυστερεί περισσότερο από ό,τι στη λευκή, επεξεργασμένη ζάχαρη.

Είναι πάντως μια θαυμαστή διαδικασία, που εκτός από γλύκα δίνει και καπνιστές, πικάντικες νότες, πικράδα και ίσως πιο ρευστή υφή. Επιπλέον, μπορούμε να καραμελώσουμε ακόμα και υλικά που δεν περιέχουν σάκχαρα, προσθέτοντάς τους λίγη λευκή ή καστανή ζάχαρη, ή λίγο μέλι. Αυτό συμβαίνει, ας πούμε, με το μαρινάρισμα του κρέατος σε μαρινάδες που περιέχουν ζάχαρη, το οποίο δίνει μια όμορφη κρούστα στο κρέας κατά το ψήσιμο.

Και δύο βασικές αρχές για την καραμελοποίηση. Πρώτον συμβαίνει μόνο σε ξηρές συνθήκες, δηλαδή χωρίς την προσθήκη υγρών, επομένως δεν μπορούμε να καραμελώσουμε κατά το μαγείρεμα στον ατμό ή κατά το βράσιμο. Δεύτερον χρειάζεται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και συνιστάται να γίνεται σε τηγάνι.

Έχει κι αυτή τα μικρά της μυστικά, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσεις.

empty alt

3 tips για να μην χάνεις ποτέ το πρωινό σου

Ξυπνάς στις 7 το πρωί, φεύγεις τρέχοντας για το γραφείο, βάζεις καφέ και πέφτεις με τα μούτρα στη δουλειά.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και εύκολο στη μεταφορά σάντουιτς

Όσο νόστιμο μπορεί να είναι ένα σάντουιτς, άλλο τόσο μπελάς μπορεί να γίνει, λερώνοντας τα ρούχα σου με σάλτσες και ντομάτα και γεμίζοντας το γραφείο ψίχουλα.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωμένο τσάι στο σπίτι

Αν έχεις προσπαθήσει να παγώσεις ζεστό τσάι, πιθανότατα θα σου έχει βγει ένα νερουλό και άνοστο ρόφημα, που θα χρειάζεται μεγάλες κουταλιές ζάχαρης για να νοστιμίσει.
empty alt

Καιρός για…frozen yogurt

Οι θερμοκρασίες της άνοιξης ανεβαίνουν όπως ανεβαίνει κι η διάθεση μικρών και μεγάλων για παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι.
empty alt

Strawberry Prosecco Slushie

Strawberry Prosecco Slushie συνταγή, για ένα εύκολο κοκτέιλ prosecco φτιαγμένο σε μπλέντερ με ιταλικά prosecco, παγωμένες φράουλες, χυμό πορτοκάλι και μέλι.
empty alt

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια… φτιάχνεις μαρμελάδα!

Νόστιμη κι εύκολη μαρμελάδα λεμονιού για άρωμα καλοκαιριού όλο τον χρόνο
empty alt

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες! 
empty alt

Απλή σπιτική και απολαυστική ταραμοσαλάτα

Ετοιμαστείτε για την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή ξεκινώντας από την πρωταγωνίστρια του νηστήσιμου τραπεζιού
Back To Top