Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων.

Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων. Γιατί ακόμα και τα μπαχαρικά χαλούν.

Για την ακρίβεια, δεν αλλοιώνονται όπως, για παράδειγμα, το γάλα – δηλαδή εκείνο το μπαγιάτικο μοσχοκάρυδο δεν πρόκειται να σε σκοτώσει. Αλλά με την πάροδο του χρόνου χάνουν το άρωμά τους και, επομένως, το λόγο ύπαρξής τους. Γιατί τι να το κάνεις το μοσχοκάρυδο, αν είναι σαν να προσθέτεις άγευστη και άνοστη σκόνη στο φαγητό σου;

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να παρατείνεις το προσδόκιμο ζωής τους.

-Καταρχάς, φρόντισε να αγοράζεις μπαχαρικά σε ολόκληρους κόκκους, ρίζες και ξυλάκια, στην ακέραιη δηλαδή μορφή τους, στην οποία αλλοιώνονται με πιο αργούς ρυθμούς. Προτίμησε, παραδείγματος χάρη, ξυλάκια κανέλας αντί για τριμμένη κανέλα και αγόρασε σπόρους πιπεριού τους οποίους θα τρίψεις στο μύλο της κουζίνας σου.

-Υπολόγισε ότι τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούνται φρέσκα για περίπου τρεις μήνες, ενώ τα ολόκληρα για έξι έως δέκα μήνες.

-Αποθήκευσέ τα σε αεροστεγή βάζα και όχι σε σακουλάκια και γράψε σε μια ετικέτα, που θα κολλήσεις απέξω, την ημερομηνία λήξης τους (θα τη βρεις στο σακουλάκι της συσκευασίας τους).

-Τέλος, όταν αγοράζεις χύμα μπαχαρικά, περιορίσου σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες, που ξέρεις ότι θα καταναλώσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Umami;

Το ουμάμι (Umami),( όπως μαθαίνουμε στη Βικιπαίδεια), η καλή γεύση ή νοστιμιά, είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις,μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.
empty alt

Κηπουρική στην…κουζίνα!

  Για πολλούς ταλαντούχους μάγειρες, η χρήση βοτάνων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της παρασκευής ενός γεύματος. Αλλά η καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω, είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε.
empty alt

Απολαυστική και ωφέλιμη χωριάτικη σαλάτα με ζυμαρικά

Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά οι μέρες μεγαλώνουν κι η άνοιξη κάνει δυναμικά την εμφάνισή της.
empty alt

Και το Όσκαρ καλύτερου κοκτέιλ πάει… στο Golden Nights

Όσο όλοι περιμένουν να δουν ποιες διασημότητες παίρνουν βραβεία στα Όσκαρ αυτή την Κυριακή, ο Wolfgang Puck θα είναι απασχολημένος με την προετοιμασία του φαγητού για το διάσημο after πάρτι του Governor's Ball, όπως κάνει κάθε χρόνο από το 1995. Φέτος, ωστόσο, ο Puck θα έχει επίσης μαζί του τον...
empty alt

Wraps με μαρούλι – η απόλυτη ανατροπή!

Χωρίς θερμίδες ψωμιού ή πίτας, αυτές οι τυλιχτές απολαύσεις θα σε «τυλίξουν» γευστικά
Back To Top