Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων.

Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων. Γιατί ακόμα και τα μπαχαρικά χαλούν.

Για την ακρίβεια, δεν αλλοιώνονται όπως, για παράδειγμα, το γάλα – δηλαδή εκείνο το μπαγιάτικο μοσχοκάρυδο δεν πρόκειται να σε σκοτώσει. Αλλά με την πάροδο του χρόνου χάνουν το άρωμά τους και, επομένως, το λόγο ύπαρξής τους. Γιατί τι να το κάνεις το μοσχοκάρυδο, αν είναι σαν να προσθέτεις άγευστη και άνοστη σκόνη στο φαγητό σου;

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να παρατείνεις το προσδόκιμο ζωής τους.

-Καταρχάς, φρόντισε να αγοράζεις μπαχαρικά σε ολόκληρους κόκκους, ρίζες και ξυλάκια, στην ακέραιη δηλαδή μορφή τους, στην οποία αλλοιώνονται με πιο αργούς ρυθμούς. Προτίμησε, παραδείγματος χάρη, ξυλάκια κανέλας αντί για τριμμένη κανέλα και αγόρασε σπόρους πιπεριού τους οποίους θα τρίψεις στο μύλο της κουζίνας σου.

-Υπολόγισε ότι τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούνται φρέσκα για περίπου τρεις μήνες, ενώ τα ολόκληρα για έξι έως δέκα μήνες.

-Αποθήκευσέ τα σε αεροστεγή βάζα και όχι σε σακουλάκια και γράψε σε μια ετικέτα, που θα κολλήσεις απέξω, την ημερομηνία λήξης τους (θα τη βρεις στο σακουλάκι της συσκευασίας τους).

-Τέλος, όταν αγοράζεις χύμα μπαχαρικά, περιορίσου σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες, που ξέρεις ότι θα καταναλώσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

empty alt

Ας ξαναδούμε τα φυτικά λιπαρά

Πόσο αθώα είναι τελικά τα φυτικά λιπαρά; Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
empty alt

Επιδόρπια ανά τον κόσμο: Πώς τα απολαμβάνουν οι 10 πιο υγιείς λαοί;

Θα περίμενες ότι μιλώντας για τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, θα απορρίπταμε από τη διατροφή τους τα γλυκά; Ότι η λέξη «επιδόρπιο» τους είναι παντελώς άγνωστη; Κι όμως, ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ΚΑΙ επιδόρπιο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.
empty alt

5 tips για να σταματήσεις να πετάς χαλασμένα λαχανικά και φρούτα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα.
empty alt

Tacos με εξωτικές γαρίδες

Αν σου αρέσει η Asian Latin κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει. Αν λατρεύεις τα θαλασσινά πιάτα αλλά και οι γεύσεις που θυμίζουν την εξωτική πλευρά της Ανατολής, ειδικά όταν συνδυάζονται με την άγρια ασυμβίβαστη γεύση της λατινοαμερικάνικης γαστρονομίας, αυτές οι τηγανητές γαρίδες με σάλτσα μάνγκο […]
empty alt

Πώς να φτιάξετε το πιο υγιεινό smoothie

Το πρώτο μυστικό για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι οι ίνες!  Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, επειδή χωνεύουν πιο αργά.
empty alt

Σε όλους αρέσει να τρώνε από το μπολ της ζύμης, είναι ωστόσο ασφαλές;

Όταν ετοιμάζετε μια παρτίδα μπισκότων, είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε λίγο από την πεντανόστιμη αλλά ωμή ζύμη… Ωστόσο, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν η κατανάλωση ακατέργαστης ζύμης μπισκότων είναι ασφαλής ή αν οι κίνδυνοι βακτηριακής μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης αντισταθμίζουν τη χαρά της...
empty alt

Pasta Alla Gricia: μια μπουκιά και βρίσκεσαι στη Ρώμη

Εύκολη συνταγή για λαχταριστά ζυμαρικά με ιταλική σφραγίδα
empty alt

Απολαυστική σούπα με κοτόπουλο και ρύζι

Υγιεινή και ζεστή, ό,τι πρέπει για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία
Back To Top