Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων.

Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων. Γιατί ακόμα και τα μπαχαρικά χαλούν.

Για την ακρίβεια, δεν αλλοιώνονται όπως, για παράδειγμα, το γάλα – δηλαδή εκείνο το μπαγιάτικο μοσχοκάρυδο δεν πρόκειται να σε σκοτώσει. Αλλά με την πάροδο του χρόνου χάνουν το άρωμά τους και, επομένως, το λόγο ύπαρξής τους. Γιατί τι να το κάνεις το μοσχοκάρυδο, αν είναι σαν να προσθέτεις άγευστη και άνοστη σκόνη στο φαγητό σου;

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να παρατείνεις το προσδόκιμο ζωής τους.

-Καταρχάς, φρόντισε να αγοράζεις μπαχαρικά σε ολόκληρους κόκκους, ρίζες και ξυλάκια, στην ακέραιη δηλαδή μορφή τους, στην οποία αλλοιώνονται με πιο αργούς ρυθμούς. Προτίμησε, παραδείγματος χάρη, ξυλάκια κανέλας αντί για τριμμένη κανέλα και αγόρασε σπόρους πιπεριού τους οποίους θα τρίψεις στο μύλο της κουζίνας σου.

-Υπολόγισε ότι τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούνται φρέσκα για περίπου τρεις μήνες, ενώ τα ολόκληρα για έξι έως δέκα μήνες.

-Αποθήκευσέ τα σε αεροστεγή βάζα και όχι σε σακουλάκια και γράψε σε μια ετικέτα, που θα κολλήσεις απέξω, την ημερομηνία λήξης τους (θα τη βρεις στο σακουλάκι της συσκευασίας τους).

-Τέλος, όταν αγοράζεις χύμα μπαχαρικά, περιορίσου σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες, που ξέρεις ότι θα καταναλώσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

To dress code στα εστιατόρια αλλάζει;

Όταν είσαι καλεσμένος το βράδυ για φαγητό, φοράς αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «τα καλά σου». Ένα όμορφο φόρεμα και τακούνια οι γυναίκες, το κοστούμι τους οι άντρες.
empty alt

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.
empty alt

Ετοιμάζεις ταξίδι; Πάρε μαζί σου αυτό το σπιτικό σνακ!

Τα μεγάλα ταξίδια μας δίνουν το ιδανικό άλλοθι να ενδώσουμε σε σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες, τα οποία διαφορετικά μπορεί και να αποφεύγαμε.
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Mac & cheese με κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μια υγιεινή επιλογή για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας σε χαμηλούς υδατάνθρακες, σε αυτή την εκδοχή η υγεία συναντά και την απόλαυση! Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να το φτιάξετε όσο πιο απολαυστικό γίνετε.
empty alt

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.
Back To Top