Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων.

Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων. Γιατί ακόμα και τα μπαχαρικά χαλούν.

Για την ακρίβεια, δεν αλλοιώνονται όπως, για παράδειγμα, το γάλα – δηλαδή εκείνο το μπαγιάτικο μοσχοκάρυδο δεν πρόκειται να σε σκοτώσει. Αλλά με την πάροδο του χρόνου χάνουν το άρωμά τους και, επομένως, το λόγο ύπαρξής τους. Γιατί τι να το κάνεις το μοσχοκάρυδο, αν είναι σαν να προσθέτεις άγευστη και άνοστη σκόνη στο φαγητό σου;

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να παρατείνεις το προσδόκιμο ζωής τους.

-Καταρχάς, φρόντισε να αγοράζεις μπαχαρικά σε ολόκληρους κόκκους, ρίζες και ξυλάκια, στην ακέραιη δηλαδή μορφή τους, στην οποία αλλοιώνονται με πιο αργούς ρυθμούς. Προτίμησε, παραδείγματος χάρη, ξυλάκια κανέλας αντί για τριμμένη κανέλα και αγόρασε σπόρους πιπεριού τους οποίους θα τρίψεις στο μύλο της κουζίνας σου.

-Υπολόγισε ότι τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούνται φρέσκα για περίπου τρεις μήνες, ενώ τα ολόκληρα για έξι έως δέκα μήνες.

-Αποθήκευσέ τα σε αεροστεγή βάζα και όχι σε σακουλάκια και γράψε σε μια ετικέτα, που θα κολλήσεις απέξω, την ημερομηνία λήξης τους (θα τη βρεις στο σακουλάκι της συσκευασίας τους).

-Τέλος, όταν αγοράζεις χύμα μπαχαρικά, περιορίσου σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες, που ξέρεις ότι θα καταναλώσεις μέσα στους επόμενους μήνες.

empty alt

3 άγνωστα tips για να διατηρείς φρέσκιες τις ντομάτες σου

Ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσεις τις ντομάτες σου φρέσκιες είναι να τις κρατήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, ας πούμε στον πάγκο της κουζίνας, σωστά; Όχι απαραίτητα.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Σεφ – και ξέρουμε πώς να την γιορτάσεις

Πριν (και μετά τον κορωνοϊό) το να βγαίνεις για φαγητό σε εστιατόρια ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο αγαπημένες σου δραστηριότητες (αλλά και πολλών ανθρώπων επίσης), επειδή έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις την καλύτερη κουζίνα αλλά και να δοκιμάσεις συνταγές από όλες τις κουζίνες […]
empty alt

Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα σύμφωνα με τους σεφ

Βρετανοί σεφ επέλεξαν, για λογαριασμό της Independent, τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε, κατά τη γνώμη τους, κατά την προετοιμασία ενός γεύματος.
empty alt

Υπέροχη χειμωνιάτικη λαχανόσουπα

Αυτή είναι η πιο προσαρμόσιμη σούπα. Είναι γευστική, απίστευτα υγιεινή και ετοιμάζεται σε χρόνο μηδέν. Μπορείς να αξιοποιήσεις μέσα της το υπόλοιπο χοιρινό κρέας, ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας που έχει περισσέψει και που θα της δώσει μια έξτρα νοστιμιά.
empty alt

Γευστικές βόμβες με αβοκάντο και μπέικον

Το αβοκάντο είναι μια θρεπτική τροφή με ωφέλιμα λίπη και πολύτιμα συστατικά που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη διατροφή σου! Στην «πειραγμένη» αυτή εκδοχή του το συνδυάζουμε με «επικίνδυνα» υλικά που δίνουν μια έκρηξη γευστικής απόλαυσης.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Μύδια με ντομάτες και σκόρδο

Τώρα που μπαίνουμε σε ρυθμούς ρομαντικούς και ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους.
Back To Top