Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα. Αρκεί όμως μια ελάχιστη ποσότητα υγρασίας για να δημιουργήσει, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, ένα σιρόπι στο οποίο θα προσκολληθούν τα σωματίδια του κακάο σχηματίζοντας σβόλους. Κάνοντας, δηλαδή, τη λιωμένη σοκολάτα να σβολιάσει. Μάλιστα, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και σε μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, αφού μια μικρή ποσότητα υγρασίας μπορεί και πάλι να κάνει τα σωματίδια του κακάο να κολλήσουν μεταξύ τους.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα, όταν λιώνουμε σοκολάτα για να φτιάξουμε ένα γλυκό;

Προσθέτοντας, παραδόξως, περισσότερο νερό: Βράζουμε νερό και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη λιωμένη σοκολάτα, ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά, ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι οι σβόλοι να εξαφανιστούν και το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Προσοχή, όμως: Χρησιμοποιούμε αυτό το tip στις περιπτώσεις που θέλουμε να φτιάξουμε με τη σοκολάτα π.χ. σιρόπι ή γλάσο, όχι όταν πρόκειται να την ψήσουμε (για παράδειγμα μέσα σε ένα κέικ), γιατί τότε, έχοντας αραιώσει υπερβολικά, μπορεί να μην ψηθεί καλά.

Και όπως συμβαίνει συνήθως, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Σε συνταγές λοιπόν που δεν περιέχουν υγρά υλικά προσέχουμε να μην εισχωρήσει καθόλου υγρασία στη σοκολάτα. Ενώ σε εκείνες που περιέχουν συστατικά όπως λιωμένο βούτυρο, λικέρ ή νερό, πάντα λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με τα υγρά υλικά, διατηρώντας έτσι την απαραίτητη υγρασία στα σωματίδια της ζάχαρης και του κακάο.

empty alt

Σταματήστε το υπερβολικό τηγάνισμα στις πατάτες και το καρβουνιασμένο τοστ!

Σας αρέσουν οι υπερβολικές ψητές πατάτες; Το… καμένο τοστ; Σύμφωνα με έρευνα,  μάλλον πρέπει να αφήσετε πίσω αυτές τις συνήθειες… Κι αυτό γιατί οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό […]
empty alt

9+1 τροφές που έχουν διαφορετική προέλευση από αυτή που νομίζουμε

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
empty alt

Το απόλυτο burger του καλοκαιριού είναι με σολομό!

Ένα υπέροχο burger είναι κάτι πολύ περισσότερο από βόειο κρέας και αυτά τα μπιφτέκια σολομού 5 αστέρων είναι εδώ για να το αποδείξουν.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα ιαπωνική κοτόσουπα ράμεν

Το ράμεν (ιαπωνικά: 拉麺, ラーメン) είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι (φύκι), μένμα και πρασαλίδες.
empty alt

Margarita time: Μη μαδάς τις μαργαρίτες, πιες τες!

Margarita: το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού σε προκαλεί να αφεθείς, να το απολαύσεις και να ανακαλύψεις όλες τις νέες του εκδοχές που θα απογειώσουν τις στιγμές σου.
empty alt

Ρολά κρέπας με καραμελωμένα μήλα

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… ίσως όχι το καραμελωμένο αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ταξιδέψουμε νοερά στη Γαλλία και σε αυθεντικές κρέπες να βάλουμε μήλα που έχουμε καραμελώσει με αλμυρή καραμέλα! Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός […]
empty alt

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Τα cupcakes αυτά είναι νόστιμα. Πολύ υγρά, με γευστικό συνδυασμό βανίλιας και ελαφρού εσπεριδοειδούς. Μια σπιτική βουτυρόκρεμα βανίλιας που αναζωογονεί ελαφριά, αλλά γλυκιά και βγάζει υπέροχα.
empty alt

Cheesecake με μηλόπιτα

Δύο απολαύσεις μαζί, σε έναν συνδυασμό που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top