Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα. Αρκεί όμως μια ελάχιστη ποσότητα υγρασίας για να δημιουργήσει, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, ένα σιρόπι στο οποίο θα προσκολληθούν τα σωματίδια του κακάο σχηματίζοντας σβόλους. Κάνοντας, δηλαδή, τη λιωμένη σοκολάτα να σβολιάσει. Μάλιστα, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και σε μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, αφού μια μικρή ποσότητα υγρασίας μπορεί και πάλι να κάνει τα σωματίδια του κακάο να κολλήσουν μεταξύ τους.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα, όταν λιώνουμε σοκολάτα για να φτιάξουμε ένα γλυκό;

Προσθέτοντας, παραδόξως, περισσότερο νερό: Βράζουμε νερό και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη λιωμένη σοκολάτα, ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά, ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι οι σβόλοι να εξαφανιστούν και το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Προσοχή, όμως: Χρησιμοποιούμε αυτό το tip στις περιπτώσεις που θέλουμε να φτιάξουμε με τη σοκολάτα π.χ. σιρόπι ή γλάσο, όχι όταν πρόκειται να την ψήσουμε (για παράδειγμα μέσα σε ένα κέικ), γιατί τότε, έχοντας αραιώσει υπερβολικά, μπορεί να μην ψηθεί καλά.

Και όπως συμβαίνει συνήθως, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Σε συνταγές λοιπόν που δεν περιέχουν υγρά υλικά προσέχουμε να μην εισχωρήσει καθόλου υγρασία στη σοκολάτα. Ενώ σε εκείνες που περιέχουν συστατικά όπως λιωμένο βούτυρο, λικέρ ή νερό, πάντα λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με τα υγρά υλικά, διατηρώντας έτσι την απαραίτητη υγρασία στα σωματίδια της ζάχαρης και του κακάο.

empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

To timing είναι η λέξη-κλειδί για να φτιάξεις ένα αυγό μελάτο, με ρευστό ακόμα κρόκο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με μια φέτα ψωμί με βούτυρο, αναβιώνοντας μια από τις πιο νόστιμες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων.
empty alt

Πέντε κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Έτσι θα γίνουν τόσο νόστιμα όσο εκείνα  που είχες δοκιμάσει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Μυστικά για να ψήσετε τέλεια τραγανό μπέικον

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε μπέικον, αλλά μετά από πολλές έρευνες αποφασίσαμε ότι το πιο έξυπνο να μαγειρεύουμε τις φέτες είναι στο φούρνο: υπάρχει λιγότερο χάος στην κουζίνα, γίνεται το σερβίρισμα του μπέικον πολύ πιο εύκολο, και τα αποτελέσματα είναι εξίσου τραγανά.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλμυρό και τυρένιο

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι.

Back To Top