Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα. Αρκεί όμως μια ελάχιστη ποσότητα υγρασίας για να δημιουργήσει, σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, ένα σιρόπι στο οποίο θα προσκολληθούν τα σωματίδια του κακάο σχηματίζοντας σβόλους. Κάνοντας, δηλαδή, τη λιωμένη σοκολάτα να σβολιάσει. Μάλιστα, αυτός ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και σε μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, αφού μια μικρή ποσότητα υγρασίας μπορεί και πάλι να κάνει τα σωματίδια του κακάο να κολλήσουν μεταξύ τους.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα, όταν λιώνουμε σοκολάτα για να φτιάξουμε ένα γλυκό;

Προσθέτοντας, παραδόξως, περισσότερο νερό: Βράζουμε νερό και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη λιωμένη σοκολάτα, ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά, ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι οι σβόλοι να εξαφανιστούν και το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Προσοχή, όμως: Χρησιμοποιούμε αυτό το tip στις περιπτώσεις που θέλουμε να φτιάξουμε με τη σοκολάτα π.χ. σιρόπι ή γλάσο, όχι όταν πρόκειται να την ψήσουμε (για παράδειγμα μέσα σε ένα κέικ), γιατί τότε, έχοντας αραιώσει υπερβολικά, μπορεί να μην ψηθεί καλά.

Και όπως συμβαίνει συνήθως, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Σε συνταγές λοιπόν που δεν περιέχουν υγρά υλικά προσέχουμε να μην εισχωρήσει καθόλου υγρασία στη σοκολάτα. Ενώ σε εκείνες που περιέχουν συστατικά όπως λιωμένο βούτυρο, λικέρ ή νερό, πάντα λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με τα υγρά υλικά, διατηρώντας έτσι την απαραίτητη υγρασία στα σωματίδια της ζάχαρης και του κακάο.

empty alt

Τα 11 οφέλη του γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Οδηγός συντήρησης τροφίμων: γιατί μήλα και κρεμμύδια δεν κάνουν μαζί

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Σοκο_λαχταριστές τηγανίτες στον φούρνο!

Ετοιμάσου να μπεις και να ενδώσεις σε απολαυστικό πειρασμό: Στρώματα αφράτων τηγανιτών, πασπαλισμένες με τσιπ σοκολάτας και πλημμυρισμένες με ζάχαρη άχνη και το αγαπημένο σου σιρόπι.
empty alt

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]
empty alt

Cool και Alcohol free στον καύσωνα

Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες επικίνδυνα ο οργανισμός διψάει όλο και περισσότερο κι έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Καλό το νεράκι δεν λέω αλλά και μια ξωτική νότα μπορεί να σε ξεδιψάσει με τον πιο απολαυστικό τρόπο και να βάλει χρώμα στα ζεστά μεσημέρια ή τις καυτές νύχτες σου… […]
empty alt

Hot Dogs-Μούμιες – τρομακτικά νόστιμα και λαχταριστά

Για Halloween πάρτι ή σε ένα αφιέρωμα με τις αγαπημένες σας ταινίες
empty alt

Δροσερή σαλάτα με σπανάκι, φράουλες, αβοκάντο & καρύδια

Πάρτε μια γεύση καλοκαιριού με αυτή την υπέροχη σαλάτα
Back To Top