Είτε πρόκειται να έχεις κάποιο χορτοφάγο στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων είτε θεωρείς απαραίτητο να υπάρχουν και πιάτα λαχανικών στο τραπέζι ως μια πιο υγιεινή και ελαφριά πινελιά, είτε αναρωτιέσαι ποια ορεκτικά θα συνοδεύσουν το κρασί σου, η παρακάτω συνταγή της blogger Alexandra Stafford είναι πλούσια σε χρώματα […]

Είτε πρόκειται να έχεις κάποιο χορτοφάγο στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων είτε θεωρείς απαραίτητο να υπάρχουν και πιάτα λαχανικών στο τραπέζι ως μια πιο υγιεινή και ελαφριά πινελιά, είτε αναρωτιέσαι ποια ορεκτικά θα συνοδεύσουν το κρασί σου, η παρακάτω συνταγή της blogger Alexandra Stafford είναι πλούσια σε χρώματα και θρεπτικά στοιχεία χωρίς να στερείται σε γεύση. Κι αυτό χάρη στο ντρέσινγκ που συνοδεύει τα λαχανικά, που πραγματικά τα απογειώνει.

Τι θα χρειαστείς

2 φλιτζ. νερό
2 φλιτζ. μηλόξιδο
3 κ.γ. ζάχαρη
3 κ.γ. αλάτι
8-10 καρότα, με ένα πολύ μικρό κομμάτι από το πράσινο στέλεχός τους στην άκρη
1 μικρό κεφάλι κουνουπιδιού, κομμένο σε ανθύλλια στο μέγεθος που θέλεις
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λιωμένο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
1 λεμόνι, κομμένο στη μέση
2 αντζούγιες, λιωμένες
1 αβοκάντο
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
1 φλιτζ. Φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά όπως μαϊντανό, κόλιανδρο, σχοινόπρασο
Μαρούλι ρομάνα, ραπανάκια, αντίδια

Πώς θα το φτιάξεις

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνεις το νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφήνεις να πάρουν μια βράση, μέχρι η ζάχαρη και το αλάτι να διαλυθούν.

2. Βάζεις τα καρότα και το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνεις από πάνω το μείγμα. Πιέζεις με μια σπάτουλα να βυθιστούν καλά. Μεταφέρεις τα λαχανικά μέσα στο υγρό σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς – σε δύο διαφορετικά, αν δεν θέλεις το κουνουπίδι να πάρει χρώμα από το καρότο. Τα αφήνεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τα βάζεις στο ψυγείο. Μπορείς να τα αφήσεις εκεί ακόμα και για εβδομάδες.

3. Για να φτιάξεις το ντρέσινγκ, ρίχνεις το κρεμμυδάκι και το σκόρδο σε ένα μεγάλο μπολ και τα καλύπτεις με το ξίδι και με το χυμό λεμονιού. Προσθέτεις μία πρέζα αλάτι και αφήνεις για 10 λεπτά. Προσθέτεις τις αντζούγιες και τη σάρκα του αβοκάντο. Τα λιώνεις όλα μαζί με ένα πιρούνι. Προσθέτεις τα μυρωδικά. Ρίχνεις σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Δοκιμάζεις. Αν θέλεις μια πιο πλούσια γεύση, προσθέτεις και την κρέμα γάλακτος. Ρίχνεις επιπλέον αλάτι κατά βούληση, πιπέρι και, αν θέλεις, επιπλέον χυμό λεμονιού και ξίδι.

4. Για να σερβίρεις, απλώνεις τα λαχανικά πίκλες μαζί με τα υπόλοιπα σε μια πιατέλα. Τα συνοδεύεις με το μπολ που περιέχει το ντρέσινγκ.

empty alt

Ο λιγότερο βαρετός τρόπος να μαγειρέψεις τις φακές

Συνήθως αντιμετωπίζουμε τις φακές σαν ένα αναγκαίο κακό: τα όσπρια που δεν μπορούν να λείπουν από το εβδομαδιαίο μενού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και αρκετά οικονομικά, αλλά δεν είναι και σε θέση να προσφέρουν έντονες γευστικές συγκινήσεις.
empty alt

8 λόγοι που προτιμάμε τα μπουτάκια κοτόπουλου

Κάποιοι τα θεωρούν πιο ευτελή από το στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο έχεις τουλάχιστον 8 λόγους να βάλεις στη διατροφή σου τα μπουτάκια κοτόπουλου.
empty alt

Βράσε ρύζι: 5+1 tips για να το κάνεις πεντανόστιμο

Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

7 τρόποι να κάνεις οικονομία στα ψώνια σου

Αν τα ψώνια στο σουπερμάρκετ «στραγγίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να τα μειώσεις αισθητά χωρίς να στερηθείς.
empty alt

Tacos με εξωτικές γαρίδες

Αν σου αρέσει η Asian Latin κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει. Αν λατρεύεις τα θαλασσινά πιάτα αλλά και οι γεύσεις που θυμίζουν την εξωτική πλευρά της Ανατολής, ειδικά όταν συνδυάζονται με την άγρια ασυμβίβαστη γεύση της λατινοαμερικάνικης γαστρονομίας, αυτές οι τηγανητές γαρίδες με σάλτσα μάνγκο […]
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
Back To Top