Το λάχανο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξει την πέψη, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τη φλεγμονή.

Παρά την εντυπωσιακή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, το λάχανο συχνά παραβλέπεται.

Αν και μπορεί να μοιάζει πολύ με μαρούλι, στην πραγματικότητα ανήκει στο γένος λαχανικών Brassica, το οποίο περιλαμβάνει μπρόκολο, ραπανάκια και λαχανάκια Βρυξελλών.

Έρχεται σε μια ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου, του μωβ, του λευκού και του πράσινου, και τα φύλλα του μπορεί να είναι είτε τσαλακωμένα είτε λεία.

Αυτό το λαχανικό καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια και μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία από πιάτα, όπως ξινολάχανο, kimchi και λαχανοσαλάτα.

Επιπλέον, το λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα.

Παρόλο που το λάχανο είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, έχει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Στην πραγματικότητα, μόνο 1 φλιτζάνι, ή 89 γραμμάρια ωμού πράσινου λάχανου περιέχει:

Θερμίδες: 22

Πρωτεΐνη: 1 γρ

Φυτικές ίνες: 2 γρ

Βιταμίνη Κ: 56% της Ημερήσιας Αξίας

Βιταμίνη C: 36% της Ημερήσιας Αξίας

Φολικό οξύ: 10% της Ημερήσιας Αξίας

Μαγγάνιο: 6% της Ημερήσιας Αξίας

Βιταμίνη Β6: 6% της Ημερήσιας Αξίας

Ασβέστιο: 3% της Ημερήσιας Αξίας

Κάλιο: 3% της Ημερήσιας Αξίας

Μαγνήσιο: 3% της Ημερήσιας Αξίας

Το λάχανο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, του σιδήρου και της ριβοφλαβίνης.

Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω λίστα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, τα οποία είναι απαραίτητα για πολλές σημαντικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού μεταβολισμού και της κανονικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, το λάχανο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών και ενώσεων θείου.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που έχουν περιττό αριθμό ηλεκτρονίων, γεγονός που τα καθιστά ασταθή. Όταν τα επίπεδά τους γίνουν πολύ υψηλά, μπορεί να βλάψουν τα κύτταρά σας.

Το λάχανο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και απώλεια όρασης.

Δέκα λόγοι που το λάχανο κάνει καλό στην υγεία σου

1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

2. Τα περισσότερα σταυρανθή, στα οποία ανήκει και το λάχανο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατανάλωσή του βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και των πνευμόνων.

3. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, που έχει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων κυττάρων, στη σύνθεση του DNA και RNA.

4. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στα ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και στον κορεσμό.

5. Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζονται θετικά με την πρόσληψη του λάχανου.

6. Η σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι.

7. Είναι διαθέσιμο σε πολλά χρώματα και μεγέθη: Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, άσπρο λάχανο και μοβ λάχανο.

8. Κάτι που ποτέ ίσως δεν θα περίμενες να συναντήσεις στο λάχανο και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα!

9. Είναι ό,τι πρέπει για δίαιτα! Τα 100 γραμμάρια λάχανου αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες και περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών που καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.

10. Ενώ για πολλά χρόνια υπήρχε η εντύπωση ότι η κατανάλωση λάχανου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, νέα δεδομένα κατέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό.

 

empty alt

Μια μπανάνα την ημέρα τον ψυχίατρο κάνει πέρα!

Αν η λέξη ευτυχία έπαιρνε χρώμα, τι θα ήταν; Ροζ, κόκκινο ή μήπως κίτρινο; Για σκέψου! Αυτό το νοστιμότατο φρούτο, η μπανάνα, σου χαρίζει μαγνήσιο, το οποίο αν λείπει από τον οργανισμό προκαλείται κατάθλιψη, έλλειψη προσοχής και αϋπνία.
empty alt

Γάλα σόγιας

  Το βλέπεις σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αλλά διστάζεις να το πάρεις γιατί δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι και εάν σου κάνει καλό.
empty alt

Μια νέα μελέτη καταλήγει στο ότι πρέπει να τρώμε βραδινό στις 2 το μεσημέρι

Το τελευταίο γεύμα της ημέρας, συνήθως το τρώμε γύρω στις 8-9 μ.μ., σωστά; Σωστά θα απαντάς αλλά μια νέα μελέτη έρχεται να πει ότι μπορεί αυτή η τακτική μπορεί να είναι και λάθος.
empty alt

Μπορεί μια τροφή να επιταχύνει το μεταβολισμό;

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για την τάδε ή τη δείνα τροφή που «επιταχύνει» ή «δίνει ώθηση» στο μεταβολισμό – συνήθως για την καυτερή πιπεριά, το πράσινο τσάι ή τον καφέ.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

Mυρωδικά και σιλουέτα σε φόρμα: Τι να βάλεις στη διατροφή σου για να χάσεις βάρος

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί τα τελευταία χρόνια ότι τα μυρωδικά είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχός μας στο αδυνάτισμα, διαθέτοντας τα ίδια ελάχιστες θερμίδες.
empty alt

5 «κακές» τροφές που πραγματικά βοηθούν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Μπορεί να χαρείτε να μάθετε ότι ορισμένα από τα αγαπημένα σας φαγητά δεν χρειάζεται να είναι απαγορευμένα εντελώς
empty alt

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.
Back To Top