Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι. Αλλά είναι εξαιρετικό μαμαδίσιο φαγητό όταν γίνονται γεμιστά, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που δεν τα τρώνε τηγανητά. Κι αν είναι γνωστά στην παροιμιώδη φράση «κολοκύθια με τη ρίγανη» – τα κολοκύθια τρώγονται και μαγειρεύονται με άπειρους τρόπους και επίσης προσφέρουν στον οργανισμό σου πολλά οφέλη!

Το κολοκύθι έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία κρυολογήματος, πόνων και διαφόρων καταστάσεων υγείας.

 

Εδώ είναι μερικά οφέλη που προσφέρουν τα κολοκυθάκια.

Πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά

Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Ένα φλιτζάνι (223 γραμμάρια) μαγειρεμένων κολοκυθιών παρέχει:

Θερμίδες: 17

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Ζάχαρη: 1 γραμμάριο

Ίνες: 1 γραμμάριο

Βιταμίνη Α: 40% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 16% της ΣΗΠ

Βιταμίνη C: 14% της ΣΗΠ

Κάλιο: 13% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 10% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 9% της ΣΗΠ

Φολικό οξύ: 8% της ΣΗΠ

Χαλκός: 8% της ΣΗΠ

Φώσφορος: 7% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 7% της ΣΗΠ

Θειαμίνη: 5% της ΣΗΠ

Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και αρκετών άλλων βιταμινών Β.

 

Το άφθονο περιεχόμενο σε βιταμίνη Α μπορεί να υποστηρίξει την όραση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τα ωμά κολοκύθια προσφέρουν παρόμοιο προφίλ διατροφής με τα μαγειρεμένα κολοκύθια, αλλά με λιγότερη βιταμίνη Α και περισσότερη βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία που τείνει να μειώνεται με το μαγείρεμα.

 

 

zucchinni

 

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Το κολοκύθι είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικές φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Τα καροτενοειδή – όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο – είναι ιδιαίτερα άφθονα στα κολοκύθια. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να ωφελήσουν τα μάτια, το δέρμα και την καρδιά σου, καθώς και να προσφέρουν κάποια προστασία έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η έρευνα δείχνει ότι η φλούδα του φυτού φιλοξενεί τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Τα κίτρινα κολοκυθάκια μπορεί να περιέχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα ανοιχτό πράσινα

 

Συμβάλλει στην υγιή πέψη

Τα κολοκυθάκια μπορούν να προωθήσουν την υγιή πέψη με διάφορους τρόπους. Βραστά είναι πλούσια σε νερό, και μειώνουν τις πιθανότητες δυσκοιλιότητας. Το κολοκύθι περιέχει επίσης διαλυτές και αδιάλυτες ίνες που βοηθούν τα τρόφιμα να μετακινούνται πιο εύκολα από το έντερο, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

 

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα κολοκύθια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σε 3 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μαγειρεμένο κύπελλο (232 γραμμάρια), τα κολοκύθια παρέχουν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση χαμηλών υδατανθράκων σε σχέση με τα ζυμαρικά για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, και τα δύο μπορεί να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και να μειώσουν την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, οι ίνες κολοκυθιών βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τα επίπεδα από το να αυξάνεται μετά τα γεύματα.

 

zucchini

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Τα κολοκύθια μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη. Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η πηκτίνη, ένας τύπος διαλυτής ίνας που βρίσκεται στα κολοκύθια, φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση των συνολικών και «κακών» επιπέδων χοληστερόλης LDL. Το κολοκύθι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υγιέστερη αρτηριακή πίεση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Μπορεί να ενισχύσει την όραση

Η προσθήκη κολοκυθιών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει την όρασή σου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα κολοκύθια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο – δύο θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των ματιών.

Το κολοκύθι περιέχει επίσης τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να συσσωρευτούν στον αμφιβληστροειδή, βελτιώνοντας την όρασή σου και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

 

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η τακτική κατανάλωση κολοκυθιών μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε νερό και έχει χαμηλή πυκνότητα θερμίδων, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις πληρότητα. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσει το αίσθημα πείνα.

Επιπλέον, οι μελέτες συνδέουν σταθερά την υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών με την απώλεια βάρους και έναν βραδύτερο ρυθμό αύξησης βάρους με την πάροδο του χρόνου.

 

 

empty alt

Επικίνδυνες οι διατροφικές συνήθειες των νέων

Mε ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανητές πατάτες, διατρέφονται οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην Ελλαδα, αποκλείοντας τα φρούτα και λαχανικά, Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College, σε...
empty alt

Γιατί τα δαμάσκηνα αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου

Πες μου ότι σκέφτεσαι σοβαρά να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες! Η Άνοιξη σε εμπνέει να τρως περισσότερα φρούτα; Διάβασε παρακάτω γιατί ένα από αυτά πρέπει να είναι οπωσδήποτε το δαμάσκηνο! Θεωρούνται υπερτροφή και όχι τυχαία καθώς αποτελούν πηγή βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων ενώ...
empty alt

Η διατροφική αξία της ρόκας

Η ρόκα προστίθεται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλά φαγητά και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της «πικάντικης» αίσθησης που χαρίζει στα πιάτα.
empty alt

Πώς να ρίξετε την πίεση σας μέσω της διατροφής

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή ακόμα κι αν δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φορές βοηθάει στην πρόληψη και στο να μη χειροτερέψουν.
empty alt

Σαρδέλα, ένα νόστιμο και ωφέλιμο ψάρι

Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύονται και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.
empty alt

Κάτι και να καίει… το μυστικό της αιώνιας νεότητας είναι πιο «πικάντικο» από ό,τι νομίζεις

Οι ερευνητές μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο για να ζουν περισσότερο οι άνθρωποι και η απάντηση βρίσκεται στο τσίλι! Μια νέα μελέτη θα παρουσιαστεί στις επιστημονικές εισηγήσεις του συνεδρίου του American Heart Association 2020 με «καυτά» στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν σημαντικά μειωμένο...
empty alt

Τέσσερις τροφές που θα σε βοηθήσουν… αν έφαγες υπερβολικά

Μερικές φορές το παρακάνουμε όλοι. Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν το σώμα σου να ανακάμψει και να χωνέψει με ευκολία.
empty alt

Το θαυματουργό διατροφικό προφίλ του σκόρδου

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
Back To Top