Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com:

Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι). Σχετίζεται στενά με τα κρεμμύδια, τα ασκαλώνια και τα πράσα.

Κάθε τμήμα ενός βολβού σκόρδου ονομάζεται σκελίδα. Υπάρχουν περίπου 10-20 σκελίδες σε έναν μόνο βολβό, στο περίπου.

Το σκόρδο φύεται σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι δημοφιλές συστατικό στη μαγειρική, λόγω της έντονης μυρωδιάς και της νόστιμης γεύσης του.

Ωστόσο, σε όλη την αρχαία ιστορία, η κύρια χρήση του σκόρδου ήταν για την υγεία και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Η χρήση του τεκμηριώθηκε αρκετά από πολλούς σημαντικούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Κινέζων.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι τα περισσότερα από τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία προκαλούνται από ενώσεις θείου που σχηματίζονται όταν μια σκελίδα σκόρδου τεμαχίζεται, συνθλίβεται ή μασάται.

Ίσως η πιο γνωστή ένωση είναι η αλισίνη. Ωστόσο, η αλισίνη είναι μια ασταθής ένωση που υπάρχει μόνο για λίγο στο φρέσκο σκόρδο αφού κοπεί ή συνθλιβεί.

Άλλες ενώσεις που μπορεί να παίζουν ρόλο στα οφέλη του σκόρδου για την υγεία περιλαμβάνουν το διαλλυλοδισουλφίδιο και τη S-αλλυλ-κυστεΐνη (3Αξιόπιστη πηγή).

Οι ενώσεις θείου από το σκόρδο εισέρχονται στο σώμα σας από το πεπτικό σύστημα. Στη συνέχεια ταξιδεύουν σε όλο σας το σώμα, ασκώντας ισχυρές βιολογικές επιδράσεις.

Το σκόρδο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό αλλά έχει πολύ λίγες θερμίδες

To σκόρδο είναι απίστευτα θρεπτικό.

Μία μόνο σκελίδα (3 γραμμάρια) ωμό σκόρδο περιέχει:

Μαγγάνιο: 2% της ημερήσιας αξίας

Βιταμίνη Β6: 2% της ημερήσιας αξίας

Βιταμίνη C: 1% της ημερήσιας αξίας

Σελήνιο: 1% του ημερήσιας αξίας

Φυτικές ίνες: 0,06 γρ

Αυτό συνοδεύεται από 4,5 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο υδατάνθρακες.

Το σκόρδο περιέχει επίσης ίχνη από διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος

Τα συμπληρώματα σκόρδου είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια μεγάλη μελέτη, διάρκειας 12 εβδομάδων, διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα σκόρδου μείωσε τον αριθμό των κρυολογημάτων κατά 63% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος μειώθηκε επίσης κατά 70%, από 5 ημέρες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε μόλις 1,5 ημέρα στην ομάδα του σκόρδου.

Οι δραστικές ενώσεις στο σκόρδο μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό είναι υπεύθυνες για περισσότερους θανάτους από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη πάθηση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτές τις ασθένειες.

Ανθρώπινες μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υψηλή αρτηριακή.

Το σκόρδο βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Το σκόρδο μπορεί να μειώσει την ολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη.

Για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη, τα συμπληρώματα σκόρδου φαίνεται να μειώνουν την ολική και την LDL χοληστερόλη κατά περίπου 10-15%.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα τη χοληστερόλη LDL (κακή) και HDL (καλή), το σκόρδο φαίνεται να μειώνει την LDL, αλλά δεν έχει αξιόπιστη επίδραση στην HDL.

Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Η οξειδωτική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες συμβάλλει στη διαδικασία γήρανσης.

Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς του σώματος έναντι της οξειδωτικής βλάβης.

Υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων σκόρδου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα στον άνθρωπο, καθώς και μειώνουν σημαντικά το οξειδωτικό στρες σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι συνδυασμένες επιδράσεις στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κοινών παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Το σκόρδο μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Οι πιθανές επιπτώσεις του σκόρδου στη μακροζωία είναι βασικά αδύνατο να αποδειχθούν στους ανθρώπους.

Αλλά δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων σε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, είναι λογικό το σκόρδο να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Το γεγονός ότι μπορεί να καταπολεμήσει μολυσματικές ασθένειες είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, επειδή αυτές είναι κοινές αιτίες θανάτου, ειδικά σε ηλικιωμένους ή άτομα με δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αθλητική απόδοση μπορεί να βελτιωθεί με συμπληρώματα σκόρδου

Το σκόρδο ήταν μια από τις πρώτες ουσίες που ενίσχυαν την απόδοση. Χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στους αρχαίους πολιτισμούς για τη μείωση της κόπωσης και τη βελτίωση της ικανότητας εργασίας των εργαζομένων. Κυρίως, δόθηκε σε Ολυμπιακούς αθλητές στην αρχαία Ελλάδα.

Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση των βαρέων μετάλλων στο σώμα

Σε υψηλές δόσεις, οι ενώσεις θείου στο σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από βλάβες οργάνων από τοξικότητα βαρέων μετάλλων.

Μια μελέτη 4 εβδομάδων σε εργαζόμενους σε εργοστάσιο μπαταριών αυτοκινήτων (που είχαν υπερβολική έκθεση στον μόλυβδο) διαπίστωσε ότι το σκόρδο μείωσε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα κατά 19%. Μείωσε επίσης πολλά κλινικά σημάδια τοξικότητας, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων και της αρτηριακής πίεσης. Τρεις δόσεις σκόρδου κάθε μέρα ξεπέρασαν ακόμη και το φάρμακο D-πενικιλλαμίνη στη μείωση των συμπτωμάτων.

Το σκόρδο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

Καμία ανθρώπινη μελέτη δεν έχει μετρήσει την επίδραση του σκόρδου στην απώλεια οστικής μάζας. Ωστόσο, μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει την οστική απώλεια αυξάνοντας τα οιστρογόνα στις γυναίκες. Μια μελέτη σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι μια ημερήσια δόση ξηρού εκχυλίσματος σκόρδου (ίση με 2 γραμμάρια ακατέργαστου σκόρδου) μείωσε σημαντικά τον δείκτη ανεπάρκειας οιστρογόνων. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των οστών στις γυναίκες.

Τρόφιμα όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορεί επίσης να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην οστεοαρθρίτιδα.

Το σκόρδο είναι εύκολο να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας και προσθέτει γεύση

Το τελευταίο δεν είναι όφελος για την υγεία αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό.

Το σκόρδο είναι πολύ εύκολο να το συμπεριλάβετε στην τρέχουσα διατροφή σας. Συμπληρώνει τα περισσότερα αλμυρά πιάτα, ιδιαίτερα σούπες και σάλτσες. Η έντονη γεύση του σκόρδου μπορεί επίσης να προσθέσει μια έξτρα γεύση σε κατά τα άλλα ήπιες συνταγές.

Το σκόρδο διατίθεται σε διάφορες μορφές, από ολόκληρες σκελίδες και λείες πάστες μέχρι σκόνες και συμπληρώματα όπως εκχύλισμα σκόρδου και λάδι σκόρδου.

Ένας συνηθισμένος τρόπος χρήσης του σκόρδου είναι να πιέσετε μερικές σκελίδες φρέσκου σκόρδου με μια πρέσα σκόρδου και μετά να το ανακατέψετε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Αυτό λειτουργεί ως ένα πολύ απλό και θρεπτικό dressing σαλάτας.

Παρενέργειες σκόρδου

Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στο σκόρδο, όπως η κακοσμία του στόματος. Υπάρχουν επίσης μερικοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε αυτό.

Εάν έχετε αιμορραγική διαταραχή ή παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη σκόρδου.

empty alt

3 καλοί λόγοι να ξεκινήσεις να πίνεις χυμό βύσσινο

Τα νέα μόλις μας έφτασαν από τα διατροφικά ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, γι’ αυτό κάνε λίγο χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας σου γρήγορα.
empty alt

Και μόνο η μυρωδιά μιας καλοψημένης μπριζόλας μάς παχαίνει

Πώς συνδέεται η αίσθηση της όσφρησης με τα κιλά μας; Μια νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε.
empty alt

Τέσσερις εύκολες τροφές που θα απογειώσουν το πρωινό σας

Όσο βιαστικοί κι αν είστε το πρωινό θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε!
empty alt

Σύκο – το απόλυτο αυγουστιάτικο φρούτο!

Το επιστημονικό όνομα για το σύκο είναι το Ficus carica. Το σχήμα του λένε ότι θυμίζει δάκρυ, αλλά εγώ θα έλεγα μάλλον ότι μοιάζει με μια σταγόνα υπέρτατης απόλαυσης.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

7 τρόποι να χρησιμοποιήσεις ένα λεμόνι

Τα λεμόνια είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φρούτα. Για του λόγου το αληθές, καθώς πλησιάζει η εποχή τους ανακάλυψε 7 από τις χρήσεις τους στη μαγειρική και όχι μόνο! 1.
empty alt

Τι είναι τα προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα και πού κάνουν καλό;

Είτε έχεις ακουστά τα Adaptogens, στα ελληνικά προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα, είτε όχι, είναι πιθανό να τα έχεις δει ως πρόσθετη επιλογή στην τοπική καφετέρια ή στα μενού του smoothie bar ή να τα έχεις διαβάσει στα συστατικά ροφημάτων ή φυτικών συμπληρωμάτων.
empty alt

Μια διατροφολόγος μοιράζεται την «υποτιμημένη» τροφή μακροζωίας που τρώει κάθε μέρα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα

Ψάχνετε για μια υγιή, φθηνή πρωτεΐνη που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο; Πάρτε μερικά όσπρια την επόμενη φορά που θα είστε στο παντοπωλείο.
Back To Top