Είτε η πείνα σου εκδηλώνεται με την επιθυμία να ψάξεις στο ψυγείο για σνακ, ή τη λαχτάρα να παραγγείλεις κάτι το συντομότερο δυνατόν ή να είσαι πάνω από την κατσαρόλα περιμένοντας με ανυπομονησία να γίνει το φαγητό, μπορεί να είναι ένα μικρό βασανιστήριο.

Είτε η πείνα σου εκδηλώνεται με την επιθυμία να ψάξεις στο ψυγείο για σνακ, ή τη λαχτάρα να παραγγείλεις κάτι το συντομότερο δυνατόν ή να είσαι πάνω από την κατσαρόλα περιμένοντας με ανυπομονησία να γίνει το φαγητό, μπορεί να είναι ένα μικρό βασανιστήριο. Ωστόσο, όλοι λίγο πολύ ερχόμαστε αντιμέτωποι με το αίσθημα της πείνας….

Μερικοί άνθρωποι όμως μπορεί να είναι πιο πιθανό από άλλους να βιώσουν αυτές τις κρίσεις πείνας πιο συχνά, υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Nature Metabolism. Και όλα βασίζονται στη βιολογία.

Μια ερευνητική ομάδα από το King’s College του Λονδίνου και μια εταιρεία επιστήμης της υγείας ZOE συνεργάστηκαν για να ερευνήσουν γιατί ορισμένα άτομα αγωνίζονται να χάσουν βάρος ενώ κάνουν δίαιτα ελεγχόμενη από θερμίδες. Για να το πετύχουν αυτό, παρακολούθησαν το σάκχαρο του αίματος (μέσω συνεχών συσκευών παρακολούθησης γλυκόζης) και πολλών άλλων βιοδεικτών υγείας από 1.070 άτομα για 14 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής περιόδου, όλοι οι συμμετέχοντες έτρωγαν το ίδιο πρωινό – muffins με την ίδια ποσότητα θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών – και στη συνέχεια επέλεξαν το υπόλοιπο των γευμάτων τους όλη την ημέρα.

Εκτός από τα δεδομένα σακχάρου στο αίμα τα οποία η οθόνη παρακολούθησε όλη την ημέρα, οι ερευνητές σημείωσαν τους αριθμούς από:

– Φορετές συσκευές που παρακολουθούν τον ύπνο και τη δραστηριότητα

– Αυτοαναφερόμενα επίπεδα πείνας και εγρήγορσης που παρακολουθούνται μέσω μιας εφαρμογής smartphone

– Αναφορές για το πότε και τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες κάθε μέρα.

pinaw b

Προηγούμενες μελέτες επιβεβαίωναν τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μόνο για τις πρώτες 2 ώρες μετά το γεύμα. Αλλά αυτή η έρευνα διεύρυνε την εστίασή της – και ως αποτέλεσμα, ανακάλυψε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είχαν σημαντικές «κάμψεις στην καμπύλη σακχάρου» μεταξύ 2 και 4 ωρών μετά την αρχική τους υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρο στο αίμα. Σε αυτό το σημείο, ορισμένα άτομα κατέγραψαν μια πτώση σακχάρου στο αίμα κάτω από το κανονικό τους επίπεδο αναφοράς και στη συνέχεια επανάκαμψαν.

Εκείνοι που είχαν τις μεγαλύτερες πτώσεις παρουσίασαν αύξηση 9% στην πείνα και έτρωγαν ξανά περίπου 30 λεπτά νωρίτερα από εκείνους που είχαν μικρότερες πτώσεις, ακόμα κι αν έτρωγαν την ίδια ποσότητα. Επιπλέον εκείνοι με μεγάλες καμπύλες σακχάρου κατανάλωσαν επίσης περίπου 75 επιπλέον θερμίδες τις 4 ώρες μετά το πρωινό και περίπου 310 θερμίδες περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας από όσους είχαν μικρές πτώσεις στο σάκχαρο. Η μέτρηση αυτή όταν παρατηρείται πάνω από ένα χρόνο ισοδυναμεί με μια πιθανή αύξηση βάρους 20 κιλών κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν σταθερό, και μόνο μερικές εκατοντάδες επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα μπορούν να προσθέσουν έως και μερικά κιλά αύξησης βάρους για ένα διάστημα πάνω από ένα χρόνο. Η νέα έρευνα αναδεικνύει ότι το μέγεθος της καμπύλης σακχάρου μετά το φαγητό έχει πολύ μεγάλη επίδραση. Οι μηχανισμοί της πείνας και της όρεξης έχουν μεγάλες δυνατότητες να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να ελέγξουν το βάρος τους και τη μακροχρόνια υγεία τους.

Ο δείκτης σωματικού βάρους, ηλικίας και μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν συσχετίστηκε με το μέγεθος των «πτώσεων» στους άνδρες συμμετέχοντες, αλλά ο μέσος άνδρας τείνει να έχει λίγο μεγαλύτερη διακύμανση από την τυπική γυναίκα σε αυτή τη μελέτη. Είναι ενδιαφέρον ότι η καθημερινή πτώση στην καμπύλη σακχάρου ενός ατόμου ως απόκριση στο ίδιο γεύμα ποικίλλει μερικές φορές, γεγονός που υποδηλώνει το γεγονός ότι τα επίπεδα δραστηριότητας, οι συνολικές επιλογές και τα πρότυπα γεύματος μπορεί να επηρεάσουν επίσης τον μεταβολισμό.

pinaw

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν όσοι εμφανίζουν μεγάλες καμπύλες σακχάρου και θέλουν να χάσουν βάρος τώρα που το γνωρίζουν; Να έχουν κοντά τους υγιεινά σνακ και να τρώνε συχνά μικρά γεύματα. Περισσότερη έρευνα ωστόσο απαιτείται για να εντοπιστεί με ακρίβεια ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται αλλά και ποιος τρόπος ζωής θα τους βοηθούσε να αισθάνονται πλήρεις για περισσότερη ώρα.

Αυτή η μελέτη δείχνει πώς η φορητή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη μοναδική βιολογία τους και να ελέγξουν τη διατροφή και την υγεία τους. Αποδεικνύοντας τη σημασία των καμπύλων σακχάρου, η μελέτη ανοίγει το δρόμο για εξατομικευμένη καθοδήγηση βάσει δεδομένων για όσους αναζητούν λύσεις για τη διαχείριση της πείνας και της πρόσληψης θερμίδων με τρόπο που να λειτουργεί στις ανάγκες του οργανισμού τους.

Να θυμάσαι ότι πέρα από την εμφάνιση, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους προσφέρει συνολικά πολλά οφέλη στον οργανισμό σου – ωστόσο είμαστε ακόμα σε συνθήκες πανδημίας όπου το άγχος πολλές φορές βρίσκει αντίδοτο σε comfort food παρηγοριά. Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου – προσπάθησε να κάνεις μια όσο πιο ισορροπημένη διατροφή και να βάζεις αφορμές για άσκηση μέσα στο καθημερινό σου πρόγραμμα.

empty alt

Μείνε νέα και ωραία τρώγοντας αντιοξειδωτικά

Ακούς συνέχεια αυτή τη λέξη: αντιοξειδωτικά. Σε θέματα ομορφιάς, διατροφής, υγείας. Μα γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελικά με αυτά και είναι αλήθεια ότι αν τα καταναλώνεις θα μείνεις νέα; Τι είναι ακριβώς τα αντιοξειδωτικά; Με απλά λόγια, είναι μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό σου και τα...
empty alt

5 τρόποι να αποφύγεις να πάρεις κιλά στις γιορτές

Ακόμα και οι πιο εγκρατείς παρασυρόμαστε στην περίοδο των γιορτών, με όλα αυτά τα φαγητά, τα γλυκά και τα κοκτέιλ που μας περιτριγυρίζουν στα ρεβεγιόν και όχι μόνο.
empty alt

Να γιατί δεν παίρνεις αρκετό σίδηρο!

Έχεις ακούσει ότι για να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό σου χρειάζεται να συνδυάζεις τις τροφές που τον περιέχουν με όσες έχουν Βιταμίνη C.
empty alt

Το πεπόνι είναι στα καλύτερά του αυτήν εποχή

Η γλυκιά σάρκα του πεπονιού είναι συνήθως κιτρινο-πορτοκαλί έως ανοιχτή πράσινη ανάλογα με την ποικιλία του, ενώ η φλούδα του έχει λευκό-κίτρινο τόνο.
empty alt

Χυμός παντζάρι: μπορεί να οδηγήσει σε παράταση της νεότητας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.
empty alt

Υποδέξου την άνοιξη με ένα πράσινο Smoothie Detox

Αυτό το smoothie αποτοξίνωσης διαθέτει υγιεινά, φυσικά αποτοξινωτικά στοιχεία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε συστατικό. Το κόλιαντρο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά, φλαβονοειδή και δραστικές φαινολικές ενώσεις.
empty alt

Τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης σπόρων chia

Αναζητάτε κι εσείς ένα έξυπνο συστατικό για την καθημερινή σας διατροφή που να μπορεί να αποτελέσει τη βάση για έξυπνα πρωινά γεύματα και ευφάνταστα, μα και υγιεινά σνακς; Τότε οι σπόροι chia είναι το superfood που πάντα χρειαζόσασταν! Διαβάστε εδώ όλα τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωσή τους […]
empty alt

5 φρούτα που είναι ιδανικά για το πρωινό σου γεύμα

Το πρωινό είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και όταν αυτό είναι πλούσιο σε φρούτα, μπορούμε να επωφεληθούμε με δεκάδες τρόπους.
Back To Top