Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.

Τι είναι το γάλα βρόμης;

Το σπιτικό γάλα βρόμης είναι βρόμη που έχει μουλιάσει σε νερό και κατόπιν περάσει από σουρωτήρι. Το τυποποιημένο συνήθως εμπλουτίζεται με διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και περιέχει πρόσθετα που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του και του δίνουν γεύση.

Είναι καλύτερο από άλλα φυτικά γάλατα;

Κατά κανόνα δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης ή λιπαρών, αν και συγκριτικά με το γάλα αμυγδάλου περιέχει περισσότερα λιπαρά. Μία μερίδα γάλακτος βρόμης περιέχει γύρω στα 2 γραμμ. πρωτεΐνης και 5 γραμμ. λιπαρών (ενώ π.χ. το γάλα αμυγδάλου δίνει 1 γραμμ. πρωτεΐνης και 2,5 γραμμ. λιπαρών ανά μερίδα).

Κάποια τυποποιημένα προϊόντα είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και φώσφορο. Προσοχή όμως στη ζάχαρη που ίσως έχει προστεθεί.

Είναι εξίσου θρεπτικό με τη βρόμη σε στερεά μορφή;

Σε αντίθεση με τη βρόμη σε στερεά μορφή, είναι στραγγισμένο, με αποτέλεσμα να λείπουν οι φυτικές ίνες που θα έπαιρνες από βρόμη ολικής άλεσης.

Σε ποιους απευθύνεται το γάλα βρόμης;

Σε όσους απευθύνονται και τα άλλα φυτικά γάλατα: σε ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες σε γαλακτομικά προϊόντα ή έχουν επιλέξει να ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

empty alt

3 σοβαροί λόγοι για να αρχίσεις να τρως κράνμπερις

Αυτοί οι μικροί, κόκκινοι καρποί κρύβουν μέσα τους χίλια δυο καλά για τον οργανισμό σου και μπορείς να τους βρεις πλέον παντού.
empty alt

Γάλα σόγιας

  Το βλέπεις σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αλλά διστάζεις να το πάρεις γιατί δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι και εάν σου κάνει καλό.
empty alt

Μήπως τρώτε υπερβολικά πολύ αλάτι;

Όλοι ξέρουμε ότι δεν μας κάνει καλό το πολύ αλάτι, ποια είναι όμως η ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά με ασφάλεια;   Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Jillian Kubala, MS, οι επίσημες συστάσεις στις ΗΠΑ είναι να μην υπερβαίνουμε τα 2,3 γραμμάρια την ημέρα.
empty alt

Πόση ώρα μπορούμε να αφήσουμε με ασφάλεια το φαγητό στον ήλιο;

Τώρα το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η επιδερμίδα μας που υποφέρει κάτω από τον καυτό ήλιο, αλλά και το φαγητό μας, που αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το χειμώνα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.
empty alt

Αυγό: να φάω μόνο το ασπράδι ή και τον κρόκο;

Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη.
empty alt

Νέα έρευνα: Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη διατροφή και όχι την κληρονομικότητά μας!

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».
empty alt

Αγαπάς τις πατάτες; Σου έχουμε καλά νέα!

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).
empty alt

Σου ανέβασαν την πίεση; Η διατροφή θα σου την ρίξει!

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή ακόμα κι αν δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φορές βοηθάει στην πρόληψη και στο να μη επιδεινωθούν.
Back To Top