Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Redox Biology».

Τα παντζάρια – και άλλα τρόφιμα, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το σέλινο – είναι πλούσια σε ανόργανα νιτρικά και πολλά στοματικά βακτήρια διαδραματίζουν ρόλο στη μετατροπή του νιτρικού άλατος σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση των αιμοφόρων αγγείων και της νευροδιαβίβασης (χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο).

Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν χαμηλότερη παραγωγή νιτρικού οξειδίου και αυτό σχετίζεται με φτωχότερη αγγειακή (αιμοφόρο αγγείο) και γνωστική (εγκεφαλική) υγεία. Στη νέα μελέτη, του Πανεπιστημίου του Έξετερ, 26 υγιείς ηλικιωμένοι έλαβαν μέρος σε δύο περιόδους των δέκα ημερών: πίνοντας έναν χυμό παντζαριού πλούσιο σε νιτρικά και ένα άλλο χυμό εικονικού φαρμάκου χωρίς νιτρικά άλατα, δύο φορές την ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων που σχετίζονται με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία και χαμηλότερα επίπεδα βακτηρίων που συνδέονται με ασθένειες και φλεγμονή.

Η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά πέντε μονάδες (mmHg) μετά την κατανάλωση του χυμού των παντζαριών. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για αυτά τα ευρήματα, τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγιή γήρανση», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Anni Vanhatalo, του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

betroo

«Προηγούμενες μελέτες έχουν συγκρίνει τα στοματικά βακτήρια νέων και ηλικιωμένων και των υγιών ανθρώπων σε σύγκριση με εκείνων με ασθένειες, αλλά η δική μας είναι η πρώτη που δοκιμάζει με δίαιτα πλούσια σε νιτρικά άλατα», πρόσθεσε η Vanhatalo.

Η Vanhatalo σημείωσε περαιτέρω, «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η προσθήκη τροφών πλούσιων σε νιτρικά άλατα στη διατροφή – σε αυτήν την περίπτωση μέσω χυμού παντζαριών – για μόλις δέκα ημέρες μπορεί ουσιαστικά να αλλάξει ουσιαστικά το στοματικό μικρόβιο (μείγμα βακτηρίων) προς το καλύτερο. μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές αγγειακές και γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση».

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δοκιμές για να εντοπίσουν συστάδες ή «ενότητες» στοματικών βακτηρίων που τείνουν να ευδοκιμούν μαζί σε παρόμοιες συνθήκες.

Μια ενότητα (Prevotella-Veillonella) που έχει συσχετιστεί με φλεγμονή μειώθηκε μετά τη συμπλήρωση νιτρικών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του Clostridium difficile (η οποία μπορεί να μολύνει το έντερο και να προκαλέσει διάρροια).

betroots

Η Vanhatalo τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να δούμε αν παρόμοιες επιδράσεις βρίσκονται σε άλλες ομάδες.

«Οι συμμετέχοντες μας ήταν υγιείς, δραστήριοι ηλικιωμένοι με γενικά καλή αρτηριακή πίεση», είπε. «Τα νιτρικά άλατα μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση κατά μέσο όρο και θέλουμε να μάθουμε αν το ίδιο θα συνέβαινε σε άλλες ηλικιακές ομάδες και σε άτομα με χαμηλότερη υγεία.

Συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ για να διερευνήσουμε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των στοματικών βακτηρίων και της γνώσης για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η δίαιτα για να καθυστερήσει τη γνωστική μείωση στην ηλικία», πρόσθεσε η Vanhatalo.

Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με τα οφέλη ενός υγιούς μικροβίου του εντέρου, αλλά πολύ λιγότερα είναι γνωστά για τη στοματική μικροβιακή κοινότητα, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην «ενεργοποίηση» του νιτρικού από μια πλούσια σε λαχανικά διατροφή.

empty alt

Ταχίνι: Πόσο πολύτιμο είναι τελικά;

Κάθε χρόνο, συνήθως όταν αρχίζει η Σαρακοστή, σκέφτεσαι μήπως να το έβαζες στη διατροφή σου. Και οι μέρες περνάνε, οι μήνες κυλάνε, πλησιάζει το Πάσχα και ακόμα το σκέφτεσαι.
empty alt

Το λάθος που κάνεις με τις φράουλες!

Το ότι οι φράουλες είναι γευστικές το ξέρεις. Το ότι είναι θρεπτικές, επίσης. Το ότι αν τις αποθηκεύσεις στο ψυγείο σε ένα πλαστικό σκεύος χωρίς τρύπες, θα χαλάσουν πριν την ώρα τους; Μάλλον όχι, αλλά εδώ είμαστε για να μοιραστούμε μαζί σου, όλα τα μυστικά συντήρησης αυτού […]
empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Χριστουγεννιάτικο δέντρο φρούτων

Αν ψάχνεις για μια υγιεινή εναλλακτική επιλογή για τις γεμάτες πιατέλες με τα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά όπως τα μελομακάρονα, οι δίπλες και οι κουραμπιέδες ή απλώς θέλεις να φτιάξεις κάτι διασκεδαστικό με τα παιδιά σου ή τα ανίψια σου ένα κρύο απόγευμα, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσεις […]
empty alt

La vita e bella: Η ζωή είναι ωραία όταν είναι νόστιμη

Είτε απολαμβάνουν τα ζυμαρικά, το καλό κρασί, είτε απλώς γεύονται τη ζωή, οι Ιταλοί φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι το μυστικό της ευζωίας είναι απλό.
empty alt

5 δημιουργικοί τρόποι να βάλεις τα λαχανικά στη διατροφή σου

Ακόμα και αν το μπρόκολο ή το καρότο δεν ανήκουν στις αγαπημένες σου τροφές, οι παρακάτω ιδέες θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την ποσότητα λαχανικών που καταναλώνεις καθημερινά, αλλά και να τα απολαμβάνεις πραγματικά.
empty alt

Ένα μήλο την ημέρα… με 8 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία σου

Μήλο: Με περισσότερες από 7.000 διαφορετικές ποικιλίες διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μήλα είναι τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως.
empty alt

Ελληνικό superfood: Φιστίκια Αιγίνης, όχι απλώς νόστιμα αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα!

Ψημένα, ωμά, αλατισμένα ή ανάλατα, δεν μπορείς να φας ποτέ μόνο ένα. Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου.

Back To Top