Ενας μύθος ακόμη καταρρίπτεται. Μια νέα μελέτη αμερικάνων επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε καλύτερο αδυνάτισμα απ’ ό,τι ο περιορισμός των υδατανθράκων.

Ενας μύθος ακόμη καταρρίπτεται. Μια νέα μελέτη αμερικάνων επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε καλύτερο αδυνάτισμα απ’ ό,τι ο περιορισμός των υδατανθράκων.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών δείχνουν πως είτε κόψει κανείς το βούτυρο, το μπέικον και τις κρέμες γάλακτος, είτε το ψωμί και τα μακαρόνια, βάρος θα χάσει αφού θα τρώει λιγότερες θερμίδες. Ομως όταν κόβει τα λιπαρά, χάνει περισσότερο σωματικό λίπος – και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι σημαίνει πως δύσκολα θα ξαναπάρει τα χαμένα κιλά.

Στη νέα έρευνα, που είδε το φως στην επιθεώρηση «Cell Metabolism», συμμετείχαν 19 παχύσαρκοι εθελοντές, οι οποίοι αρχικά κατανάλωναν 2.700 θερμίδες την ημέρα.

Επειτα ακολούθησαν επί δύο εβδομάδες διαιτολόγια που μείωναν τις θερμίδες αυτές κατά το ένα τρίτο, άλλοτε μέσω της μείωσης των υδατανθράκων και άλλοτε μέσω του περιορισμού των λιπαρών.

Μετά από έξι ημέρες δίαιτας, οι εθελοντές που είχαν μειώσει τα λιπαρά είχαν χάσει κατά μέσον όρο 463 γραμμάρια σωματικού λίπους, ποσότητα που είναι κατά80% περισσότερη απ’ ό,τι σε όσους είχαν κόψει τους υδατάνθρακες (η μέση μείωση του σωματικού λίπους σε αυτούς ήταν 245 γραμμάρια).

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι «και τα δύο είδη δίαιτας είναι αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους, αλλά με την μείωση των λιπαρών μειώνεται περισσότερο το σωματικό λίπος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέβιν Χαλ, από το Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη & Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDKD) των ΗΠΑ.

Η διαφορά αυτή δεν είναι ασήμαντη, διότι η απώλεια σωματικού λίπους είναι το κλειδί για μακροχρόνιο αδυνάτισμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες διότι σημαίνει αύξηση της αναλογίας άπαχου μυϊκού ιστού στο σώμα – και ο μυϊκός ιστός κάνει περισσότερες καύσεις απ’ όσες το λίπος. Έτσι, δύσκολα παίρνει κανείς τα κιλά που έχασε ενώ αντίθετα όταν κάποιος χάνει άπαχο μυϊκό ιστό, το σωματικό του λίπος αυξάνεται και οι καύσεις του είναι λιγότερες με συνέπεια, όταν σταματήσει τη δίαιτα, να πάρει γρήγορα τα κιλά που έχασε.

empty alt

Η καλή γεύση απαιτεί συγκέντρωση

Το εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο.
empty alt

Το λάθος που κάνεις όταν τρως αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πολύτιμο για την υγεία σου και το έχεις εντάξει στη διατροφή σου. Τέλεια! Μόνο που κάνεις ένα μικρό αλλά σημαντικό λάθος.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη Ρ κι όλα όσα θες να ξέρεις για τα φλαβονοειδή

  Δεν δίνουν μόνο χρώμα στα διάφορα τρόφιμα αλλά τα «προικίζουν» με πολλά σημαντικά διατροφικά οφέλη. Η βιταμίνη Ρ είναι ένας όρος που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή κι ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία των πολυφαινόλων.
empty alt

Ντομάτα, η απόλυτη κυρίαρχος της ελληνικής κουζίνας

Το απόλυτο συστατικό μιας σαλάτας, η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστριας της κόκκινης σάλτσας, κλέβει τις εντυπώσεις στα γεμιστά, σε μεθάει στο Bloody Mary, δίνει γεύση σε άπειρες συνταγές και σπάνια λείπει από την κουζίνα σου.
empty alt

Ίσως γι’ αυτό τα βράδια θέλεις να φας ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου

Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.
empty alt

Άσκηση και διατροφή – πριν και μετά τη γυμναστική

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο και στη γυμναστική και την άσκηση. Η επίτευξη μιας σωστής προπόνησης υπερβαίνει τον αριθμό των επαναλήψεων που κάνετε ή τα μίλια που τρέχετε στον δρόμο ή στον διάδρομο (αν και αυτό βοηθά επίσης).
empty alt

Πέντε συνήθειες που πρέπει να αποχωριστείς για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Back To Top