Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία – αλλά και πιθανές παρενέργειες.

Μπορεί να μην είμαστε στην Αγγλία όπου είναι το εθνικό τους ρόφημα, αλλά πλεόν έχει γίνει αρκετά δημοφιλές και στη χώρα μας – κι όχι μόνο για όσους νιώθουν «άρρωστοι». Το τσάι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά στον πλανήτη. Μερικοί το πίνουν με πρωινό, κάποιοι για να χαλαρώσουν πριν πέσουν για ύπνο και κάποιοι μοιράζονται φλιτζάνια με αγαπημένα τους πρόσωπα το απόγευμα με τα αγαπημένα τους σνακ. Με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να καταναλώνουν αυτό το ρόφημα –κάποιοι για χιλιάδες χρόνια– εγείρει το ερώτημα τι είδους οφέλη για την υγεία μπορεί να προσφέρει το τσάι και εάν υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες στην κατανάλωση του επίσης, για το τι μπορεί να κάνει η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού στην υγεία σας.

Τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη ή παρενέργειες συνδέονται με συγκεκριμένους τύπους τσαγιού, αλλά υπάρχουν μερικά που μπορούν να ειπωθούν για το τσάι με μια πιο γενικευμένη έννοια. Για παράδειγμα, το πράσινο τσάι είναι γνωστό ως ένας από τους πιο υγιεινούς τύπους τσαγιού λόγω των ειδικών αντιοξειδωτικών του, επομένως μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη που μπορεί να μην έχουν άλλα αφεψήματα από βότανα. Ομοίως, τα αφεψήματα από βότανα μπορεί να είναι μοναδικά ανάλογα με το λουλούδι από το οποίο προέρχονται, επομένως κάθε είδος θα διαφέρει ως προς το τι παρέχει.

 

1 Το τσάι μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας.

Το να ξυπνάτε με ένα φλιτζάνι τσάι ή να απολαμβάνετε μια κούπα γεμάτη πριν τον ύπνο μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από απλώς να ικανοποιεί τις λιγούρες σας. Στην πραγματικότητα, λίγο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

Ορισμένα τσάγια, όπως το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι και το τσάι ιβίσκου, έχουν συσχετιστεί με βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης και στην ενίσχυση της συνολικής καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Ειδικά με το μαύρο τσάι, θα δώσετε στο σώμα σας χρήσιμες ενώσεις όπως θεαφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης LDL και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

 

2 Μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική σας λειτουργία.

Όσοι πίνουν πράσινο τσάι θα χαρούν να μάθουν ότι η συνήθεια του τσαγιού αυτή μπορεί να δίνει ώθηση στον εγκέφαλό τους. Αυτό το τσάι περιέχει L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που λειτουργεί συνεργικά με την καφεΐνη για να παρέχει μια πιο ομαλή και πιο διαρκή ώθηση ενέργειας, βελτιώνοντας την εγρήγορση και τη γνωστική λειτουργία.

Αυτά τα γνωστικά οφέλη δεν προέρχονται μόνο από το πράσινο τσάι, ωστόσο. Τα καφεϊνούχα τσάγια μπορούν επίσης να προσφέρουν μια ήπια ώθηση ενέργειας και να βελτιώσουν την εγρήγορση και τη γνωστική λειτουργία.

 

3 Το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

Όταν ταλαιπωρήστε με στομαχικές διαταραχές ή πεπτικά προβλήματα, ορισμένα τσάγια μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Τα αφεψήματα από βότανα όπως το χαμομήλι, η μέντα και το τζίντζερ υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του φουσκώματος, της δυσπεψίας και της ναυτίας.

Το τσάι όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην άμεση ανακούφιση του πεπτικού συστήματος, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υγεία του εντέρου και στην πέψη με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, οι τανίνες του μαύρου τσαγιού μπορεί να έχουν ήπιες αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

 

4 Θα πάρετε μια επιπλέον δόση καφεΐνης.

Μερικά τσάγια, ανάλογα με τον τύπο, περιέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα καφεΐνης. Τσάι όπως το μαύρο, το πράσινο και το oolong έρχονται με καφεΐνη, ενώ τα αφεψήματα από βότανα είναι εντελώς χωρίς καφεΐνη. Εάν γνωρίζετε ότι είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, μπορεί να θέλετε να προσέχετε τον τύπο του τσαγιού που πίνετε και ποια ώρα της ημέρας αποφασίζετε να κάνετε το διάλειμμα για τσάι.

Αν και το τσάι περιέχει γενικά λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως νευρικότητα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και δυσκολία στον ύπνο. Η υψηλή κατανάλωση αυτών των τσαγιών με καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου και την ποιότητά του, επομένως είναι σημαντικό να πίνετε με μέτρο.

 

5 Μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Το τσάι χαμομηλιού, το οποίο παρασκευάζεται από αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού, χρησιμοποιείται ειδικά για λόγους ύπνου και ηρεμίας. Αυτό το ρόφημα είναι γνωστό για τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα λόγω της παρουσίας της απιγενίνης, ενός αντιοξειδωτικού που συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλό σας, μειώνοντας το άγχος και προάγοντας τη χαλάρωση.

Όσον αφορά τον ύπνο σας, η κατανάλωση χαμομηλιού πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου, χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες που μπορούν να προκαλέσουν ένα αίσθημα υπνηλίας.

 

6 Θα πάρετε περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά.

Το τσάι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που δεν λαμβάνετε σε πολλά άλλα ροφήματα, ειδικά τον καφέ.

Το τσάι περιέχει μια ποικιλία φυτοχημικών και φυτοθρεπτικών συστατικών, καθώς προέρχονται από διαφορετικούς τύπους φυτών», λέει η Amanda Sevilla, RDN. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι κοινά φυτικά θρεπτικά συστατικά που παράγουν συγκεκριμένη βιολογική δραστηριότητα και υποστηρίζουν την ανθρώπινη υγεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ένας άλλος όρος για τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι τα αντιοξειδωτικά και το τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της κυτταρικής βλάβης στο σώμα. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα σας, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

 

7 Μπορείτε να ρυθμίσετε το μεταβολισμό σας.

Υπάρχουν ακόμη και ορισμένα τσάγια που σας βοηθούν να ρυθμίσετε το μεταβολισμό σας, εάν δεν είναι ισορροπημένος για διάφορους λόγους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Medical Sciences αναφέρει ότι το πράσινο τσάι έχει συγκεκριμένα θετική επίδραση στη ρύθμιση του μεταβολισμού, ο οποίος σχετίζεται επίσης άμεσα με τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και τη διαχείριση του βάρους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό ισχύει και για τους ασθενείς με διαβήτη.

Εάν θέλετε να πιείτε τσάι με σκοπό να ανανεώσετε τον μεταβολισμό σας, δοκιμάστε να πίνετε μαύρο, πράσινο ή τσάι oolong.

 

8 Μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή.

Το τσάι είναι επίσης ευρέως γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Σύμφωνα με μια μελέτη από το International Journal of Molecular Science, υπάρχει μεγάλος όγκος έρευνας που μπορεί να αποδείξει τα θετικά αντιφλεγμονώδη οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού σε τακτική βάση. Αυτή η μελέτη εξετάζει συγκεκριμένα το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι ότι οι ιδιότητες που βρίσκονται στο πράσινο και το μαύρο τσάι μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μείωση της φλεγμονής στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα άτομα με λύκο που κατανάλωναν πράσινο τσάι σε καθημερινή βάση για 12 εβδομάδες, ανέφεραν λιγότερη φλεγμονή στο σώμα τους.

 

9 Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιείτε περισσότερο το μπάνιο.

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι τσαγιού που πραγματικά σας κάνουν να ουρείτε πιο συχνά. Το τσάι πικραλίδα, το πράσινο τσάι, το τσάι κριθαριού και το τσάι ιβίσκου έχουν όλα διουρητικές ιδιότητες. Τα διουρητικά είναι τα θρεπτικά συστατικά που αναγκάζουν το σώμα μας να απαλλαγεί από το αλάτι και το νερό με τη μορφή ούρων. Το τσάι με διουρητικές ιδιότητες συνιστάται συχνά σε άτομα με νεφρικά προβλήματα, διαβήτη ή ορισμένα καρδιακά προβλήματα. Λόγω της δύναμης των διουρητικών, να αποφεύγετε αυτά τα τσάγια μετά τις 4 μ.μ., εκτός και αν θέλετε να περάσετε τη νύχτα σας πηγαίνοντας στην τουαλέτα!

 

10 Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα της καθημερινής κατανάλωσης πράσινου τσαγιού στον έλεγχο του βάρους. Σύμφωνα με το International Journal of Molecular Science, μια μελέτη 12 εβδομάδων σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού στις γυναίκες έδειξε σημαντική μείωση του βάρους και του λίπους γύρω από την περιοχή του στομάχου. Ο λόγος πίσω από αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αυξημένα επίπεδα ενέργειας που έχουν αναφέρει οι άνθρωποι με το πράσινο τσάι, καθώς και στον έλεγχο του μεταβολισμού και στη βοήθεια στην παραγωγή λιπιδίων.

empty alt

Δίαιτες εξπρές: Γρήγορες είναι, σίγουρες είναι;

Ο καιρός αρχίζει και φτιάχνει και θα έρθει η μέρα που θα κατεβάσεις τα ανοιξιάτικα-καλοκαιρινά. Και για άλλη μια χρονιά θα διαπιστώσεις πως δεν σου κάνει τίποτα.
empty alt

Υπερτροφές α λα ελληνικά!

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής πυροδοτεί όλο και πιο συχνά την ανάγκη να ανατρέχουμε στα αγαθά της ελληνικής γης, η οποία μας δίνει γενναιόδωρα μια ποικιλία από «σούπερ τροφές», όπως αποκαλούνται αυτές που, στις σωστές δόσεις, παρέχουν πολλαπλά και διαφορετικά οφέλη στην υγεία.
empty alt

Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Διαρκώς διαβάζουμε και ακούμε ότι από την καθημερινή μας διατροφή δεν πρέπει να λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
empty alt

Αγαπάς τις πατάτες; Σου έχουμε καλά νέα!

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).
empty alt

Πεινάτε συνέχεια; Μπορεί να φταίει το άγχος

  Νιώθετε την ανάγκη να καταναλώσετε υδατάνθρακες όταν είστε αγχωμένοι; Μπορείτε να θεωρήσετε τις ορμόνες σας υπεύθυνες για αυτό.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για τα οφέλη που προσφέρει το κεφίρ στην υγεία σου

Με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου.
empty alt

6 τρόποι να αντιμετωπίσεις τις λιγούρες πριν από την περίοδο

Νεύρα, αϋπνίες, κόπωση και φουσκώματα είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που προειδοποιούν κάθε μήνα για την έλευση της περιόδου.
empty alt

Το εκπληκτικό διατροφικό προφίλ του σολομού και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.

Back To Top