Στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών και φάνηκε ότι τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα 3, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βέλτιστες δεξιότητες ανάγνωσης.

Στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών και φάνηκε ότι τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα 3, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βέλτιστες δεξιότητες ανάγνωσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Child Psychology and Psychiatry έδειξαν ότι τα παιδιά και ειδικά εκείνα με διάσπαση της προσοχής που έλαβαν την ενδεδειγμένη αναλογία ω3 και ω6 λιπαρών οξέων επί 3 μήνες σημείωσαν καλύτερη επίδοση στο τεστ που σχεδιάστηκε για να μετρήσει τις δεξιότητες ανάγνωσης, σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ο επικεφαλής αυτής της έρευνας πιστεύει ότι περεταίρω μελέτες θα πρέπει να εμβαθύνουν στη σχέση μεταξύ των πολυακόρεστων λιπαρών και της ικανότητας μάθησης των παιδιών. «Η σύγχρονη διατροφή, περιέχει λίγα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρείται ότι έχουν αρνητική επίδραση στα παιδιά μας όταν πρόκειται για τη μάθηση, τη παιδεία και την προσοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «τα πολυακόρεστα λιπαρά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των κυτταρικών μεμβρανών στο μυαλό μας».

Είναι συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικό να εμπλουτίσουμε τη διατροφή των παιδιών μας με τρόφιμα πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά, εκθέτοντας τα παιδιά από μικρή ηλικία στα ιδιαίτερα ωφέλιμα τρόφιμα όπως είναι τα ψάρια, τα καρύδια, οι σπόροι chia, ο κολοκυθόσπορος, ο λιναρόσπορος, η λαχανίδα (kale) & τα άγρια χόρτα.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι προκειμένου τα ωμέγα 3 λιπαρά να έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό μας θα πρέπει η πρόσληψη σε «κακά» λιπαρά να είναι χαμηλή. Τρόφιμα που περιέχουν «κακά» λιπαρά και εμποδίζουν τη θετική επίδραση των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι τα συσκευασμένα σνακ (π.χ. μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια, σοκολατοειδή) και τα τρόφιμα τύπου φαστ-φουντ που περιέχουν υδρογονωμένα λίπη και γενικώς φυτικά λιπαρά αμφιβόλου προέλευσης & ποιότητας.

Όλγα Κουνάρη

ΠΗΓΗ: www.childit.gr

empty alt

H δουλειά σαμποτάρει την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις;

Ξεκινάς δίαιτα κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, λίγο μετά το Πάσχα. Και πάντα συμπίπτει με τη λήξη της άδειάς σου και την επιστροφή στο γραφείο.
empty alt

«Χαλώντας» τη δίαιτά μας, χάνουμε ευκολότερα κιλά

Σαββατοκύριακο έρχεται, και αυτό που έχεις περισσότερο ανάγκη τώρα, αν προσπαθείς να κάνεις δίαιτα, είναι να διαβάσεις τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.
empty alt

8 βασικοί κανόνες για να τρως καλύτερα και πιο υγιεινά

1. Αν η γιαγιά σου δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα συστατικά ενός προϊόντος, προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν.
empty alt

Τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα για να σε χορτάσει;

Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα.
empty alt

Σπάσε ένα… αβγό ή περισσότερα

Για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, τα αβγά μπορούν να δώσουν ιδέες για γεύματα που δεν είναι μόνο εύκολα και οικονομικά προσιτά αλλά και κάνουν και καλό σε σας.
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε το ταχίνι στη διατροφή σας

Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.
empty alt

Τι είναι τα προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα και πού κάνουν καλό;

Είτε έχεις ακουστά τα Adaptogens, στα ελληνικά προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα, είτε όχι, είναι πιθανό να τα έχεις δει ως πρόσθετη επιλογή στην τοπική καφετέρια ή στα μενού του smoothie bar ή να τα έχεις διαβάσει στα συστατικά ροφημάτων ή φυτικών συμπληρωμάτων.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
Back To Top