Στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών και φάνηκε ότι τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα 3, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βέλτιστες δεξιότητες ανάγνωσης.

Στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών και φάνηκε ότι τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα 3, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βέλτιστες δεξιότητες ανάγνωσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Child Psychology and Psychiatry έδειξαν ότι τα παιδιά και ειδικά εκείνα με διάσπαση της προσοχής που έλαβαν την ενδεδειγμένη αναλογία ω3 και ω6 λιπαρών οξέων επί 3 μήνες σημείωσαν καλύτερη επίδοση στο τεστ που σχεδιάστηκε για να μετρήσει τις δεξιότητες ανάγνωσης, σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ο επικεφαλής αυτής της έρευνας πιστεύει ότι περεταίρω μελέτες θα πρέπει να εμβαθύνουν στη σχέση μεταξύ των πολυακόρεστων λιπαρών και της ικανότητας μάθησης των παιδιών. «Η σύγχρονη διατροφή, περιέχει λίγα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρείται ότι έχουν αρνητική επίδραση στα παιδιά μας όταν πρόκειται για τη μάθηση, τη παιδεία και την προσοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «τα πολυακόρεστα λιπαρά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των κυτταρικών μεμβρανών στο μυαλό μας».

Είναι συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικό να εμπλουτίσουμε τη διατροφή των παιδιών μας με τρόφιμα πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά, εκθέτοντας τα παιδιά από μικρή ηλικία στα ιδιαίτερα ωφέλιμα τρόφιμα όπως είναι τα ψάρια, τα καρύδια, οι σπόροι chia, ο κολοκυθόσπορος, ο λιναρόσπορος, η λαχανίδα (kale) & τα άγρια χόρτα.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι προκειμένου τα ωμέγα 3 λιπαρά να έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό μας θα πρέπει η πρόσληψη σε «κακά» λιπαρά να είναι χαμηλή. Τρόφιμα που περιέχουν «κακά» λιπαρά και εμποδίζουν τη θετική επίδραση των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι τα συσκευασμένα σνακ (π.χ. μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια, σοκολατοειδή) και τα τρόφιμα τύπου φαστ-φουντ που περιέχουν υδρογονωμένα λίπη και γενικώς φυτικά λιπαρά αμφιβόλου προέλευσης & ποιότητας.

Όλγα Κουνάρη

ΠΗΓΗ: www.childit.gr

empty alt

Η πλήξη παχαίνει

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
empty alt

Για υγιεινές συνταγές, αυτούς τους λογαριασμούς πρέπει να ακολουθήσεις στο Instagram

Ας πούμε ότι είναι Σάββατο πρωί και δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις σήμερα (άλλωστε, πρέπει να ετοιμάσεις βαλίτσες και για τις διακοπές που πλησιάζουν).
empty alt

Τελικά είναι κακό για την υγεία μας να τρώμε γρήγορα;

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]
empty alt

Πόση ώρα μπορούμε να αφήσουμε με ασφάλεια το φαγητό στον ήλιο;

Τώρα το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η επιδερμίδα μας που υποφέρει κάτω από τον καυτό ήλιο, αλλά και το φαγητό μας, που αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το χειμώνα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.
empty alt

Το απολαυστικό ρόφημα που βοηθάει στη μυϊκή ανάρρωση μετά την προπόνηση

Μετά από εντατική άσκηση, σίγουρα θα πεινάς σαν λύκος. Τότε, είναι η ιδανική ευκαιρία να δώσεις στο σώμα σου τα θρεπτικά στοιχεία που θα αναπληρώσουν τη χαμένη ενέργεια και θα συμβάλουν στην ανάρρωση των μυών σου.
empty alt

Η θρεπτική ουσία που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλά για θρεπτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ, ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα διατροφικό συστατικό που αξίζει την προσοχή σου: η χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των κυττάρων, του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος, του συκωτιού,...
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
empty alt

Συνδυασμοί τροφών για να χορταίνεις και να απολαμβάνεις κάθε γεύμα

Η δημιουργία ενός ισορροπημένου γεύματος, φτιαγμένο με τροφές που συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους, δε σε κρατάει απλά χορτάτο για πολλές ώρες, αλλά σου δίνει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
Back To Top