Στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών και φάνηκε ότι τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα 3, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βέλτιστες δεξιότητες ανάγνωσης.

Στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών και φάνηκε ότι τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα 3, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βέλτιστες δεξιότητες ανάγνωσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Child Psychology and Psychiatry έδειξαν ότι τα παιδιά και ειδικά εκείνα με διάσπαση της προσοχής που έλαβαν την ενδεδειγμένη αναλογία ω3 και ω6 λιπαρών οξέων επί 3 μήνες σημείωσαν καλύτερη επίδοση στο τεστ που σχεδιάστηκε για να μετρήσει τις δεξιότητες ανάγνωσης, σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ο επικεφαλής αυτής της έρευνας πιστεύει ότι περεταίρω μελέτες θα πρέπει να εμβαθύνουν στη σχέση μεταξύ των πολυακόρεστων λιπαρών και της ικανότητας μάθησης των παιδιών. «Η σύγχρονη διατροφή, περιέχει λίγα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρείται ότι έχουν αρνητική επίδραση στα παιδιά μας όταν πρόκειται για τη μάθηση, τη παιδεία και την προσοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «τα πολυακόρεστα λιπαρά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος των κυτταρικών μεμβρανών στο μυαλό μας».

Είναι συνεπώς ιδιαίτερα σημαντικό να εμπλουτίσουμε τη διατροφή των παιδιών μας με τρόφιμα πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά, εκθέτοντας τα παιδιά από μικρή ηλικία στα ιδιαίτερα ωφέλιμα τρόφιμα όπως είναι τα ψάρια, τα καρύδια, οι σπόροι chia, ο κολοκυθόσπορος, ο λιναρόσπορος, η λαχανίδα (kale) & τα άγρια χόρτα.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι προκειμένου τα ωμέγα 3 λιπαρά να έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό μας θα πρέπει η πρόσληψη σε «κακά» λιπαρά να είναι χαμηλή. Τρόφιμα που περιέχουν «κακά» λιπαρά και εμποδίζουν τη θετική επίδραση των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι τα συσκευασμένα σνακ (π.χ. μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια, σοκολατοειδή) και τα τρόφιμα τύπου φαστ-φουντ που περιέχουν υδρογονωμένα λίπη και γενικώς φυτικά λιπαρά αμφιβόλου προέλευσης & ποιότητας.

Όλγα Κουνάρη

ΠΗΓΗ: www.childit.gr

empty alt

Η διατροφική αξία της ρόκας

Η ρόκα προστίθεται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλά φαγητά και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της «πικάντικης» αίσθησης που χαρίζει στα πιάτα.
empty alt

Το «μυστικό της μακροζωίας» είναι εκπληκτικά απολαυστικό

Στις αρχές Ιουλίου πέθανε η γηραιότερη Ευρωπαία, η Ιταλίδα Giuseppina Projetto που έφτασε αισίως τα 116 χρόνια.
empty alt

Μπορεί κάποιος να εθιστεί στη σοκολάτα;

Μήπως έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μία σοκολάτα για «επείγοντα περιστατικά» (βλέπε λιγούρες); Μήπως κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή στεναχωριέσαι, αντί να το ρίξεις στο διαλογισμό και τη γιόγκα πέφτεις με τα μούτρα σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Μήπως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου […]
empty alt

Τροφική δυσανεξία ή αλλεργία;

Αν σε πιάνει στομαχόπονος μετά από ένα ποτήρι γάλα, ίσως έχεις απλώς μια δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά ενδέχεται και να είσαι αλλεργικός στα γαλακτοκομικά.
empty alt

Μμμμ…μύρισε καλαμπόκι

  Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.
empty alt

Αυτό το παγωτό έχει τις περισσότερες θερμίδες!

Στην παιδική σου ηλικία, το παγωτό ήταν η απόλυτη επιβράβευση και μπορεί να έκανες διαγωνισμό με τους φίλους σου για το πόσα έφαγε ο καθένας στη διάρκεια του καλοκαιριού.
empty alt

Πόσο νερό χρειάζεσαι τελικά την ημέρα

Τα νέα δεδομένα ίσως να βάζουν τα 8 ποτήρια στην άκρη
empty alt

Τι είναι καλύτερο να καταναλώσεις μετά τη γυμναστική

Ποιες τροφές θα βοηθήσουν το σώμα σου να ανακάμψει ύστερα από μία προπόνηση
Back To Top