Ένα αυγό την ημέρα όχι μόνο δεν ανεβάζει επικίνδυνα τη χοληστερίνη αλλά μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heart.

Ένα αυγό την ημέρα όχι μόνο δεν ανεβάζει επικίνδυνα τη χοληστερίνη αλλά μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heart.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, αφού μελέτησαν τα στοιχεία 416.213 ανθρώπων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε μέχρι ένα αυγό τη μέρα διατρέχουν 26% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα.

Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 5,32 αυγά την εβδομάδα διατρέχουν 12% μικρότερο κίνδυνο ισχαιμικού καρδιακού επεισοδίου σε σχέση με εκείνους που τρώνε περίπου 2 αυγά την εβδομάδα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στη μέτρια κατανάλωση αυγού (μέχρι ένα την ημέρα) και τη χαμηλότερη συχνότητα καρδιακού επεισοδίου», κατέληξαν οι ερευνητές.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ευρήματα, ο Tim Chico, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, είπε: «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διακρίνουμε το ρόλο που παίζει κάθε ένα στοιχείο της διατροφής μας στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ασθένειας. Είναι λοιπόν σημαντικό να τονίσουμε ότι το παραπάνω συμπέρασμα δεν αποδεικνύει πως η κατανάλωση αυγών προστατεύει από αυτές τις παθήσεις, καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλες διαφορές στους ανθρώπους που τρώνε περισσότερα αυγά οι οποίες οδηγούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Από την άλλη, η Nita Forouhi, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε πως «το μήνυμα που μπορούμε να κρατήσουμε από αυτή τη μεγάλη μελέτη στην Κίνα είναι ότι ένα αυγό την ημέρα δεν συνδέεται με ανεβασμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, ενδέχεται μάλιστα να έχει ακόμα και οφέλη για την υγεία».

empty alt

Επιστροφή στην Κρητική διατροφή

Πολύτιμο σύμμαχο πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας, μπορεί να αποτελέσει η παραδοσιακή κρητική διατροφή της δεκαετίας του 1960 σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αντώνη Καφάτο.
empty alt

Κολοκύθια με τη ρίγανη

Κάνεις δίαιτα, ή διατροφή. Όπως και να το πεις, το ζητούμενο είναι να δεις τη ζυγαριά να πέφτει.
empty alt

5 τρόποι να αποφύγεις να πάρεις κιλά στις γιορτές

Ακόμα και οι πιο εγκρατείς παρασυρόμαστε στην περίοδο των γιορτών, με όλα αυτά τα φαγητά, τα γλυκά και τα κοκτέιλ που μας περιτριγυρίζουν στα ρεβεγιόν και όχι μόνο.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις τσιπς από κέιλ νόστιμα σαν πατατάκια

Μια φορά κι έναν καιρό, τα φύλλα κέιλ αντιμετωπίζονταν σαν ένα εξωτικό έδεσμα που γνώριζαν μόνο λίγοι «φανατικοί» της υγιεινής διατροφής.
empty alt

Τελικά είναι κακό για την υγεία μας να τρώμε γρήγορα;

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]
empty alt

Μπορείς να τρως ελεύθερα πίτσα για πρωινό

Αν είσαι φοιτητής, ή έχεις παρατείνει τη φοιτητική ζωή σου, σού έχουμε καλά νέα: μπορείς να τρως πίτσα για πρωινό και με τις ευλογίες ενός ειδικού.
empty alt

Έχεις αδυναμία στο βύσσινο; Και πολύ καλά κάνεις!

  Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα.
empty alt

Ταχίνι: το πολύτιμο δώρο του σουσαμιού

Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό.
Back To Top