Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.


Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.

Αυτή η ιδέα, όμως, έχει τελικά βάση; Μήπως κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας πιστεύοντας ότι τα επιδόρπια με φρούτα είναι λιγότερο βλαβερά, έως και ωφέλιμα;

«Η φράση υγιεινό γλυκό είναι σχεδόν οξύμωρη», απαντά η Dr. Kima Cargill, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «The Psychology of Overeating: Food and the Culture of Consumerism». «Αυτό που κάνει κάτι γλυκό είναι η ζάχαρη η οποία, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο και το Αλτσχάιμερ».

Μια διαφορετική προσέγγιση υιοθετεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Marisa Moore, η οποία όσον αφορά τα γλυκά, δεν συμβουλεύει την απόλυτη στέρηση αλλά τη μετρημένη κατανάλωση «Όταν δουλεύω με κάποιον, εξετάζω συνολικά τον τρόπο ζωής του. Στην περίπτωση των γλυκών, ας θυμηθούμε ότι αποτελούν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν θέλω λοιπόν κάποιος να νιώθει ότι δεν μπορεί να φάει ούτε ένα γλυκό. Ας το φάει, αλλά ας προσπαθήσει να παραμείνει σε ένα μικρότερο κομμάτι και να κάνει μετρημένες επιλογές».

Ενδεικτικά, η ίδια προσπαθεί να βοηθήσει τους ασθενείς της να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης σε έως έξι κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες και εννέα για τους άντρες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, ένα μπισκότο με σοκολάτα περιέχει τις ίδιες ποσότητες ζάχαρης, λιπαρών, φυτικών ινών και θερμίδων με ένα άλλο που περιέχει βρόμη και σταφίδες. Και δυστυχώς θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο να αποφασίσουμε ποιο είναι, μακροπρόθεσμα, πιο υγιεινό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Paul Adams, επιστημονικό συνεργάτη του περιοδικού Cook’s Illustrated, για να συγκρίνουμε τη δράση ανάμεσα στα επιδόρπια με φρούτα και σε άλλα γλυκά:

«{Θα έπρεπε] να διεξαγάγουμε μια μακροχρόνια μελέτη όπου μια ομάδα ανθρώπων θα έτρωγε για χρόνια μόνο επιδόρπια με φρούτα, ενώ μια άλλη θα κατανάλωνε μόνο επιδόρπια χωρίς φρούτα, αλλά και οι δύο θα είχαν κατά τα άλλα όμοιο τρόπο ζωής και διατροφή, και κατόπιν να εξετάσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία τους».

«Είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας σαν μια μηχανή, σαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο βάζεις συγκεκριμένα καύσιμα και περιμένεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα», προσθέτει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Αλλά δεν διαθέτουμε το είδος της κατανόησης, πάνω στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, που θα μας επέτρεπε να αποφανθούμε ότι ένα συγκεκριμένο φαγητό ή συστατικό έχει μια συγκεκριμένη δράση στην υγεία».

empty alt

Το λάθος που κάνεις με τις φράουλες!

Το ότι οι φράουλες είναι γευστικές το ξέρεις. Το ότι είναι θρεπτικές, επίσης. Το ότι αν τις αποθηκεύσεις στο ψυγείο σε ένα πλαστικό σκεύος χωρίς τρύπες, θα χαλάσουν πριν την ώρα τους; Μάλλον όχι, αλλά εδώ είμαστε για να μοιραστούμε μαζί σου, όλα τα μυστικά συντήρησης αυτού […]
empty alt

5 καθημερινές συνήθειες των διατροφολόγων

Η διατροφή τους στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα και τη μακροχρόνια εμπειρία. Αν λοιπόν αναζητάς το ιδανικό πρότυπο για να αποφασίσεις τι θα βάζεις στο πιάτο σου, δεν υπάρχει καλύτερο από τους διατροφολόγους.
empty alt

Τα οφέλη που προσφέρει ο ψευδάργυρος στη διατροφή σου

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε πολλή φήμη γύρω από τον ψευδάργυρο. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας σου.
empty alt

Τι είναι η ινουλίνη, τι οφέλη σού προσφέρει και σε ποιες τροφές θα την βρεις

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι.
empty alt

Μμμμ…μύρισε καλαμπόκι

  Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.
empty alt

Δίαιτα… να την πιείς στο ποτήρι!

  Ένα smoothie πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι απολαυστικό πέρα από υγιεινό. Παρακάτω θα βρεις τα πιο power συστατικά και τρόπους για να τα συνδυάσεις με βάση τις γεύσεις που προτιμάς αλλά και το σκοπό που θες να πετύχεις.
empty alt

Γνωρίστε τον κρόκο Κοζάνης – το χρυσάφι της γης

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
empty alt

5 φρούτα που είναι ιδανικά για το πρωινό σου γεύμα

Το πρωινό είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και όταν αυτό είναι πλούσιο σε φρούτα, μπορούμε να επωφεληθούμε με δεκάδες τρόπους.
Back To Top