Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.


Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.

Αυτή η ιδέα, όμως, έχει τελικά βάση; Μήπως κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας πιστεύοντας ότι τα επιδόρπια με φρούτα είναι λιγότερο βλαβερά, έως και ωφέλιμα;

«Η φράση υγιεινό γλυκό είναι σχεδόν οξύμωρη», απαντά η Dr. Kima Cargill, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «The Psychology of Overeating: Food and the Culture of Consumerism». «Αυτό που κάνει κάτι γλυκό είναι η ζάχαρη η οποία, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο και το Αλτσχάιμερ».

Μια διαφορετική προσέγγιση υιοθετεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Marisa Moore, η οποία όσον αφορά τα γλυκά, δεν συμβουλεύει την απόλυτη στέρηση αλλά τη μετρημένη κατανάλωση «Όταν δουλεύω με κάποιον, εξετάζω συνολικά τον τρόπο ζωής του. Στην περίπτωση των γλυκών, ας θυμηθούμε ότι αποτελούν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν θέλω λοιπόν κάποιος να νιώθει ότι δεν μπορεί να φάει ούτε ένα γλυκό. Ας το φάει, αλλά ας προσπαθήσει να παραμείνει σε ένα μικρότερο κομμάτι και να κάνει μετρημένες επιλογές».

Ενδεικτικά, η ίδια προσπαθεί να βοηθήσει τους ασθενείς της να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης σε έως έξι κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες και εννέα για τους άντρες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, ένα μπισκότο με σοκολάτα περιέχει τις ίδιες ποσότητες ζάχαρης, λιπαρών, φυτικών ινών και θερμίδων με ένα άλλο που περιέχει βρόμη και σταφίδες. Και δυστυχώς θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο να αποφασίσουμε ποιο είναι, μακροπρόθεσμα, πιο υγιεινό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Paul Adams, επιστημονικό συνεργάτη του περιοδικού Cook’s Illustrated, για να συγκρίνουμε τη δράση ανάμεσα στα επιδόρπια με φρούτα και σε άλλα γλυκά:

«{Θα έπρεπε] να διεξαγάγουμε μια μακροχρόνια μελέτη όπου μια ομάδα ανθρώπων θα έτρωγε για χρόνια μόνο επιδόρπια με φρούτα, ενώ μια άλλη θα κατανάλωνε μόνο επιδόρπια χωρίς φρούτα, αλλά και οι δύο θα είχαν κατά τα άλλα όμοιο τρόπο ζωής και διατροφή, και κατόπιν να εξετάσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία τους».

«Είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας σαν μια μηχανή, σαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο βάζεις συγκεκριμένα καύσιμα και περιμένεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα», προσθέτει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Αλλά δεν διαθέτουμε το είδος της κατανόησης, πάνω στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, που θα μας επέτρεπε να αποφανθούμε ότι ένα συγκεκριμένο φαγητό ή συστατικό έχει μια συγκεκριμένη δράση στην υγεία».

empty alt

Επικίνδυνες οι διατροφικές συνήθειες των νέων

Mε ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανητές πατάτες, διατρέφονται οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην Ελλαδα, αποκλείοντας τα φρούτα και λαχανικά, Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College, σε...
empty alt

Γιατί τα δαμάσκηνα αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου

Πες μου ότι σκέφτεσαι σοβαρά να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες! Η Άνοιξη σε εμπνέει να τρως περισσότερα φρούτα; Διάβασε παρακάτω γιατί ένα από αυτά πρέπει να είναι οπωσδήποτε το δαμάσκηνο! Θεωρούνται υπερτροφή και όχι τυχαία καθώς αποτελούν πηγή βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων ενώ...
empty alt

Η διατροφική αξία της ρόκας

Η ρόκα προστίθεται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλά φαγητά και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της «πικάντικης» αίσθησης που χαρίζει στα πιάτα.
empty alt

Πώς να ρίξετε την πίεση σας μέσω της διατροφής

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή ακόμα κι αν δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φορές βοηθάει στην πρόληψη και στο να μη χειροτερέψουν.
empty alt

Σαρδέλα, ένα νόστιμο και ωφέλιμο ψάρι

Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύονται και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.
empty alt

Κάτι και να καίει… το μυστικό της αιώνιας νεότητας είναι πιο «πικάντικο» από ό,τι νομίζεις

Οι ερευνητές μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο για να ζουν περισσότερο οι άνθρωποι και η απάντηση βρίσκεται στο τσίλι! Μια νέα μελέτη θα παρουσιαστεί στις επιστημονικές εισηγήσεις του συνεδρίου του American Heart Association 2020 με «καυτά» στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν σημαντικά μειωμένο...
empty alt

Τέσσερις τροφές που θα σε βοηθήσουν… αν έφαγες υπερβολικά

Μερικές φορές το παρακάνουμε όλοι. Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν το σώμα σου να ανακάμψει και να χωνέψει με ευκολία.
empty alt

Το θαυματουργό διατροφικό προφίλ του σκόρδου

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
Back To Top