Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.


Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.

Αυτή η ιδέα, όμως, έχει τελικά βάση; Μήπως κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας πιστεύοντας ότι τα επιδόρπια με φρούτα είναι λιγότερο βλαβερά, έως και ωφέλιμα;

«Η φράση υγιεινό γλυκό είναι σχεδόν οξύμωρη», απαντά η Dr. Kima Cargill, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «The Psychology of Overeating: Food and the Culture of Consumerism». «Αυτό που κάνει κάτι γλυκό είναι η ζάχαρη η οποία, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο και το Αλτσχάιμερ».

Μια διαφορετική προσέγγιση υιοθετεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Marisa Moore, η οποία όσον αφορά τα γλυκά, δεν συμβουλεύει την απόλυτη στέρηση αλλά τη μετρημένη κατανάλωση «Όταν δουλεύω με κάποιον, εξετάζω συνολικά τον τρόπο ζωής του. Στην περίπτωση των γλυκών, ας θυμηθούμε ότι αποτελούν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν θέλω λοιπόν κάποιος να νιώθει ότι δεν μπορεί να φάει ούτε ένα γλυκό. Ας το φάει, αλλά ας προσπαθήσει να παραμείνει σε ένα μικρότερο κομμάτι και να κάνει μετρημένες επιλογές».

Ενδεικτικά, η ίδια προσπαθεί να βοηθήσει τους ασθενείς της να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης σε έως έξι κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες και εννέα για τους άντρες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, ένα μπισκότο με σοκολάτα περιέχει τις ίδιες ποσότητες ζάχαρης, λιπαρών, φυτικών ινών και θερμίδων με ένα άλλο που περιέχει βρόμη και σταφίδες. Και δυστυχώς θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκο να αποφασίσουμε ποιο είναι, μακροπρόθεσμα, πιο υγιεινό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Paul Adams, επιστημονικό συνεργάτη του περιοδικού Cook’s Illustrated, για να συγκρίνουμε τη δράση ανάμεσα στα επιδόρπια με φρούτα και σε άλλα γλυκά:

«{Θα έπρεπε] να διεξαγάγουμε μια μακροχρόνια μελέτη όπου μια ομάδα ανθρώπων θα έτρωγε για χρόνια μόνο επιδόρπια με φρούτα, ενώ μια άλλη θα κατανάλωνε μόνο επιδόρπια χωρίς φρούτα, αλλά και οι δύο θα είχαν κατά τα άλλα όμοιο τρόπο ζωής και διατροφή, και κατόπιν να εξετάσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία τους».

«Είναι ιδιαίτερα δελεαστικό να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας σαν μια μηχανή, σαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο βάζεις συγκεκριμένα καύσιμα και περιμένεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα», προσθέτει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Αλλά δεν διαθέτουμε το είδος της κατανόησης, πάνω στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, που θα μας επέτρεπε να αποφανθούμε ότι ένα συγκεκριμένο φαγητό ή συστατικό έχει μια συγκεκριμένη δράση στην υγεία».

empty alt

5 τρόποι να αποφύγεις να πάρεις κιλά στις γιορτές

Ακόμα και οι πιο εγκρατείς παρασυρόμαστε στην περίοδο των γιορτών, με όλα αυτά τα φαγητά, τα γλυκά και τα κοκτέιλ που μας περιτριγυρίζουν στα ρεβεγιόν και όχι μόνο.
empty alt

Οι 5 τροφές που μειώνουν την πείνα σου

Έχεις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής για να χάσεις αυτά τα περιττά κιλάκια που κουβαλάς από το χειμώνα.
empty alt

Οι 5 τροφές που σε κάνουν να πεινάς σαν λύκος

Ενώ έχεις φάει, μετά από λίγο ακούς ένα γουργούρισμα. Δεν είναι η γάτα σου, είναι το στομάχι σου που δεν έχει ικανοποιηθεί.
empty alt

Λέμε ναι στα βερίκοκα κάθε μέρα!

Βρίσκονται τώρα στην εποχή τους και τα καταναλώνεις ωμά (πάντα τα ανοίγεις πριν τα δαγκώσεις), μέσα σε απολαυστικά smoothies ή σε δροσερές φρουτοσαλάτες.
empty alt

Η διατροφική αξία της ρόκας

Η ρόκα προστίθεται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλά φαγητά και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της «πικάντικης» αίσθησης που χαρίζει στα πιάτα.
empty alt

Honey love: Μάθε τα εκπληκτικά οφέλη του μελιού

Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
empty alt

Το εκπληκτικό διατροφικό προφίλ του σολομού και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.
empty alt

Τι συνέβη σε 500 άνθρωπους που έτρωγαν ένα αβοκάντο κάθε μέρα για 26 εβδομάδες

Άλλη μια μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη αυτού του superfood
Back To Top