Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας. Ωστόσο, μια νέα ιταλική έρευνα έρχεται να καταδείξει ότι αυτοί που απολαμβάνουν κυρίως τα οφέλη της είναι οι εύποροι.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, το κοινωνικοοικονομικό στάτους και η πρόσβαση σε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι καθοριστικοί παράγοντες στη δράση της μεσογειακής διατροφής.

Ερευνητές του Ιταλικού Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών, αφού ανέλυσαν τα στοιχεία πάνω από 18.000 αντρών και γυναικών από μια ιταλική επαρχία, καλύπτοντας μια περίοδο πέντε χρόνων, παρατήρησαν ότι όσοι κερδίζουν τουλάχιστον 40.000 ευρώ το χρόνο όντως αντιμετωπίζουν 15% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Όσοι, από την άλλη, παρουσιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος και μόρφωσης διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων από την παραπάνω, εύπορη ομάδα πληθυσμού.

Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην πρόσβαση των πλουσιότερων σε πρώτες ύλες καλύτερης ποιότητας. «Οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες συνήθως αγοράζουν “μεσογειακά” φαγητά χαμηλότερης θρεπτικής αξίας», σχολίασε ένας από τους ερευνητές, ο dr Giovanni Gaetano.

empty alt

Τα πολλαπλά οφέλη του μάνγκο

Τα μάνγκο μπορούν να προστατεύουν από τον καρκίνο και τη δυσκοιλιότητα και να σταματήσουν την ανάπτυξη των νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, Αυτό δείχνουν  τέσσερις νέες μελέτες οι τρεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και η μία σε ανθρώπους.
empty alt

Τα πλεονεκτήματα του κατσικίσιου γάλακτος

Τι μας προσφέρει Λιγότερη λακτόζη, λιγότερες ενοχλήσεις. Όσοι προτιμούν το κατσικίσιο γάλα θα σας πουν ότι το βρίσκουν πιο εύπεπτο από το αγελαδινό.
empty alt

Υγιεινή διατροφή με σοκολάτα, καφέ και κόκκινο κρασί

Η αλήθεια είναι ότι διαρκώς βγαίνουν νέες έρευνες που ποντάρουν σε διαφορετικές τροφές. Και ενώ ήδη γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, ότι μια διατροφή που στηρίζεται στις φυσικές τροφές κάνει καλό στην υγεία μας, από εκεί και πέρα επικρατεί ένα χάος από άπειρες, συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες.
empty alt

Power ενυδάτωση, ευεξία και αδυνάτισμα

  Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σου σε ενυδάτωση! Επειδή το νερό δεν φαίνεται πάντα η πιο δελεαστική επιλογή κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν διψάσουν έχουν φροντίσει να βάλουν ό,τι χρειάζονται στο ψυγείο τους… και για να μη φορτωθείς άχρηστες θερμίδες […]
empty alt

Πώς να χρησιμοποιήσετε το salad dressing όταν κάνετε δίαιτα

  Ό,τι βάζετε στη σαλάτα σας είναι σημαντικό. Εδώ θα μάθετε τι πρέπει να προσέξετε και πώς να χρησιμοποιείτε το dressing στις σαλάτες για να τις απολαμβάνετε πραγματικά.
empty alt

Τι είναι τα προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα και πού κάνουν καλό;

Είτε έχεις ακουστά τα Adaptogens, στα ελληνικά προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα, είτε όχι, είναι πιθανό να τα έχεις δει ως πρόσθετη επιλογή στην τοπική καφετέρια ή στα μενού του smoothie bar ή να τα έχεις διαβάσει στα συστατικά ροφημάτων ή φυτικών συμπληρωμάτων.
empty alt

Ποιες είναι οι τάσεις διατροφής και υγιεινής ζωής για το 2022;

Όλα συντείνουν στο εξής: το να διατηρήσουμε υγιεινές συνήθειες, είτε πρόκειται για τη διατροφή, την άσκηση ή τη διαχείριση του άγχους μας δεν είναι απλή υπόθεση.
empty alt

Γιατί το μανταρίνι είναι το απόλυτο σνακ και του χειμώνα

Η θερμιδική αξία ενός μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό μας, γεγονός που το καθιστά στο απόλυτο σνακ για τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα που αυτό ευδοκιμεί.
Back To Top