Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Είναι η μεσογειακή διατροφή το μυστικό για τη μακροζωία;

0     

Είναι η μεσογειακή διατροφή το μυστικό για τη μακροζωία;

Delicious portion of fresh salmon fillet with aromatic herbs, spices and vegetables - healthy food, diet or cooking concept

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας. Ωστόσο, μια νέα ιταλική έρευνα έρχεται να καταδείξει ότι αυτοί που απολαμβάνουν κυρίως τα οφέλη της είναι οι εύποροι.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, το κοινωνικοοικονομικό στάτους και η πρόσβαση σε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι καθοριστικοί παράγοντες στη δράση της μεσογειακής διατροφής.

Ερευνητές του Ιταλικού Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών, αφού ανέλυσαν τα στοιχεία πάνω από 18.000 αντρών και γυναικών από μια ιταλική επαρχία, καλύπτοντας μια περίοδο πέντε χρόνων, παρατήρησαν ότι όσοι κερδίζουν τουλάχιστον 40.000 ευρώ το χρόνο όντως αντιμετωπίζουν 15% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Όσοι, από την άλλη, παρουσιάζουν τα χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος και μόρφωσης διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων από την παραπάνω, εύπορη ομάδα πληθυσμού.

Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην πρόσβαση των πλουσιότερων σε πρώτες ύλες καλύτερης ποιότητας. «Οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες συνήθως αγοράζουν “μεσογειακά” φαγητά χαμηλότερης θρεπτικής αξίας», σχολίασε ένας από τους ερευνητές, ο dr Giovanni Gaetano.