Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.

 

Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.

Εάν σας αρέσει το σούσι, τότε σίγουρα έχετε έρθει σε επαφή με την πικάντικη πράσινη πάστα γνωστή ως wasabi. Συνήθως, εμφανίζεται δίπλα στο τζίντζερ μαζί με τα ρολς με σασίμι ή σούσι. Τι είναι όμως το Wasabi; Το Wasabi ή Wasabi japonica ανήκει στην οικογένεια Brassicaceae.

Πώς παρασκευάζεται το Wasabi

Τα φύλλα του φυτού κόβονται στο στέλεχος με το χέρι. Ο στέλεχος (ή ρίζωμα-ένα στέλεχος που εκτείνεται υπόγεια) τότε τρίβεται απαλά ή τριμμένο με ένα λεπτό τρίφτη, παραδοσιακά φτιαγμένο από δέρμα καρχαρία, σε μια πάστα. Η φρέσκια wasabi σερβίρεται στη συνέχεια ωμό ως καρύκευμα ή χρησιμοποιείται για την εποχή σάλτσες και άλλα πιάτα.

Καλλιέργεια

Το wasabi είναι ένα άγριο φυτό που ευδοκιμεί στα βουνά της Άπω Ανατολής εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ η καλλιέργειά του εντοπίζεται στις αρχές του 1600. Είναι ένα ευαίσθητο φυτό και η καλλιέργειά του είναι εξαιρετικά δύσκολη, απαιτεί κρύο, καθαρό νερό, ελάχιστο ηλιακό φως και πολύ ακριβή ισορροπία ορυκτών στο έδαφος. Έτσι, μέχρι σήμερα, η ρίζα του wasabi παραμένει μια σπάνια απόλαυση.

recipes_using_wasabi_x1

Σημειώνεται ότι αποτέλεσε ένα από τα κύρια συστατικά της χορτοφαγικής διατροφής που κατανάλωναν οι Βουδιστές στους ναούς κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα. Επειδή αρχίζει να χάνει την οξύτητα της γεύσης του σε μόλις δέκα λεπτά συνήθως μα. Με τα χρόνια, η χρήση του επεκτάθηκε και πέραν των ναών κυρίως με την άνοδο της κατανάλωσης του σούσι. Το wasabi ως ένας ισχυρός αντιβακτηριακός παράγοντας με ακόμη πιο ισχυρό άρωμα, αποδείχθηκε ότι είναι το ιδανικό καρύκευμα για το ωμό σούσι, γιατί όχι μόνο αντισταθμίζει τη δυσοσμία των ωμών ψαριών αλλά παράλληλα, βοηθά στην πρόληψη μιας δυνητικής τροφικής δηλητηρίασης. Αφού κέρδισε δημοτικότητα ως καρύκευμα για σούσι, βρήκε τη θέση του και πολλά άλλα ιαπωνικά πιάτα.

Αγοράζοντας Wasabi

Τα περισσότερα wasabi που βρίσκετε στα καταστήματα είναι ένα μείγμα από πολλά συστατικά, ορισμένα από τα οποία περιλαμβάνουν πραγματικό wasabi, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό. Μπορείτε να αγοράσετε πάστες και σκόνες που μπορούν να ανασυσταθούν με την προσθήκη νερού. Και ναι, αν μπορείτε να το βρείτε, μπορείτε να αγοράσετε πραγματικό wasabi με τη μορφή ενός πλήρους και φρέσκου ριζώματος απευθείας από το αγρόκτημα, αλλά είναι πολύ ακριβό. Το καλύτερο στοίχημά σας για να βιώσετε το πραγματικό πράγμα είναι να βρείτε ένα ιαπωνικό εστιατόριο που να το προσφέρει στο μενού τους. Μέχρι τότε, θα πρέπει να αρκεστείτε στη δυτική εκδοχή του.

wasabi-photo

Σε τι ωφελεί την υγεία σας:

Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθώς οι ισοθειοκυανικές ενώσεις που περιέχει εμποδίζουν την ανάπτυξη διαφόρων στελεχών βακτηριδίων, ζυμομυκήτων και μούχλας. Μπλοκάρουν επίσης το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην εξάλειψη μεταξύ άλλων της φλεγμονής σε πληγές και τραύματα. Έχουν αναγνωριστεί ιδιότητές του κατά του καρκίνου, οι ισοθειοκυανίνες είναι χημικές ουσίες που βελτιώνουν την υγεία του ήπατος, μπλοκάροντας τα ένζυμα που οδηγούν σε καρκινογόνες ενώσεις, γνωστές ως ένζυμα Φάσης Ι. Χάρη στην ικανότητά του να μπλοκάρει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, το wasabi βοηθά στη μείωση των πιθανών καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του προσφέρουν ανακούφιση από αρθρικούς πόνους, μειώνοντας τις φλεγμονές στις αρθρώσεις αλλά και στο έντερο.

Συμβάλλει ακόμα και στην υγεία των δοντιών. Τα βακτήρια που ευθύνονται για τα χαλασμένα δόντια είναι οι μεταλλαγμένοι στρεπτόκοκκοι. Μελέτες έδειξαν ότι το wasabi αναστέλλει την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων στο στόμα και αποτρέπουν την προσκόλληση των σακχάρων στα δόντια. Αποτελεί φυσικό αποτοξινωτικό από τις τοξικές ενώσεις που αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς του ήπατος. Τέλος, εξουδετερώνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή σε όλη την αναπνευστική οδό, από τα ιγμόρεια μέχρι τον πνεύμονα. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση του χρόνιου άσθματος.

 

empty alt

Γιατί πρέπει να πίνεις ένα εσπρεσάκι πριν την άσκηση

Χρειάζεσαι κάτι να σε τονώσει και να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στη γυμναστική; Ένα εσπρεσάκι θα κάνει τη διαφορά! Και δεν το λέμε εμείς αλλά οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η καφεϊνη στον καφέ μπορεί να αποδειχθεί για την αντοχή των αθλητών τόσο […]
empty alt

Μπορεί η φάβα να αναπληρώσει το κρέας;

Έχεις αρχίσει τη νηστεία ή ούτως ή άλλως αποφάσισες να μην τρως κρέας εφεξής. Πολύ ωραία. Και τώρα, πώς μπορείς να αναπληρώσεις το κενό του κρέατος; Τρώγε φάβα! Είναι πολύ θρεπτική και πλέον απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου.
empty alt

Τα καλύτερα τρόφιμα για Fitness

Η επίτευξη μιας σωστής προπόνησης υπερβαίνει τον αριθμό των επαναλήψεων που κάνετε ή τα μίλια που τρέχετε στον δρόμο ή στον διάδρομο (αν και αυτό βοηθά επίσης).
empty alt

Πώς η διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας

Οι ίνες στην καθημερινή μας διατροφή έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Αυτό που ήταν μόνο ένα εργαλείο για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας (με τη βοήθεια των δαμάσκηνων), είναι τώρα ο πυρήνας πολλών σχεδίων διατροφής για να βοηθήσει με την απώλεια βάρους, να...
empty alt

Τάσεις στη μαγειρική εν μέσω Πανδημίας

Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες που τελικά έμειναν στην καθημερινότητά μας;
empty alt

7 διατροφικές επιλογές για το πιο δυνατό ανοσοποιητικό αυτόν τον χειμώνα

Αναζητείτε κι εσείς τρόπους να ενισχύσετε τον φετινό, δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Τότε διαβάστε ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας ώστε να ενδυναμώσετε τις αντιστάσεις σας απέναντι σε ιούς και κρυώματα.
empty alt

Γιατί το μανταρίνι είναι το απόλυτο σνακ και του χειμώνα

Η θερμιδική αξία ενός μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό μας, γεγονός που το καθιστά στο απόλυτο σνακ για τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα που αυτό ευδοκιμεί.
empty alt

Το Νο 1 ποτό που πρέπει να περιοριστεί για τη μείωση του κινδύνου άνοιας, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Το μέτρο, όχι η στέρηση, μπορεί να είναι καλύτερο για τους ενήλικες όταν πρόκειται για αυτή την επιλογή
Back To Top