Τα κάστανα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C, μοιάζουν περισσότερο με φρούτο παρά με ξηρό καρπό.

Τα κάστανα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C, μοιάζουν περισσότερο με φρούτο παρά με ξηρό καρπό. Έχουν ένα αγκαθωτό φλοιό και ένα σκούρο καφέ κέλυφος, και τα δύο πρέπει να αφαιρεθούν για να γίνουν βρώσιμα.

Τα κάστανα αποτελούν πηγή τροφίμων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, αλεσμένα σε αλεύρι ή αναμειγνύονται σε αρτοσκευάσματα. Αναπτύσσονται σε δέντρα του γένους Castanea και πολλά είδη αυτής της ομάδας μπορούν να ζήσουν για 500 χρόνια ή περισσότερο.

Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη καστανιάς: η κινέζικη, η ιαπωνική, η ευρωπαϊκή και η αμερικανική.

Οφέλη για την υγεία

Τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γεγονός που τα καθιστά μοναδικά μεταξύ των ξηρών καρπών. Στην πραγματικότητα, μισό φλιτζάνι ωμά κάστανα δίνει το 35 έως 45 τοις εκατό της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Τα κάστανα χάνουν μέρος της βιταμίνης C όταν είναι βραστά ή ψητά. Για να διατηρηθεί περισσότερη βιταμίνη C στα κάστανα κατά το μαγείρεμα, μπορείς να τα ψήσεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να χρησιμοποιήσεις έναν αφυγραντήρα τροφίμων για να τα στεγνώσετε.

Τα κάστανα παραμένουν μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Είναι πλούσια σε γαλλικό οξύ και ελλαγικό οξύ – δύο αντιοξειδωτικά που αυξάνουν τη συγκέντρωση όταν μαγειρεύονται.

Τα κάστανα έχουν αυτά τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία:

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το κάλιο βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς.

Βελτιώνει την πέψη

Τα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης. Αυτοί οι καρποί είναι μια καλή πηγή ινών, η οποία βοηθά την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο. Τα κάστανα είναι επίσης χωρίς γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά υγιή επιλογή για άτομα με ευαισθησία.

 

Βοηθάει τον έλεγχο για το σάκχαρο του αίματος

Οι ίνες στα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διασφαλίζει ότι το σώμα απορροφά αργά τα άμυλα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή αιχμών στο σάκχαρο στο αίμα, το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, τα κάστανα έχουν χαμηλή τιμή γλυκαιμικού δείκτη 54. Τα τρόφιμα με χαμηλότερη βαθμολογία στον γλυκαιμικό δείκτη δεν θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνονται.

 

Διατροφικό προφίλ

Τα κάστανα είναι χαμηλότερα σε θερμίδες από πολλά άλλα είδη ξηρών καρπών. Αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φαινόλες και βιταμίνη C.

Θα βρείτε επίσης μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων σε κάστανα, όπως:

Βιταμίνη C

Βιταμίνη Ε

Βιταμίνη Α

Σύμπλεγμα βιταμίνης Β

Ασβέστιο

Μαγνήσιο

Ψευδάργυρος

Σίδερο

Χαλκός

Μαγγάνιο

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Ένα τέταρτο φλιτζάνι ωμά κάστανα περιέχει:

Θερμίδες: 77

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Ζάχαρη: 0 γραμμάρια

Χοληστερόλη: 0 χιλιοστόγραμμα

Νάτριο: 1 χιλιοστόγραμμα

Συγκριτικά, το ένα τέταρτο φλιτζάνι ψητά κάστανα περιέχει:

Θερμίδες: 88

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 19 γραμμάρια

Ίνες: 2 γραμμάρια

Ζάχαρη: 4 γραμμάρια

Χοληστερόλη: 0 χιλιοστόγραμμα

Νάτριο: 1 χιλιοστόγραμμα

Επειδή τα ωμά κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πικρές τανίνες, ίσως προτιμάτε να τα ψήνετε πριν φάτε. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και προσθέτει ένα άρωμα γλυκύτητας.

Δοκίμασε μερικούς από τους παρακάτω τρόπους για να τα βάλεις στη διατροφή σου:

Φτιάξε πουρέ κάστανα σε μπλέντερ και πρόσθεσέ τον σε ζεστές κρέπες ή τηγανίτες.

Ψήσε τα κάστανα και χρησιμοποίησε τα αντί κρουτόν σε μια σαλάτα.

Φτιάξε ζαχαρωμένα κάστανα.

Φτιάξε ή χρησιμοποίησε αλεύρι καστανιάς.

empty alt

Η τεκίλα κάνει καλό στη σιλουέτα και την υγεία;

Αν ψάχνεις ένα άλλοθι να ενδώσεις σε μερικά σφηνάκια τεκίλας στην επόμενή σου έξοδο, μόλις το βρήκες.
empty alt

Τα 10 απλά πράγματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ενώ κάποιοι από εμάς ποντάρουμε στις καλοκαιρινές διακοπές για να χάσουμε τα κιλά που μας βαραίνουν, λίγο οι πειρασμοί της εποχής, λίγο το ακατάστατο πρόγραμμα που ακολουθούμε αυτή την περίοδο, τελικά η αρχή του φθινοπώρου βρίσκει το δείκτη της ζυγαριάς μας ακόμα πιο ανεβασμένο.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Καφέ – κι έχεις πολλούς καλούς λόγους για να τη γιορτάσεις δεόντως!

Καφές το πρωί, καφές και κουβεντούλα με παλιούς φίλους. Συνάντηση για καφέ με το νέο σου date… Πίνεις καφέ το πρωί, μέρα και νύχτα με φίλους, συνεργάτες και εραστές.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
empty alt

Οφέλη της πρωινής θεραπείας με νερό που μπορεί να μη γνώριζες ήδη

Συνήθως, όλοι βιάζονται να πιούν νερό όταν κάνει ζέστη έξω ή όταν είναι σωματικά δραστήριοι. Αυτές είναι καλές στιγμές για να πιείτε νερό, αλλά η καλύτερη ώρα και αυτή που χάνουν οι περισσότεροι είναι το πρωί. Να είναι δηλαδή το πρώτο πράγμα το πρωί, με άδειο στομάχι.
empty alt

Το No 1 φρούτο για τον διαβήτη, που προτείνεται από διαιτολόγους

Η κατανάλωση αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
empty alt

Το ωφέλιμο διατροφικό προφίλ της ρίγανης

Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο και εκτός από άρωμα και γεύση προσφέρει και πολλά υγιεινά οφέλη
Back To Top