Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Και μόνο η μυρωδιά μιας καλοψημένης μπριζόλας μάς παχαίνει

0     

Και μόνο η μυρωδιά μιας καλοψημένης μπριζόλας μάς παχαίνει

steak
Η οξυμένη όσφρηση είναι ευλογία για τους σομελιέ και τους σεφ, όχι όμως και για όσους παλεύουν να κατεβάσουν το δείκτη της ζυγαριάς τους.

Όπως έδειξε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Cell Metabolism, τα ποντίκια με μειωμένη τη συγκεκριμένη αίσθηση διατηρούν σε χαμηλότερα επίπεδα το βάρος τους. Ενώ εκείνα που είναι προικισμένα με την όσφρηση ενός… λαγωνικού, κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία.

Και αν νομίζατε ότι το παραπάνω φαινόμενο οφείλεται στο προφανές γεγονός ότι όσα ποντίκια αισθάνονται περισσότερες μυρωδιές φαγητού τρώνε και παραπάνω, κάνετε λάθος. Γιατί εδώ αρχίζουν οι εκπλήξεις.

Τόσο τα ποντίκια-λαγωνικά όσο και εκείνα με τη μειωμένη όσφρηση έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες φαγητού στο πλαίσιο ενός επιστημονικού πειράματος. Κι όμως τα πρώτα πάχυναν περισσότερο. Γιατί; Η απάντηση έχει να κάνει με το μεταβολισμό.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, τα ποντίκια με μειωμένη όσφρηση καίνε περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα. Ίσως γιατί εκκρίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αδρεναλίνης, της ορμόνης που βάζει το σώμα σε εγρήγορση κάνοντάς το να «πιστεύει» ότι βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου και επιταχύνοντας το μεταβολισμό.

Σε ένα από τα πειράματα, μάλιστα, οι ειδικοί απενεργοποίησαν στα ποντίκια την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την όσφρηση (στερώντας τους εντελώς αυτή την αίσθηση). Τι εκπληκτικό παρατήρησαν; Ότι τα τρωκτικά, παρόλο που δεν άλλαξαν διατροφή (συνέχισαν να τρέφονται με πολλά λιπαρά), έχασαν περίπου το ένα τρίτο του βάρους τους.

Μια άλλη ομάδα ποντικιών, αντιθέτως, αφού απέκτησαν αναπτυγμένη όσφρηση με την παρέμβαση επιστημόνων άρχισαν να… μη χωρούν στα ρούχα τους.

«Τα στοιχεία που προέκυψαν ήταν τόσο ισχυρά, που με σόκαραν», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας από τους επιστήμονες της μελέτης, ο βιολόγος και γενετιστής Andrew Dillin.

Φυσικά, τα παραπάνω ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα και για τον άνθρωπο. Όμως θα μπορούσαν μελλοντικά να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης απώλειας βάρους, η οποία μάλιστα μπορεί να μην απαιτεί από έναν παχύσαρκο να αλλάξει διατροφή.
.