Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το καλαμπόκι προέρχεται από το Μεξικό πριν από 9.000 χρόνια και είναι γνωστό με το αρχικό του όνομα «αραβόσιτος» σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί είχαν τη συγκομιδή αυτής της καλλιέργειας ως την κύρια πηγή τροφής τους.

Σήμερα, είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους σπόρους δημητριακών παγκοσμίως.

Το καλαμπόκι είναι συνήθως λευκό ή κίτρινο, αλλά υπάρχει επίσης σε ποικιλίες σε κόκκινο, μοβ και μπλε.

Τρώγεται ως γλυκό καλαμπόκι, ποπ κορν, αλλά και ως πρώτη ύλη για τορτίγιες, πολέντα, τσιπς, καλαμποκάλευρο, λάδι και σιρόπι και προστίθεται σε αμέτρητα άλλα τρόφιμα και συνταγές.

 

Τα θρεπτικά του στοιχεία

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε πρωτεΐνες και λίπη.

Ένα φλιτζάνι (164 γραμμάρια) γλυκού κίτρινου καλαμποκιού περιέχει:

Θερμίδες: 177 θερμίδες

Υδατάνθρακες: 41 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 5,4 γραμμάρια

Λίπος: 2,1 γραμμάρια

Ίνες: 4,6 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 17% της ημερήσιας αξίας

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 24% ημερήσιας αξίας

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 19% ημερήσιας αξίας

Μαγνήσιο: 11% ημερήσιας αξίας

Κάλιο: 10% ημερήσιας αξίας

Οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακες στο καλαμπόκι προέρχονται από άμυλο – το οποίο μπορεί να αυξήσει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας, ανάλογα με το πόσο τρώτε. Ωστόσο, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού προφίλ του, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση ολόκληρου καλαμποκιού και ποπ κορν ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι επίσης ένα φυσικό φαγητό χωρίς γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί από εκείνους που αποφεύγουν τη γλουτένη.

corn2

 

Περιέχει φυτικές ενώσεις και ίνες που ωφελούν την υγεία

Το καλαμπόκι περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις που μπορεί να παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Η περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ματιών

Το καλαμπόκι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή που μπορούν να αποτρέψουν τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD).

Μπορεί να αποτρέψει την εκφυλιστική νόσο και άλλα πεπτικά προβλήματα

Οι ίνες στο καλαμπόκι μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Ακόμη περισσότερο, η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών προάγει την υγιή πέψη και μπορεί να σας προστατεύσει από τα προβλήματα του εντέρου.

Το καλαμπόκι, ειδικότερα, μπορεί να προστατεύσει από συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκφυλιστικής νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα.

 

Πώς να μαγειρέψετε και να χρησιμοποιήσετε καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι ένα ευέλικτο φαγητό που μπορεί να προστεθεί στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους.

Το γλυκό καλαμπόκι διατίθενται ευρέως στα μανάβικα και στις αγροτικές αγορές τόσο σε φρέσκες, κατεψυγμένες ποικιλίες όσο και σε κονσέρβα.

Το φρέσκο καλαμπόκι μπορούν να ψηθεί στα κάρβουνα ή σε γκριλ ή να το μαγειρέψετε σε βραστό νερό ή στον ατμό. Συνήθως σερβίρονται με λιωμένο βούτυρο και αλάτι.

Τα σπόρια του μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, πιάτα λαχανικών ή να σερβιριστούν μόνα τους με βούτυρο ή ελαιόλαδο και καρυκεύματα.

Μπορείτε να φτιάξετε τορτίγιες με αλεσμένο αραβόσιτο, νερό και αλάτι. Αυτά μπορούν να μετατραπούν σε σπιτικά τσιπ ψήνοντας κομμάτια σε φέτες με λάδι και καρυκεύματα.

Τέλος, τα αποξηραμένα σπόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ποπ κορν.

 

 

 

empty alt

10+1 λόγοι για να αρχίσεις να τρως γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Αυτή είναι η τροφή της μακροζωίας

Έχεις ακούσει τους διατροφολόγους που λένε ότι το καλύτερο πρωινό είναι ένα γεύμα με γάλα, φρούτα, ξηρούς καρπούς και βρώμη; Κάτι ξέρουν! Η βρώμη σε βοηθάει όχι μόνο να χάσεις κιλά με τον πλέον υγιεινό τρόπο αλλά σου εξασφαλίζει και μακροζωία.
empty alt

Πόσους καφέδες μπορούμε να πίνουμε άφοβα την ημέρα;

Μπορούμε να πίνουμε μέχρι τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.
empty alt

Power ενυδάτωση, ευεξία και αδυνάτισμα

  Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σου σε ενυδάτωση! Επειδή το νερό δεν φαίνεται πάντα η πιο δελεαστική επιλογή κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν διψάσουν έχουν φροντίσει να βάλουν ό,τι χρειάζονται στο ψυγείο τους… και για να μη φορτωθείς άχρηστες θερμίδες […]
empty alt

Drive me nuts -Παγκόσμια Μέρα Macadamia

Μικρά και θαυματουργά τα Macadamia εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολλά ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό σου! Τα Macadamia είναι ξηροί καρποί που έχουν μια λεπτή γεύση που θυμίζει βούτυρο και κρεμώδη υφή.
empty alt

Ντομάτα, η απόλυτη κυρίαρχος της ελληνικής κουζίνας

Το απόλυτο συστατικό μιας σαλάτας, η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστριας της κόκκινης σάλτσας, κλέβει τις εντυπώσεις στα γεμιστά, σε μεθάει στο Bloody Mary, δίνει γεύση σε άπειρες συνταγές και σπάνια λείπει από την κουζίνα σου.
empty alt

Σημαντικές πηγές πρωτεΐνης για vegans ή vegetarians

Χρήσιμες και για όσους νηστεύουν!
empty alt

11 σημαντικοί λόγοι για να βάλεις την μπανάνα στη διατροφή σου

Οι μπανάνες είναι απίστευτα υγιεινές, νόστιμες και ένα από τα πιο φθηνά φρέσκα φρούτα που μπορείτε να αγοράσετε κάθε εποχή.
Back To Top