Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.

Το καλαμπόκι προέρχεται από το Μεξικό πριν από 9.000 χρόνια και είναι γνωστό με το αρχικό του όνομα «αραβόσιτος» σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί είχαν τη συγκομιδή αυτής της καλλιέργειας ως την κύρια πηγή τροφής τους.

Σήμερα, είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους σπόρους δημητριακών παγκοσμίως.

Το καλαμπόκι είναι συνήθως λευκό ή κίτρινο, αλλά υπάρχει επίσης σε ποικιλίες σε κόκκινο, μοβ και μπλε.

Τρώγεται ως γλυκό καλαμπόκι, ποπ κορν, αλλά και ως πρώτη ύλη για τορτίγιες, πολέντα, τσιπς, καλαμποκάλευρο, λάδι και σιρόπι και προστίθεται σε αμέτρητα άλλα τρόφιμα και συνταγές.

 

Τα θρεπτικά του στοιχεία

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης σχετικά χαμηλή σε πρωτεΐνες και λίπη.

Ένα φλιτζάνι (164 γραμμάρια) γλυκού κίτρινου καλαμποκιού περιέχει:

Θερμίδες: 177 θερμίδες

Υδατάνθρακες: 41 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 5,4 γραμμάρια

Λίπος: 2,1 γραμμάρια

Ίνες: 4,6 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 17% της ημερήσιας αξίας

Θιαμίνη (βιταμίνη Β1): 24% ημερήσιας αξίας

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9): 19% ημερήσιας αξίας

Μαγνήσιο: 11% ημερήσιας αξίας

Κάλιο: 10% ημερήσιας αξίας

Οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακες στο καλαμπόκι προέρχονται από άμυλο – το οποίο μπορεί να αυξήσει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας, ανάλογα με το πόσο τρώτε. Ωστόσο, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού προφίλ του, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση ολόκληρου καλαμποκιού και ποπ κορν ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Είναι επίσης ένα φυσικό φαγητό χωρίς γλουτένη και μπορεί να καταναλωθεί από εκείνους που αποφεύγουν τη γλουτένη.

corn2

 

Περιέχει φυτικές ενώσεις και ίνες που ωφελούν την υγεία

Το καλαμπόκι περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις που μπορεί να παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Η περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ματιών

Το καλαμπόκι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή που μπορούν να αποτρέψουν τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD).

Μπορεί να αποτρέψει την εκφυλιστική νόσο και άλλα πεπτικά προβλήματα

Οι ίνες στο καλαμπόκι μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη για την υγεία.

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων. Ακόμη περισσότερο, η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών προάγει την υγιή πέψη και μπορεί να σας προστατεύσει από τα προβλήματα του εντέρου.

Το καλαμπόκι, ειδικότερα, μπορεί να προστατεύσει από συγκεκριμένα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκφυλιστικής νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα.

 

Πώς να μαγειρέψετε και να χρησιμοποιήσετε καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι ένα ευέλικτο φαγητό που μπορεί να προστεθεί στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους.

Το γλυκό καλαμπόκι διατίθενται ευρέως στα μανάβικα και στις αγροτικές αγορές τόσο σε φρέσκες, κατεψυγμένες ποικιλίες όσο και σε κονσέρβα.

Το φρέσκο καλαμπόκι μπορούν να ψηθεί στα κάρβουνα ή σε γκριλ ή να το μαγειρέψετε σε βραστό νερό ή στον ατμό. Συνήθως σερβίρονται με λιωμένο βούτυρο και αλάτι.

Τα σπόρια του μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, πιάτα λαχανικών ή να σερβιριστούν μόνα τους με βούτυρο ή ελαιόλαδο και καρυκεύματα.

Μπορείτε να φτιάξετε τορτίγιες με αλεσμένο αραβόσιτο, νερό και αλάτι. Αυτά μπορούν να μετατραπούν σε σπιτικά τσιπ ψήνοντας κομμάτια σε φέτες με λάδι και καρυκεύματα.

Τέλος, τα αποξηραμένα σπόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ποπ κορν.

 

 

 

empty alt

Η πλήξη παχαίνει

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
empty alt

Φάε σέλερι να χάσεις βάρος!

Το έχεις ακούσει και σου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Οι τροφές με αρνητικές θερμίδες είναι το όνειρο κάθε γυναίκας.
empty alt

Να τι κάνουμε λάθος με το καθάρισμα των φρούτων!

Παίρνεις στο χέρι σου ένα πορτοκάλι, το κόβεις, αφαιρείς τη φλούδα του, το μοιράζεις σε κομμάτια και το απολαμβάνεις.
empty alt

7 μύθοι για τη δίαιτα

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Το μυστικό βρίσκεται στο παχύ έντερο και τα 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια που περιέχει, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν με τις τροφές που καταναλώνει ο καθένας μας.
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη που σου προσφέρει ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Ο χυμός πορτοκάλι αποτελεί μια υγιεινή αγαπημένη συνήθεια σε όλο τον κόσμο. Για να τον φτιάξεις δεν θα χρειαστείς τίποτα παραπάνω από έναν απλό στίφτη.
empty alt

5 εκπληκτικά οφέλη της σοκολάτας για την υγεία μας

Όσο κι αν έχει πολεμηθεί, η σοκολάτα διαθέτει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, πράγμα που την καθιστά σε μια λιχουδιά που μπορούμε να καταναλώνουμε σε λογικές ποσότητες δίχως τύψεις.
empty alt

Μειώνουν οι μπανάνες την αρτηριακή πίεση;

Ανακαλύψτε τις μυστικές δυνάμεις αυτού του νόστιμου φρούτου για να απολαύσετε τα οφέλη του στο μάξιμουμ
empty alt

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη
Back To Top