Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
Ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο σύμμαχο για μια υγιή καρδιά. Επιπλέον, διαθέτουν μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ αλλά και πρωτεΐνες. Μια ακόμα σημαντική ουσία που περιέχετουν είναι η ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτικό που βρίσκεται επίσης και στα κόκκινα σταφύλια.

 

Γενικότερα στοιχεία μελετών δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί μας κάνουν καλό. Μετααναλύσεις δείχνουν ότι άτομα τα οποία κατανάλωναν τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς είχαν 37% μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωνα σπάνια ή καθόλου. Κάθε επιπλέον μερίδα ξηρών καρπών την εβδομάδα σχετίστηκε με μέσο όρο 8.3% μείωση κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

είναι όμως και η αντικαρκινική δράση λόγω του συνόλου των ουσιών που περιέχονται στα φιστίκια καθώς η κατανάλωση δυο ή περισσότερες φορές φιστικιών την εβδομάδα συσχετίστηκε με 58% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες και 27% στους άνδρες.

Τέλος, μια ακόμα σημαντική δράση που προσφέρουν τα φιστίκια είναι η προστασία κατά του Alzheimer λόγω της παρουσίας της βιταμίνης νιασίνης. Σε έρευνα φάνηκε ότι εκείνοι που είχαν πάρει τη μέγιστη δόση νιασίνης μέσα από τις τροφές είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη νόσο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

empty alt

Αλατόνερο: η νέα διατροφική τάση;

Μια από τις νέες διατροφικές τάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι να πίνουμε… αλατόνερο. Για την ακρίβεια, όπως γράφει το μπλογκ Wellness Mama, το ρόφημα αυτό ονομάζεται sole και «δεν είναι απλώς μια μικρή ποσότητα αλατιού διαλυμένη σε νερό, αλλά νερό που έχει απορροφήσει όσο γίνεται...
empty alt

Πόσους καφέδες μπορούμε να πίνουμε άφοβα την ημέρα;

Μπορούμε να πίνουμε μέχρι τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.
empty alt

Τρεις υγιεινές συνήθειες που ανεβάζουν τη διάθεσή σου

Αναγνωρίζεις αυτήν την κακή διάθεση που εμφανίζεται όταν δεν έχεις ποιοτικό ύπνο για κάποιες μέρες (ή εβδομάδες); Ή όταν προσπαθείς να κάνεις γυμναστική αλλά δεν καταφέρνεις να ολοκληρώσεις το πρόγραμμα γιατί νιώθεις να σου τελειώνει η ενέργεια; Μπορεί να συμβεί σε όλους.
empty alt

Τροφή για το πνεύμα με αυτό το super power smoothie

Η επιστήμη έχει δείξει επανειλημμένα ότι αυτό που τρώτε έχει άμεση επίδραση στο πώς αισθάνεστε συναισθηματικά. Όταν γεμίζετε τη διατροφή σας με τροφές που τρέφουν τον εγκέφαλο, δεν είναι μόνο ευεργετικό για τη διάθεσή σας, αλλά ωφελεί επίσης τον εγκέφαλο στο σύνολό του, κατορθώνοντας να αποτρέψει...
empty alt

Πέντε καλοί λόγοι για να εντάξετε τα ακτινίδια στη διατροφή σας

Τα ακτινίδια είναι ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ είναι ιδανική επιλογή για φρέσκα smoothies αν θέλετε να τους δώσετε ελαφρώς ξινή γεύση.
empty alt

Το No 1 φρούτο για τον διαβήτη, που προτείνεται από διαιτολόγους

Η κατανάλωση αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
empty alt

5 «κακοί» υδατάνθρακες που μπορείτε να τρώτε όταν έχετε διαβήτη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι υγιείς επιλογές όταν έχετε διαβήτη ή προσέχετε τη διατροφή σας
empty alt

7 εκπληκτικές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Σκεφτείτε αυτές τις ανυποψίαστες τροφές για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
Back To Top