Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».

Ωστόσο, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ έρχεται να ανατρέψει αυτή τη θεωρία.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 600 υπέρβαρους εθελοντές, οι οποίοι αφού υποβλήθηκαν σε μια σειρά από γενετικά τεστ και εξετάσεις ινσουλίνης, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Για δώδεκα μήνες, η πρώτη ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και η δεύτερη μείωσε την κατανάλωση υδατανθράκων.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές στο τέλος του πειράματος, οι εθελοντές που είχαν φάει τα περισσότερα λαχανικά και τις λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, σακχαρώδη αναψυκτικά και ανθυγιεινά λιπαρά ήταν αυτοί που είχαν χάσει τα περισσότερα κιλά, ανεξάρτητα από τα γονίδιά τους.

Επίσης, στην απώλεια του βάρους τους δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερη σημασία το αν μείωσαν τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά, αλλά το αν κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση θερμίδων (500 θερμίδες λιγότερες ήταν ο καθημερινός στόχος για την απώλεια βάρους), επενδύοντας παράλληλα σε τροφές υψηλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση American Medical Association, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες αντί να αναζητάμε το άλλοθι, για τα περιττά μας κιλά, στην «κακή» κληρονομικότητα.

empty alt

Υπερτροφές α λα ελληνικά!

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής πυροδοτεί όλο και πιο συχνά την ανάγκη να ανατρέχουμε στα αγαθά της ελληνικής γης, η οποία μας δίνει γενναιόδωρα μια ποικιλία από «σούπερ τροφές», όπως αποκαλούνται αυτές που, στις σωστές δόσεις, παρέχουν πολλαπλά και διαφορετικά οφέλη στην υγεία.
empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

5 υγιεινά σνακ για το παιδί στην παραλία που θα σας λύσουν τα χέρια

Αν πρόκειται να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα στην παραλία ή έχετε μπροστά σας ένα μεγάλο ταξίδι, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποια σνακ πρέπει να πάρετε μαζί σας ώστε τα παιδιά να χορτάσουν αλλά και να μην μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν τυποποιημένα και πιθανόν ανθυγιεινά προϊόντα.
empty alt

5 τρόποι να αποφύγεις να πάρεις κιλά στις γιορτές

Ακόμα και οι πιο εγκρατείς παρασυρόμαστε στην περίοδο των γιορτών, με όλα αυτά τα φαγητά, τα γλυκά και τα κοκτέιλ που μας περιτριγυρίζουν στα ρεβεγιόν και όχι μόνο.
empty alt

Πώς να ρίξετε την πίεση σας μέσω της διατροφής

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή ακόμα κι αν δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φορές βοηθάει στην πρόληψη και στο να μη χειροτερέψουν.
empty alt

La vita e bella: Η ζωή είναι ωραία όταν είναι νόστιμη

Είτε απολαμβάνουν τα ζυμαρικά, το καλό κρασί, είτε απλώς γεύονται τη ζωή, οι Ιταλοί φαίνεται να έχουν καταλάβει ότι το μυστικό της ευζωίας είναι απλό.
empty alt

Τα εντυπωσιακά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης μαρουλιού

Ταπεινό ως προς την τιμή πώλησής του και ιδιαίτερα εύκολο να το βρούμε, το μαρούλι αποτελεί βασικό συστατικό για τις χειμερινές σαλάτες, βοηθώντας ταυτόχρονα τον οργανισμό μας με ποικίλους τρόπους.
empty alt

Ελληνικό superfood: Φιστίκια Αιγίνης, όχι απλώς νόστιμα αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα!

Ψημένα, ωμά, αλατισμένα ή ανάλατα, δεν μπορείς να φας ποτέ μόνο ένα. Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου.
Back To Top