Η κάππαρη είναι τα ανώριμα μπουμπούκια ανθέων του Capparis spinosa, ενός τύπου θάμνου που καλλιεργείται συνήθως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Η κάππαρη είναι τα ανώριμα μπουμπούκια ανθέων του Capparis spinosa, ενός τύπου θάμνου που καλλιεργείται συνήθως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Αλμυρή, πλούσια και πικάντικη, η κάππαρη είναι βασικός πυλώνας στη μεσογειακή κουζίνα και χρησιμοποιείται για να δώσει μια έκρηξη γεύσης σε διάφορα πιάτα.

Συνήθως αλατίζονται και γίνονται τουρσί και χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα ή καρύκευμα, χάρη στο μικρό τους μέγεθος και την έντονη γεύση τους.

Επιπλέον, η κάππαρη είναι πολύ καλή όσον αφορά τη διατροφή και μπορεί να σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Αυτό το άρθρο διερευνά μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάππαρης και θα ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο χρήσης της.

Διατροφικό προφίλ κάππαρης

Επειδή η κάππαρη καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες, κάθε μερίδα παρέχει χαμηλό αριθμό θερμίδων και λίγα γραμμάρια υδατανθράκων, λίπους και πρωτεΐνης.

Ωστόσο, περιέχει υψηλή ποσότητα νατρίου, μαζί με μικρή ποσότητα χαλκού και βιταμίνης Κ.

Μια κουταλιά της σούπας (9 γραμμάρια) κονσερβοποιημένη κάπαρη περιέχει:

Θερμίδες: 2

Πρωτεΐνη: 0,2 γρ

Υδατάνθρακες: 0,4 γρ

Φυτικές ίνες: 0,3 γρ

Νάτριο: 9% της Ημερήσιας Αξίας

Χαλκός: 4% της Ημερήσιας Αξίας

Βιταμίνη Κ: 2% της Ημερήσιας Αξίας

Ριβοφλαβίνη: 1% της Ημερήσιας Αξίας

Σίδηρος: 1% του DV

Μαγνήσιο: 1% της Ημερήσιας Αξίας

Το νάτριο παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Η κάππαρη περιέχει επίσης χαλκό, ένα απαραίτητο μέταλλο που εμπλέκεται στον μεταβολισμό του σιδήρου, την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιπλέον, παρέχουν λίγη βιταμίνη Κ, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κάππαρης

Η κάππαρη μπορεί να σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες για να αποτρέψουν την καταστροφή των κυττάρων.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, η κάππαρη είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως η κερσετίνη και η ρουτίνη.

Και οι δύο αυτές ενώσεις έχουν μελετηθεί καλά για την ικανότητά τους να ανακουφίζουν τη φλεγμονή, να ενισχύουν την επούλωση των πληγών και να προάγουν τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Η κάππαρη είναι γεμάτη με γεύση αλλά χαμηλή σε θερμίδες, καθιστώντας την εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή δίαιτα απώλειας βάρους. Και για μερικούς ανθρώπους, η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει τη γενική υγεία τους.

Αντικαθιστώντας την κάππαρη με συστατικά με υψηλότερες θερμίδες που χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό των πιάτων, μπορείτε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του διαβήτη

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η κάππαρη μπορεί να έχει ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης του διαβήτη.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, ορισμένα συστατικά που βρίσκονται στην κάππαρη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας την πρόσληψη ζάχαρης από τους ιστούς, μειώνοντας την απορρόφηση υδατανθράκων και προστατεύοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Μια μικρή μελέτη που περιελάμβανε 30 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κάππαρης που περιέχει τονωτικό 3 φορές την ημέρα βοήθησε στην πρόληψη των αυξήσεων στα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Ομοίως, μια παλαιότερη μελέτη σε 54 άτομα με διαβήτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 400 mg εκχυλίσματος κάππαρης 3 φορές την ημέρα για 2 μήνες οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με αυτά της ομάδας ελέγχου.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί πώς η κάππαρη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν την απολαμβάνουμε σε κανονικές ποσότητες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πιθανά μειονεκτήματα της κατανάλωσης κάπαρης

Η κάππαρη είναι σχετικά υψηλή σε νάτριο, περιέχοντας σχεδόν το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σε μερίδα 1 κουταλιάς της σούπας (9 γραμμάρια).

Αν και το νάτριο είναι σημαντικό για πολλές πτυχές της υγείας, η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ειδικά μεταξύ των ατόμων που είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις του.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο έχουν συνδεθεί με άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του στομάχου.

Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να απολαμβάνετε την κάππαρη με μέτρο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης δίαιτας, ειδικά εάν προσέχετε την πρόσληψη αλατιού ή ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο.

Επιπλέον, μπορείτε να ξεπλύνετε την κάππαρη πριν τη χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε την περιεκτικότητά της σε νάτριο.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κάππαρη

Η κάππαρη είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί εύκολα να προστεθεί σε μια ποικιλία συνταγών.

Συνήθως διατίθενται σε τουρσί και σε κονσέρβα, έχουν μια πλούσια, αλμυρή γεύση και ελαφρώς πικάντικη γεύση που λειτουργεί καλά σε σάντουιτς, σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών.

Εάν νιώθετε δημιουργικοί, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε κάππαρη ως επικάλυψη για την επόμενη σπιτική πίτσα σας, να την ανακατέψετε σε ντιπ και ντρέσινγκ ή να τα ανταλλάξετε με τουρσιά όταν φτιάχνετε σαλάτα τόνου ή μακαρονιού.

Λάβετε υπόψη ότι η κάππαρη είναι πολύ αλμυρή, επομένως μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τις συνταγές σας ανάλογα ή να ξεπλύνετε το υπερβολικό αλάτι από την κάππαρή σας πριν την προσθέσετε στις συνταγές σας.

empty alt

Η τεχνολογία προσθέτει κιλά σε παιδιά και εφήβους

Την ώρα που η τεχνολογία, τα smartphones τα tablet και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι στην καθημερινότητα και δη στα παιδιά και στους έφηβους η σωστή διατροφή και η άσκηση πηγαίνουν περίπατο.
empty alt

Μια νέα «επιδημία» εξαπλώνεται ανάμεσα στις γυναίκες

Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή σου καταφεύγεις σε ένα –ακόμα– ποτήρι κρασί, δεν είσαι η μόνη.
empty alt

Κολοκύθια με τη ρίγανη

Κάνεις δίαιτα, ή διατροφή. Όπως και να το πεις, το ζητούμενο είναι να δεις τη ζυγαριά να πέφτει.
empty alt

Τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα για να σε χορτάσει;

Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα.
empty alt

«Γιατί αφήνω τα παιδιά μου να τρώνε γλυκά μόνο το Σαββατοκύριακο»

Δεν θυμάμαι αν ήταν η 3η, 4η η 50η φορά που σταματούσαμε στο φορτηγάκι με τα παγωτά μπροστά από το δημοτικό σχολείο των παιδιών μου, αλλά τελικά το συνειδητοποίησα: είχαμε πρόβλημα με τα γλυκά.
empty alt

Τι είναι τα προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα και πού κάνουν καλό;

Είτε έχεις ακουστά τα Adaptogens, στα ελληνικά προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα, είτε όχι, είναι πιθανό να τα έχεις δει ως πρόσθετη επιλογή στην τοπική καφετέρια ή στα μενού του smoothie bar ή να τα έχεις διαβάσει στα συστατικά ροφημάτων ή φυτικών συμπληρωμάτων.
empty alt

Αυτό το παγωτό έχει τις περισσότερες θερμίδες!

Στην παιδική σου ηλικία, το παγωτό ήταν η απόλυτη επιβράβευση και μπορεί να έκανες διαγωνισμό με τους φίλους σου για το πόσα έφαγε ο καθένας στη διάρκεια του καλοκαιριού.
empty alt

Τα διατροφικά οφέλη του λωτού για να τον βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή

Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά.
Back To Top