Με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου.

Με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου. Πολλοί το θεωρούν πιο υγιεινό από το γιαούρτι.

Εδώ μερικά από τα οφέλη του κεφίρ για την υγεία σου, όπως υποστηρίζονται από την έρευνα.

 

Το Kefir είναι μια φανταστική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών

Το Kefir είναι ένα προϊόν που έχει υποστεί ζύμωση, και παρασκευάζεται παραδοσιακά χρησιμοποιώντας αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα.

Γίνεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ στο γάλα. Αυτά δεν είναι κόκκοι δημητριακών, αλλά αποικίες που μοιάζουν με κόκκους μαγιάς και βακτηρίων γαλακτικού οξέος που στην εμφάνιση μοιάζουν με κουνουπίδι.

Μετά από περίπου 24 ώρες, οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ.

Στη συνέχεια, οι κόκκοι αφαιρούνται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Με άλλα λόγια, το κεφίρ είναι το ποτό, αλλά οι κόκκοι κεφίρ είναι η δύναμη εκκίνησης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ποτού.

Το Kefir συνηθίζεται σε μέρη της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας. Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη keyif, που σημαίνει «καλή χώνεψη» μετά το φαγητό.

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος των σπόρων μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, έτσι το κεφίρ έχει ξινή γεύση σαν γιαούρτι – αλλά έχει λεπτότερη συνοχή.

kefir2

Μια δόση κεφίρ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (175 ml) περιέχει:

 

Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια

Ασβέστιο: 10% της ΣΗΠ

Φώσφορος: 15% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β12: 12% της ΣΗΠ

Ριβοφλαβίνη (B2): 10% της ΣΗΠ

Μαγνήσιο: 3% της ΣΗΠ

Μια αξιοπρεπή ποσότητα βιταμίνης D

Επιπλέον, το κεφίρ έχει περίπου 100 θερμίδες, 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων και 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με τον τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιείται.

Το κεφίρ περιέχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων οργανικών οξέων και πεπτιδίων που συμβάλλουν στην καλή σου υγεία.

Οι εκδοχές του κεφίρ χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να παρασκευαστούν με νερό καρύδας, γάλα καρύδας ή άλλα γλυκά υγρά.

Το κεφίρ είναι ένα πιο ισχυρό προβιοτικό από το γιαούρτι.

Ορισμένοι μικροοργανισμοί μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία κατά την κατάποση.

Γνωστοί ως προβιοτικά, αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να επηρεάσουν την υγεία με πολλούς τρόπους, βοηθώντας την πέψη, τη διαχείριση του βάρους, ακόμα και την ψυχική υγεία.

Το γιαούρτι είναι η πιο γνωστή προβιοτική τροφή στη δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιο ισχυρή πηγή.

Οι κόκκοι κεφίρ περιέχουν έως και 61 στελέχη βακτηρίων και ζυμών, καθιστώντας τα μια πολύ πλούσια και ποικίλη προβιοτική πηγή, αν και η ποικιλομορφία μπορεί να διαφέρει.

Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα στελέχη και δεν περιέχουν μαγιά.

kefir

Το κεφίρ έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ πιστεύεται ότι προστατεύουν από λοιμώξεις.

Αυτό περιλαμβάνει το προβιοτικό Lactobacillus kefiri, το οποίο είναι μοναδικό για το κεφίρ.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Helicobacter pylori και E. coli.

Το Kefiran, ένας τύπος υδατανθράκων που υπάρχει στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.

 

Το κεφίρ μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από επιδείνωση του οστικού ιστού και αποτελεί μείζον πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Είναι ιδιαίτερα συχνό στις ηλικιωμένες γυναίκες και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κατάγματος.

Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και για την επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης μεταβολισμός ασβεστίου. Η συμπλήρωση με K2 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά 81%.

 

 

empty alt

Η διατροφή επηρεάζει τα γονίδια

Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.
empty alt

Τελικά ένα επιδόρπιο με φρούτα είναι πιο υγιεινό από τα άλλα γλυκά;

Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.
empty alt

Τα 10 απλά πράγματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ενώ κάποιοι από εμάς ποντάρουμε στις καλοκαιρινές διακοπές για να χάσουμε τα κιλά που μας βαραίνουν, λίγο οι πειρασμοί της εποχής, λίγο το ακατάστατο πρόγραμμα που ακολουθούμε αυτή την περίοδο, τελικά η αρχή του φθινοπώρου βρίσκει το δείκτη της ζυγαριάς μας ακόμα πιο ανεβασμένο.
empty alt

Τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα για να σε χορτάσει;

Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα.
empty alt

6 κατηγορίες τροφών που καλό είναι να περιορίσεις αν θηλάζεις

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.
empty alt

7 μύθοι για τη δίαιτα

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Το μυστικό βρίσκεται στο παχύ έντερο και τα 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια που περιέχει, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν με τις τροφές που καταναλώνει ο καθένας μας.
empty alt

Γιατί να βάλετε το μηλόξιδο στη διατροφή σας

Εδώ θα βρείτε μερικούς καλούς λόγους!
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.

Back To Top