Οι σπόροι μάραθου είναι ένα ευέλικτο συστατικό: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές, να ληφθούν ως συμπληρώματα, ακόμη και να καταναλωθούν ως έχουν. Είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για αυτούς τους δημοφιλείς σπόρους – και τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία.

Διατροφικό προφίλ

Επιστημονικά γνωστό ως Foeniculum vulgare, οι σπόροι μάραθου είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που προέρχεται από ανθοφόρα φυτά της οικογένειας των καρότων.

Είναι γνωστά για την ξεχωριστή γεύση και το άρωμά τους σαν γλυκόριζα, που χρησιμοποιούνται συχνά για να ενισχύσουν τη γεύση και το άρωμα μιας ποικιλίας πιάτων σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθεί το θρεπτικό περιεχόμενο 1 κουταλιάς της σούπας ανεπεξέργαστων σπόρων μάραθου, σύμφωνα με το USDA FoodData Central1:

Θερμίδες: 20 θερμίδες

Λίπη: 0,8 γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 0,03 γρ

Χοληστερόλη: 0 mg

Νάτριο: 5 mg

Κάλιο: 98 mg

Υδατάνθρακες: 3 γρ

Διαιτητικές ίνες: 2 γρ

Ζάχαρη: 0 γρ

Πρωτεΐνη: 0,9 γρ

Ο σπόρος μάραθου είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό βότανο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη C, κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Φορτωμένος με ισχυρά αντιοξειδωτικά και υγιεινές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων καταστάσεων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι τύποι καρκίνου και ο διαβήτης τύπου 2.

Συγκεκριμένα, οι σπόροι αυτοί περιέχουν τις φυτικές ενώσεις κερσετίνη και απιγενίνη. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να προσφέρουν γνωστικά οφέλη για την υγεία2 και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οφέλη για την υγεία

Όταν πασπαλίζετε σπόρους μάραθου στα πιάτα σας, λαμβάνετε κάτι περισσότερο από μια τολμηρή ενίσχυση της γεύσης. Τα θρεπτικά συστατικά και οι ενώσεις που βρίσκονται στους σπόρους μάραθου μπορεί να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία σας με τους ακόλουθους τρόπους. Σημειώστε, ωστόσο, ότι η έρευνα για τους σπόρους μάραθου εξακολουθεί να είναι αρκετά περιορισμένη.

Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου

Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι σπόροι μάραθου μπορεί να υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου με διάφορους τρόπους, αν και απαιτούνται περισσότερες καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS One αξιολόγησε τις επιδράσεις του εκχυλίσματος σπόρων μάραθου σε ορισμένες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι όταν έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εκχύλισμα σπόρων μάραθου συνδέθηκε με βελτιωμένη λειτουργία φραγμού του γαστρεντερικού σωλήνα. Επιπλέον, τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με σπόρους μάραθου εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερους δείκτες έλκους από τα ποντίκια ελέγχου.

Μπορούν να προωθήσουν την απώλεια βάρους

Αν και υπάρχουν πολύ λίγα στην ιατρική βιβλιογραφία που να υποδηλώνουν ότι ο σπόρος μάραθου επηρεάζει την απώλεια βάρους, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση μαραθόσπορων μπορεί να καταστείλει την όρεξη, έτσι μπορεί να παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους και στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Μια πολύ μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition Research έδειξε ότι αφότου οι άνθρωποι έλαβαν τσάι με μάραθο, τσάι τριγωνόφυλλου ή ένα τσάι χωρίς αυτά τα συστατικά και στη συνέχεια είχαν γεύμα από μπουφέ, εκείνοι που κατανάλωσαν το τσάι μάραθου ένιωσαν λιγότερη πείνα και κατανάλωσαν λιγότερη τροφή την ώρα του φαγητού σε σχέση με όσους δεν είχαν καταναλώσει αυτό το τσάι.

Έχουν κάποια οφέλη για τα μαλλιά και το δέρμα

Τα οφέλη των σπόρων μάραθου για το δέρμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών που παρέχουν αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι, καθώς αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος. Τα οφέλη των σπόρων μάραθου για τα μαλλιά μπορεί επίσης να συνδέονται με την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει την τριχόπτωση και τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες στο σώμα, βοηθώντας πιθανώς τους ανθρώπους να διατηρήσουν την υγεία των μαλλιών τους με την πάροδο του χρόνου.

Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της γνωστικής υγείας

Η γνωστική υγεία αναφέρεται στην ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε. Η γνωστική μας υγεία μπορεί να μειωθεί φυσικά καθώς γερνάμε και μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής μας.

Ενώ χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτή η σύνδεση, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα σπόρων μάραθου μπορεί να προσφέρει μοναδικά οφέλη μεταξύ των τρωκτικών με συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ένας λόγος που ο σπόρος μάραθου μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γνωστική υγεία είναι επειδή περιέχει μια φυτική ένωση που ονομάζεται κερσετίνη. Αυτή η ένωση συνδέεται με βελτιωμένη μνήμη, μάθηση και γνωστική λειτουργία0. Και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο  Biomolecules and Therapeutics, η κερσετίνη μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων επιπτώσεων της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς

Μεταξύ των πολλών παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου είναι ένας ένοχος. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μια μερίδα σπόρους μάραθου περιέχει ονομαστικά 5 mg νατρίου, ωστόσο είναι απίστευτα γευστικό, καθιστώντας τον μια φανταστική προσθήκη στις συνταγές αντί για επιτραπέζιο αλάτι (το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην πρόσληψη νατρίου μας).

Οι σπόροι μάραθου περιέχουν επίσης φυσικά νιτρώδη, τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν ως αγγειοδιασταλτικό στο σώμα. Τα αγγειοδιασταλτικά μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς ροής του αίματος, η οποία μπορεί να υποστηρίξει και την υγεία της καρδιάς. Έτσι, η κατανάλωση σπόρων μάραθου μπορεί να υποστηρίξει θετικά την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science14.

Μερικοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να καταπολεμήσουν την κακοσμία του στόματος

Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως η Ινδία, είναι σύνηθες να μασάνε σπόρους μάραθου μετά από ένα γεύμα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της δυσοσμίας του στόματος χάρη στις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες.

empty alt

Για υγιεινές συνταγές, αυτούς τους λογαριασμούς πρέπει να ακολουθήσεις στο Instagram

Ας πούμε ότι είναι Σάββατο πρωί και δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις σήμερα (άλλωστε, πρέπει να ετοιμάσεις βαλίτσες και για τις διακοπές που πλησιάζουν).
empty alt

Τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα για να σε χορτάσει;

Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα.
empty alt

Μήπως καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζεις;

Το ένα τρίτο των ανθρώπων υποτιμά των αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.
empty alt

Ίσως γι’ αυτό τα βράδια θέλεις να φας ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου

Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.
empty alt

Τι είναι η ινουλίνη, τι οφέλη σού προσφέρει και σε ποιες τροφές θα την βρεις

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι.
empty alt

Αυτό το παγωτό έχει τις περισσότερες θερμίδες!

Στην παιδική σου ηλικία, το παγωτό ήταν η απόλυτη επιβράβευση και μπορεί να έκανες διαγωνισμό με τους φίλους σου για το πόσα έφαγε ο καθένας στη διάρκεια του καλοκαιριού.
empty alt

7 διατροφικές επιλογές για το πιο δυνατό ανοσοποιητικό αυτόν τον χειμώνα

Αναζητείτε κι εσείς τρόπους να ενισχύσετε τον φετινό, δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Τότε διαβάστε ποιες τροφές πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας ώστε να ενδυναμώσετε τις αντιστάσεις σας απέναντι σε ιούς και κρυώματα.
empty alt

Μια διατροφολόγος μοιράζεται την «υποτιμημένη» τροφή μακροζωίας που τρώει κάθε μέρα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα

Ψάχνετε για μια υγιή, φθηνή πρωτεΐνη που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο; Πάρτε μερικά όσπρια την επόμενη φορά που θα είστε στο παντοπωλείο.
Back To Top