Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της. Και στους χαλαρούς, που τολμούν να την καταβροχθίσουν, χωρίς να το πολυσκεφτούν, ακόμα και μετά από ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Ποιοι έχουν δίκιο;

Καταρχάς, εξαρτάται από το τι αναγράφει η συσκευασία μιας τροφής.

Αν η ακριβής φράση είναι «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από», αυτό σημαίνει ότι μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία η συγκεκριμένη τροφή δεν γίνεται, αυτομάτως, επικίνδυνη, απλά μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση της.

Αν, από την άλλη, η συσκευασία γράφει «Ανάλωση έως», τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Μετά την παρέλευση της αναγραφόμενης ημερομηνίας η συγκεκριμένη τροφή παύει να είναι πλέον ασφαλής για κατανάλωση. Αν παρακούσουμε αυτή την οδηγία μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να πολλαπλασιαστούν οι επισκέψεις μας στην τουαλέτα και στη χειρότερη να πάθουμε δηλητηρίαση.

Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που επιλέγουν να ακολουθήσουν την προσέγγιση «εντάξει μωρέ, και τι έγινε». Ενδεικτικά, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, το ένα τρίτο των καταναλωτών αποφασίζουν αν θα καταναλώσουν μια τροφή όχι βάση της ημερομηνίας λήξης αλλά ανάλογα με την όψη και τη μυρωδιά της.

Ο λόγος που δεν καταλήγουν οι περισσότεροι στο νοσοκομείο είναι γιατί οι κατασκευαστές τροφίμων αφήνουν ένα περιθώριο ασφαλείας λίγων ημερών μετά την ημερομηνία λήξης, στη διάρκεια των οποίων η τροφή ακόμα και να «χαλάσει» ελαφρώς το στομάχι μας δεν θα μας στείλει στα επείγοντα περιστατικά.

Κάποιες τροφές, ωστόσο, είναι πιο επιβλαβείς από άλλες μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης. Όπως τα μαλακά φρούτα, οι πράσινες σαλάτες και το ωμό κρέας – ιδιαίτερα το κοτόπουλο, που μπορεί να μολυνθεί εύκολα από το δυνητικά θανατηφόρο ελικοβακτήριο του πυλωρού.

Λιγότερο επικίνδυνες, από την άλλη, είναι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όπως οι μαρμελάδες), σε αλάτι (π.χ. πίκλες και κάποια αλλαντικά), τα προϊόντα ζύμωσης (π.χ. το κεφίρ) και οι στεγνές τροφές (κρακεράκια, μπισκότα κ.λπ.).

Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ και το πεκορίνο, συνήθως είναι ασφαλή για κατανάλωση, αρκεί να αφαιρέσουμε το μουχλιασμένο μέρος. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για μαλακά τυριά όπως η φέτα ή το ανθότυρο.

empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Αρακάς: Τα μικρά πράσινα θαυματουργά μπιλάκια

  Μικρά, πράσινα μπιλάκια: έτσι λένε τον αρακά τα περισσότερα παιδάκια, που και μόνο χρώματος δεν τον συμπαθούν και ιδιαίτερα.
empty alt

Το μυστικό για ασυναγώνιστα λαχανικά τουρσί

Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.
empty alt

Αγκινάρα: η εξαιρετικά θρεπτική και πολύτιμη για την υγεία σου

  Αν και συχνά θεωρείται λαχανικό, οι αγκινάρες (Cynara cardunculus var. Scolymus) είναι ένας τύπος γαϊδουράγκαθου. Αυτό το φυτό προέρχεται από τη Μεσόγειο και χρησιμοποιείται για αιώνες για τις πολλές φαρμακευτικές του ιδιότητες.
empty alt

Σκέφτεσαι να κόψεις τον καφέ;

Αν φλερτάρεις με την ιδέα να κόψεις ή να ελαττώσεις τον καφέ και την πρόσληψη καφεΐνης στη διατροφή και την καθημερινότητά σου, εδώ θα βρεις όλα τα οφέλη και τους καλούς λόγους που θα σε ενθαρρύνουν να πάρεις την απόφαση που σου ταιριάζει.
empty alt

Ποιες είναι οι τάσεις διατροφής και υγιεινής ζωής για το 2022;

Όλα συντείνουν στο εξής: το να διατηρήσουμε υγιεινές συνήθειες, είτε πρόκειται για τη διατροφή, την άσκηση ή τη διαχείριση του άγχους μας δεν είναι απλή υπόθεση.
empty alt

Μανταρίνι: το εκπληκτικό διατροφικό του προφίλ και τα σημαντικά του οφέλη

Το μανταρίνι είναι άλλο «θαυματουργό» φρούτο για να προσθέσεις στη διατροφή των παιδιών
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Back To Top