Τα λαχανικά, από το μαρούλι και το σπανάκι ως τα καρότα, το κρεμμύδι και τον αρακά, είναι από τα τρόφιμα που συνήθως αποφεύγουν τα μικρά παιδιά.

Τα λαχανικά, από το μαρούλι και το σπανάκι ως τα καρότα, το κρεμμύδι και τον αρακά, είναι από τα τρόφιμα που συνήθως αποφεύγουν τα μικρά παιδιά. Ωστόσο, επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες είναι απαραίτητα για τη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν τα λαχανικά.

Ο καθηγητής Richard Rosenkranz του Πανεπιστημίου του Κάνσας υποστηρίζει ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών επηρεάζονται από την περίοδο που είναι ακόμα στη μήτρα της μαμάς τους. Με τον τρόπο αυτό, οι μαμάδες μπορούν να βάλουν τις βάσεις για το τι θα θέλουν να φάει το μωρό τους από όταν είναι ακόμα έμβρυο.

Μετά τη γέννηση του μωρού και όταν αρχίζει να τρώει στερεά φαγητά, οι γονείς θα πρέπει να τρώνε και οι ίδιοι τα λαχανικά που προσφέρουν στο παιδί τους, αφού τα μωρά και τα νήπια τείνουν, όπως και σε θέματα συμπεριφοράς, να ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους. Αλλιώς τα μωρά, σύμφωνα με τον Rosenkranz, αρχίζουν να σκέφτονται «γιατί η μαμά μου βάζει συνέχεια μπροστά μου αυτό το φαγητό αλλά δεν το τρώει ποτέ η ίδια;».

Μία λύση είναι να αρχίσετε με τα πιο γλυκά λαχανικά, όπως τα καρότα και το καλαμπόκι, ενώ μπορείτε να τα κάνετε πιο ελκυστικά για τα μικρά παιδιά, φτιάχνοντας χαρούμενες φατσούλες με κομμάτια λαχανικών στο πιάτο τους.

Μπορείτε ακόμα να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν, ανάλογα με την ηλικία τους, στην προετοιμασία του φαγητού. Αν τα καλλιεργούν, τα διαλέγουν στο μανάβικο ή τα ετοιμάζουν για το φαγητό στην κουζίνα, είναι πιο πιθανό να τα φάνε.

Να δείξετε επιμονή και υπομονή. Μπορεί στην αρχή να μη θέλουν να δοκιμάσουν, αν όμως τους βάλετε αρκετές φορές στο πιάτο τους λαχανικά να είστε βέβαιες ότι κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσουν.

Μπορείτε ακόμα να πειραματιστείτε με διαφορετικές συνταγές και τρόπους σερβιρίσματος για να βρείτε ποια προτιμάει και ποια όχι. Αυτά που φαίνεται να αποφεύγει μπορείτε να τα προσθέτετε στη διατροφή του «κρυφά», για παράδειγμα αν δεν του αρέσει το μπρόκολο, πολτοποιήστε το και προσθέστε το στα μπιφτέκια.

Για πιο μεγάλα παιδιά, μπορείτε να τα βοηθήσετε να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά έχοντας πάντα διαθέσιμα έτοιμα, κομμένα και καθαρισμένα κομμάτια λαχανικών στο ψυγείο ή σε ένα πιάτο στην κουζίνα για να μπορούν να φάνε ένα υγιεινό σνακ αντί για κάτι με ζάχαρη.

Πηγή: childit.gr

empty alt

3 σοβαροί λόγοι για να αρχίσεις να τρως κράνμπερις

Αυτοί οι μικροί, κόκκινοι καρποί κρύβουν μέσα τους χίλια δυο καλά για τον οργανισμό σου και μπορείς να τους βρεις πλέον παντού.
empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

4 ιδανικές επιλογές για άμεση ενυδάτωση

Οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση μετά από μια εντατική προπόνηση αλλά και μετά από μια ίωση με υψηλό πυρετό είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
empty alt

Όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσο πιο υγιεινή είναι;

Τα καλά νέα για όσους αγαπούν τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι τη συστήνουν ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν και σε μετρημένες ποσότητες.
empty alt

Το αλκοόλ σε βοηθάει να μιλήσεις καλύτερα μια ξένη γλώσσα

Την επόμενη φορά που θα δώσεις ραντεβού με έναν ξενόγλωσσο φίλο, μη διστάσεις να πιείς προηγουμένως ένα ποτηράκι κρασί.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη των χουρμάδων για την υγεία

Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.
Back To Top