Τα λαχανικά, από το μαρούλι και το σπανάκι ως τα καρότα, το κρεμμύδι και τον αρακά, είναι από τα τρόφιμα που συνήθως αποφεύγουν τα μικρά παιδιά.

Τα λαχανικά, από το μαρούλι και το σπανάκι ως τα καρότα, το κρεμμύδι και τον αρακά, είναι από τα τρόφιμα που συνήθως αποφεύγουν τα μικρά παιδιά. Ωστόσο, επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες είναι απαραίτητα για τη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν τα λαχανικά.

Ο καθηγητής Richard Rosenkranz του Πανεπιστημίου του Κάνσας υποστηρίζει ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών επηρεάζονται από την περίοδο που είναι ακόμα στη μήτρα της μαμάς τους. Με τον τρόπο αυτό, οι μαμάδες μπορούν να βάλουν τις βάσεις για το τι θα θέλουν να φάει το μωρό τους από όταν είναι ακόμα έμβρυο.

Μετά τη γέννηση του μωρού και όταν αρχίζει να τρώει στερεά φαγητά, οι γονείς θα πρέπει να τρώνε και οι ίδιοι τα λαχανικά που προσφέρουν στο παιδί τους, αφού τα μωρά και τα νήπια τείνουν, όπως και σε θέματα συμπεριφοράς, να ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους. Αλλιώς τα μωρά, σύμφωνα με τον Rosenkranz, αρχίζουν να σκέφτονται «γιατί η μαμά μου βάζει συνέχεια μπροστά μου αυτό το φαγητό αλλά δεν το τρώει ποτέ η ίδια;».

Μία λύση είναι να αρχίσετε με τα πιο γλυκά λαχανικά, όπως τα καρότα και το καλαμπόκι, ενώ μπορείτε να τα κάνετε πιο ελκυστικά για τα μικρά παιδιά, φτιάχνοντας χαρούμενες φατσούλες με κομμάτια λαχανικών στο πιάτο τους.

Μπορείτε ακόμα να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν, ανάλογα με την ηλικία τους, στην προετοιμασία του φαγητού. Αν τα καλλιεργούν, τα διαλέγουν στο μανάβικο ή τα ετοιμάζουν για το φαγητό στην κουζίνα, είναι πιο πιθανό να τα φάνε.

Να δείξετε επιμονή και υπομονή. Μπορεί στην αρχή να μη θέλουν να δοκιμάσουν, αν όμως τους βάλετε αρκετές φορές στο πιάτο τους λαχανικά να είστε βέβαιες ότι κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσουν.

Μπορείτε ακόμα να πειραματιστείτε με διαφορετικές συνταγές και τρόπους σερβιρίσματος για να βρείτε ποια προτιμάει και ποια όχι. Αυτά που φαίνεται να αποφεύγει μπορείτε να τα προσθέτετε στη διατροφή του «κρυφά», για παράδειγμα αν δεν του αρέσει το μπρόκολο, πολτοποιήστε το και προσθέστε το στα μπιφτέκια.

Για πιο μεγάλα παιδιά, μπορείτε να τα βοηθήσετε να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά έχοντας πάντα διαθέσιμα έτοιμα, κομμένα και καθαρισμένα κομμάτια λαχανικών στο ψυγείο ή σε ένα πιάτο στην κουζίνα για να μπορούν να φάνε ένα υγιεινό σνακ αντί για κάτι με ζάχαρη.

Πηγή: childit.gr

empty alt

O λόγος που δεν πρέπει να τρως το φαγητό σου κρύο

Και φυσικά παίζει ρόλο τι βάζεις στο πιάτο σου. Πόσο υγιεινές επιλογές κάνεις ή όχι, και πόσο μεγάλες ποσότητες καταναλώνεις καθημερινά.
empty alt

8 βασικοί κανόνες για να τρως καλύτερα και πιο υγιεινά

1. Αν η γιαγιά σου δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα συστατικά ενός προϊόντος, προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν.
empty alt

Γιατί το ρόδι φέρνει γούρι (και) στην υγεία σου!

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Μμμμμ μαστίχα – η πιο καλοκαιρινή απόλαυση έχει πολλά οφέλη

  Παγωμένη μαστίχα λικέρ, το καλύτερο σφηνάκι καλοκαιριού ή το πιο απολαυστικό χωνευτικό μετά από ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο.
empty alt

Παγκόσμια Μέρα Μπίρας και σου έχουμε 7 λόγους για να πιείς μια «στην υγειά» σου

Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση μιας παγωμένης μπίρας – ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και να προχωράμε προς το καλοκαίρι.
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
empty alt

Ποιες τροφές χαρίζουν λάμψη στην επιδερμίδα σου

Μερικά φυσικά καλλυντικά βρίσκονται στην κουζίνα και το ψυγείο σου
empty alt

Τι συνέβη σε 500 άνθρωπους που έτρωγαν ένα αβοκάντο κάθε μέρα για 26 εβδομάδες

Άλλη μια μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη αυτού του superfood
Back To Top