Τα λαχανικά, από το μαρούλι και το σπανάκι ως τα καρότα, το κρεμμύδι και τον αρακά, είναι από τα τρόφιμα που συνήθως αποφεύγουν τα μικρά παιδιά.

Τα λαχανικά, από το μαρούλι και το σπανάκι ως τα καρότα, το κρεμμύδι και τον αρακά, είναι από τα τρόφιμα που συνήθως αποφεύγουν τα μικρά παιδιά. Ωστόσο, επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες είναι απαραίτητα για τη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν τα λαχανικά.

Ο καθηγητής Richard Rosenkranz του Πανεπιστημίου του Κάνσας υποστηρίζει ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών επηρεάζονται από την περίοδο που είναι ακόμα στη μήτρα της μαμάς τους. Με τον τρόπο αυτό, οι μαμάδες μπορούν να βάλουν τις βάσεις για το τι θα θέλουν να φάει το μωρό τους από όταν είναι ακόμα έμβρυο.

Μετά τη γέννηση του μωρού και όταν αρχίζει να τρώει στερεά φαγητά, οι γονείς θα πρέπει να τρώνε και οι ίδιοι τα λαχανικά που προσφέρουν στο παιδί τους, αφού τα μωρά και τα νήπια τείνουν, όπως και σε θέματα συμπεριφοράς, να ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους. Αλλιώς τα μωρά, σύμφωνα με τον Rosenkranz, αρχίζουν να σκέφτονται «γιατί η μαμά μου βάζει συνέχεια μπροστά μου αυτό το φαγητό αλλά δεν το τρώει ποτέ η ίδια;».

Μία λύση είναι να αρχίσετε με τα πιο γλυκά λαχανικά, όπως τα καρότα και το καλαμπόκι, ενώ μπορείτε να τα κάνετε πιο ελκυστικά για τα μικρά παιδιά, φτιάχνοντας χαρούμενες φατσούλες με κομμάτια λαχανικών στο πιάτο τους.

Μπορείτε ακόμα να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν, ανάλογα με την ηλικία τους, στην προετοιμασία του φαγητού. Αν τα καλλιεργούν, τα διαλέγουν στο μανάβικο ή τα ετοιμάζουν για το φαγητό στην κουζίνα, είναι πιο πιθανό να τα φάνε.

Να δείξετε επιμονή και υπομονή. Μπορεί στην αρχή να μη θέλουν να δοκιμάσουν, αν όμως τους βάλετε αρκετές φορές στο πιάτο τους λαχανικά να είστε βέβαιες ότι κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσουν.

Μπορείτε ακόμα να πειραματιστείτε με διαφορετικές συνταγές και τρόπους σερβιρίσματος για να βρείτε ποια προτιμάει και ποια όχι. Αυτά που φαίνεται να αποφεύγει μπορείτε να τα προσθέτετε στη διατροφή του «κρυφά», για παράδειγμα αν δεν του αρέσει το μπρόκολο, πολτοποιήστε το και προσθέστε το στα μπιφτέκια.

Για πιο μεγάλα παιδιά, μπορείτε να τα βοηθήσετε να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά έχοντας πάντα διαθέσιμα έτοιμα, κομμένα και καθαρισμένα κομμάτια λαχανικών στο ψυγείο ή σε ένα πιάτο στην κουζίνα για να μπορούν να φάνε ένα υγιεινό σνακ αντί για κάτι με ζάχαρη.

Πηγή: childit.gr

empty alt

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.
empty alt

Τι να τρως και τι όχι μετά το γυμναστήριο

Η αίσθηση που έχεις μετά τη γυμναστική δεν συγκρίνεται. Μόνο ίσως με το σεξ. Και τα δύο σε κάνουν αφού ολοκληρώσεις να πεινάς απίστευτα! Δεν θα σου πω τι να τρως μετά το σεξ.
empty alt

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη εγκυμονεί κινδύνους

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή την υγιεινή συνήθεια κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία μας! Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη...
empty alt

Μήπως το παρακάνεις με τα light προϊόντα;

Το καλοκαίρι πλησιάζει και διανύουμε την «εποχή της δίαιτας», όπου η επιθυμία για γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους είναι ιδιαίτερα έντονη.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Καφέ – κι έχεις πολλούς καλούς λόγους για να τη γιορτάσεις δεόντως!

Καφές το πρωί, καφές και κουβεντούλα με παλιούς φίλους. Συνάντηση για καφέ με το νέο σου date… Πίνεις καφέ το πρωί, μέρα και νύχτα με φίλους, συνεργάτες και εραστές.
empty alt

Ντομάτα, η απόλυτη κυρίαρχος της ελληνικής κουζίνας

Το απόλυτο συστατικό μιας σαλάτας, η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστριας της κόκκινης σάλτσας, κλέβει τις εντυπώσεις στα γεμιστά, σε μεθάει στο Bloody Mary, δίνει γεύση σε άπειρες συνταγές και σπάνια λείπει από την κουζίνα σου.
empty alt

Πέντε καλοί λόγοι για να εντάξετε τα ακτινίδια στη διατροφή σας

Τα ακτινίδια είναι ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ είναι ιδανική επιλογή για φρέσκα smoothies αν θέλετε να τους δώσετε ελαφρώς ξινή γεύση.
empty alt

Το πολύτιμο διατροφικό προφίλ του ροδιού

Τα οφέλη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικά, υγεία της καρδιάς, του ουροποιητικού συστήματος κι αντοχή στην άσκηση
Back To Top