Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με: πρωτεΐνες βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία υγιή λίπη διάφορα ιχνοστοιχεία Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα […]

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με:

πρωτεΐνες

βιταμίνες

μεταλλικά στοιχεία

υγιή λίπη

διάφορα ιχνοστοιχεία

Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά.

Το μαγείρεμά τους καταστρέφει επίσης τυχόν επικίνδυνα βακτήρια, καθιστώντας τα πιο ασφαλή για κατανάλωση.

Βραστά

Τα σκληρά βραστά αυγά μαγειρεύονται στα κελύφη τους σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 6-10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο καλά μαγειρεμένα θέλεις να είναι ο κρόκος.

Όσο περισσότερο τα μαγειρεύεις, τόσο πιο σφικτός θα γίνεται ο κρόκος.

Ποσέ

Τα αυγά ποσέ μαγειρεύονται σε λίγο πιο κρύο νερό.

Ρίχνονται αφού τα σπάσεις σε ένα δοχείο νερού που σιγοβράζει μεταξύ 160-180 ° F (71-82 ° C) και μαγειρεύονται για 2,5–3 λεπτά.

Τηγανητά

Τα τηγανητά αυγά ρίχνονται σε ένα καυτό τηγάνι που περιέχει ένα λεπτό στρώμα λίπους μαγειρέματος.

Γίνονται είτε μάτια, είτε ομελέτα, είτε scrabbled.

Ψημένα

Τα ψημένα αυγά μαγειρεύονται σε ένα ζεστό φούρνο σε ένα σκεύος με επίπεδη βάση έως ότου το αυγό ψηθεί.

eggs c

5 συμβουλές για να μαγειρέψεις εξαιρετικά υγιή αυγά

Τα αυγά είναι θρεπτικά, αλλά μπορείς να κάνεις τα αυγά σου ακόμα πιο υγιή.

Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να τα απολαύσεις με τον πιο υγιεινό κι ωφέλιμο τρόπο:

Προτίμησε μια μέθοδο μαγειρέματος χαμηλών θερμίδων

Εάν προσπαθείς να μειώσεις τις θερμίδες, προτίμησε τα αυγά ποσέ ή βραστά. Αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος δεν προσθέτουν επιπλέον θερμίδες λίπους, επομένως το γεύμα θα έχει χαμηλότερες θερμίδες από τα τηγανητά ή τα scrabbled ή μια ομελέτα.

Συνδύασέ τα με λαχανικά

Τα αυγά ταιριάζουν πολύ καλά με τα λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση αυγών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αυξήσεις την πρόσληψη λαχανικών και να προσθέσεις επιπλέον φυτικές ίνες και βιταμίνες στο γεύμα σου. Μερικές απλές ιδέες περιλαμβάνουν την προσθήκη των λαχανικών της επιλογής σου σε μια ομελέτα. Ή απλώς μαγείρεψε τα αυγά με όποιο τρόπο θέλεις και βάλε τα λαχανικά στο πλάι. Επίσης ταιριάζουν εύκολα με τις σαλάτες.

eggs b

Τηγάνισέ τα σε λάδι που είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες

Τα καλύτερα έλαια για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, όπως όταν τηγανίζεις, είναι εκείνα που παραμένουν σταθερά σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν οξειδώνονται εύκολα για να σχηματίσουν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Παραδείγματα καλών επιλογών περιλαμβάνουν το λάδι αβοκάντο και το ηλιέλαιο. Εάν χρησιμοποιείς έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, είναι καλύτερο να μαγειρέψεις σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 410 ° F (210 ° C) και 350 ° F (177 ° C), αντίστοιχα.

Προτίμησε τα πιο θρεπτικά αυγά

Ορισμένοι παράγοντες, όπως η μέθοδος εκτροφής και η διατροφή του κοτόπουλου, μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική ποιότητα των αυγών. Γενικά, τα αυγά που προέρχονται από βοσκότοπους (από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής) και τα βιολογικά αυγά πιστεύεται ότι είναι θρεπτικά ανώτερα από τα αυγά από κότες σε κλουβιά και τα συμβατικά παραγόμενα.

Μην τα παραμαγειρεύεις

Όσο περισσότερο και σε όσο υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρεύεις τα αυγά σου, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χαθούν. Η χρήση υψηλότερης θερμότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα της οξειδωμένης χοληστερόλης που περιέχουν, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα κατά το τηγάνισμα.

empty alt

Παθαίνεις συχνά κράμπες; Δες ποια βιταμίνη σού λείπει!

Τον τελευταίο καιρό αισθάνεσαι κουρασμένη, το σώμα σου μουδιάζει ενώ οι κράμπες σε επισκέπτονται ανά τακτά. Τι σου συμβαίνει; Είναι πολύ πιθανόν να σου λείπει βιταμίνη Β5.
empty alt

Υγιεινή διατροφή με σοκολάτα, καφέ και κόκκινο κρασί

Η αλήθεια είναι ότι διαρκώς βγαίνουν νέες έρευνες που ποντάρουν σε διαφορετικές τροφές. Και ενώ ήδη γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, ότι μια διατροφή που στηρίζεται στις φυσικές τροφές κάνει καλό στην υγεία μας, από εκεί και πέρα επικρατεί ένα χάος από άπειρες, συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες.
empty alt

Με πόσες θερμίδες μας φορτώνουν οι λιγούρες που μας πιάνουν όταν πίνουμε πολύ;

Και ποιος από εμάς δεν θέλει να πέσει με τα μούτρα στο φαγητό μετά από ένα ξενύχτι με πολλά ποτά; Τα άσχημα νέα είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως δεν καταφεύγουμε στις πιο υγιεινές και μετρημένες επιλογές.
empty alt

Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν πεντανόστιμα γλυκά και φρέσκες μπαγκέτες σε κάθε γωνιά, θα περίμενε κανείς πως οι περισσότεροι από τους κατοίκους της θα είχαν πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά.
empty alt

Honey love: Μάθε τα εκπληκτικά οφέλη του μελιού

Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
empty alt

Τα σταφύλια είναι super food με πολλά οφέλη

Σε πολλές ποικιλίες και πάντα με υπέροχη γεύση σε "μεθάνε" υπέροχα
empty alt

5 δημιουργικοί τρόποι να βάλεις τα λαχανικά στη διατροφή σου

Ακόμα και αν το μπρόκολο ή το καρότο δεν ανήκουν στις αγαπημένες σου τροφές, οι παρακάτω ιδέες θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την ποσότητα λαχανικών που καταναλώνεις καθημερινά, αλλά και να τα απολαμβάνεις πραγματικά.
empty alt

Γιατί να βάλεις τη ρόκα στη διατροφή σου

Το καλύτερο συστατικό για σαλάτα σού προσφέρει πολλά οφέλη
Back To Top