Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο, μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύονται από […]

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο, μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύονται από ψωμί και τυρί.

 

Έτσι, το λαδερό φαγητό μετατρέπεται σε πλήρες γεύμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει μια ολιγοθερμιδική επιλογή, βοηθώντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ποσότητα ελαιολάδου που προστίθεται κατά το μαγείρεμα, καθώς το ελαιόλαδο, αν και ενισχύει τη θρεπτική αξία του γεύματος, από την άλλη, μπορεί να εκτοξεύσει και το θερμιδικό του περιεχόμενο. Βέβαια, θα πει κανείς πως «λαδερό χωρίς λάδι δε γίνεται», ωστόσο είναι σημαντικό η προσθήκη του να γίνεται με μέτρο. Εναλλακτικά, η χρήση διάφορων μυρωδικών και φρέσκιας ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξίσου γευστικό αποτέλεσμα.

Τέλος, προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στα συνοδευτικά των λαδερών, αφού η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας τυριού και ψωμιού μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος.

 

Πηγή: neadiatrofis.gr

empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

Τελικά ένα επιδόρπιο με φρούτα είναι πιο υγιεινό από τα άλλα γλυκά;

Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

Χυμός παντζάρι: μπορεί να οδηγήσει σε παράταση της νεότητας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.
empty alt

Ελληνικό superfood: Φιστίκια Αιγίνης, όχι απλώς νόστιμα αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα!

Ψημένα, ωμά, αλατισμένα ή ανάλατα, δεν μπορείς να φας ποτέ μόνο ένα. Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου.
empty alt

Συνδυασμοί τροφών για να χορταίνεις και να απολαμβάνεις κάθε γεύμα

Η δημιουργία ενός ισορροπημένου γεύματος, φτιαγμένο με τροφές που συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους, δε σε κρατάει απλά χορτάτο για πολλές ώρες, αλλά σου δίνει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
empty alt

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε καφέ κάθε μέρα

Η αγαπημένη δόση του καφέ σας μπορεί να κάνει περισσότερα για εσάς από το να σας δίνει ένα ενεργειακό μπουστάρισμα.
empty alt

Οι 5 καλύτερες επιλογές πρωινού για μαθητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Γιατί η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται και στις εξετάσεις
Back To Top