Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο, μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύονται από […]

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο, μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύονται από ψωμί και τυρί.

 

Έτσι, το λαδερό φαγητό μετατρέπεται σε πλήρες γεύμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει μια ολιγοθερμιδική επιλογή, βοηθώντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ποσότητα ελαιολάδου που προστίθεται κατά το μαγείρεμα, καθώς το ελαιόλαδο, αν και ενισχύει τη θρεπτική αξία του γεύματος, από την άλλη, μπορεί να εκτοξεύσει και το θερμιδικό του περιεχόμενο. Βέβαια, θα πει κανείς πως «λαδερό χωρίς λάδι δε γίνεται», ωστόσο είναι σημαντικό η προσθήκη του να γίνεται με μέτρο. Εναλλακτικά, η χρήση διάφορων μυρωδικών και φρέσκιας ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξίσου γευστικό αποτέλεσμα.

Τέλος, προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στα συνοδευτικά των λαδερών, αφού η κατανάλωση αυξημένης ποσότητας τυριού και ψωμιού μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την ενεργειακή πυκνότητα του γεύματος.

 

Πηγή: neadiatrofis.gr

empty alt

H δουλειά σαμποτάρει την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις;

Ξεκινάς δίαιτα κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, λίγο μετά το Πάσχα. Και πάντα συμπίπτει με τη λήξη της άδειάς σου και την επιστροφή στο γραφείο.
empty alt

«Χαλώντας» τη δίαιτά μας, χάνουμε ευκολότερα κιλά

Σαββατοκύριακο έρχεται, και αυτό που έχεις περισσότερο ανάγκη τώρα, αν προσπαθείς να κάνεις δίαιτα, είναι να διαβάσεις τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.
empty alt

8 βασικοί κανόνες για να τρως καλύτερα και πιο υγιεινά

1. Αν η γιαγιά σου δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα συστατικά ενός προϊόντος, προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν.
empty alt

Τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα για να σε χορτάσει;

Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα.
empty alt

Σπάσε ένα… αβγό ή περισσότερα

Για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, τα αβγά μπορούν να δώσουν ιδέες για γεύματα που δεν είναι μόνο εύκολα και οικονομικά προσιτά αλλά και κάνουν και καλό σε σας.
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε το ταχίνι στη διατροφή σας

Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.
empty alt

Τι είναι τα προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα και πού κάνουν καλό;

Είτε έχεις ακουστά τα Adaptogens, στα ελληνικά προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα, είτε όχι, είναι πιθανό να τα έχεις δει ως πρόσθετη επιλογή στην τοπική καφετέρια ή στα μενού του smoothie bar ή να τα έχεις διαβάσει στα συστατικά ροφημάτων ή φυτικών συμπληρωμάτων.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
Back To Top