Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία;

1. Καφές και σοκολάτα. Τα νεογέννητα δυσκολεύονται να μεταβολίσουν την καφεΐνη. Για τον ίδιο λόγο είναι καλό να περιορίσεις και τη σοκολάτα, η οποία επίσης περιέχει τη συγκεκριμένη διεγερτική ουσία.

2. Ψάρι. Δεν χρειάζεται –και δεν πρέπει– να το κόψεις εντελώς, αλλά κατανάλωσέ το υπό προϋποθέσεις: Προτίμησε τα μικρότερα ψάρια, που περιέχουν μικρότερες ποσότητες υδραργύρου, απόφυγε εντελώς το σούσι (καθώς ενέχει ένα, μικρό έστω, κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης) και υπολόγισε να μην καταναλώνεις ψάρι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

3. Σκόρδο. Δεν βλάπτει την υγεία του μωρού σου, αλλά δίνει στο μητρικό γάλα μια χαρακτηριστική γεύση που μπορεί να αποθαρρύνει το βρέφος και να μειώσει το θηλασμό. Γι’ αυτό περιόρισε την κατανάλωσή του, χωρίς ωστόσο να το κόψεις εντελώς.

4. Όσπρια και σταυρανθή λαχανικά. Είναι κάθε άλλο παρά φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν επώδυνο μετεωρισμό (φούσκωμα από αέρια), σε εσένα και ενδεχομένως στο μωρό σου.

5. Μπαχαρικά. Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δίνουν μια δυσάρεστη γεύση στο μητρικό γάλα, ενώ, επιπλέον, ίσως προκαλέσουν ενοχλήσεις στο ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σου.

6. Γαλακτοκομικά προϊόντα, αλεύρι, εσπεριδοειδή. Είναι μερικές από τις τροφές που ευθύνονται συνήθως για τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, ιδιαίτερα σε νεογέννητα, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν π.χ. με δερματικά εκζέματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, στομαχόπονο, ακόμα και με δυσκολία στην αναπνοή ή αιμορραγίες του γαστρεντερικού! Φυσικά, αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα σπεύσεις στον παιδίατρο (οι αιτίες μπορεί να είναι διάφορες), αλλά να είσαι προετοιμασμένη ότι ο ένοχος ίσως κρύβεται στη διατροφή σου.

empty alt

10+1 λόγοι για να αρχίσεις να τρως γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

4 συνήθειες φαγητού που πρέπει να υιοθετήσεις

Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού...
empty alt

5 υγιεινές τροφές που μπορεί να «κρύβουν» ζάχαρη

Ήξερες ότι μπορεί να έχεις κόψει τα γλυκά και τις ζαχαρένιες «παρασπονδίες» αλλά να καταναλώνεις από άλλες πηγές ζάχαρη, όπως αυτή που «κρύβεται» σε ορισμένες υγιεινές τροφές; Συνήθως αυτό συμβαίνει με τρόφιμα που κατά την επεξεργασία τους προστίθεται ζάχαρη, όπως π.
empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

Μίλα μου για μήλα και όχι μόνο…

  Τα φρούτα έχουν σίγουρα μια θέση στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Εδώ είναι οι καλύτερες επιλογές που σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας.
empty alt

Asian beauty: τρεις τροφές που ενεργοποιούν τα γονίδια μακροζωίας

Δεν υπάρχει πηγή νεότητας, αλλά αυτά τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν να μεγαλώνεις όμορφα. Με την πιο ακριβή εξήγηση, η διατροφή της Οκινάουα αναφέρεται στα παραδοσιακά πρότυπα διατροφής των ανθρώπων που ζουν στο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα.
empty alt

Ελληνικό superfood: Φιστίκια Αιγίνης, όχι απλώς νόστιμα αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα!

Ψημένα, ωμά, αλατισμένα ή ανάλατα, δεν μπορείς να φας ποτέ μόνο ένα. Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου.
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top