Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία;

1. Καφές και σοκολάτα. Τα νεογέννητα δυσκολεύονται να μεταβολίσουν την καφεΐνη. Για τον ίδιο λόγο είναι καλό να περιορίσεις και τη σοκολάτα, η οποία επίσης περιέχει τη συγκεκριμένη διεγερτική ουσία.

2. Ψάρι. Δεν χρειάζεται –και δεν πρέπει– να το κόψεις εντελώς, αλλά κατανάλωσέ το υπό προϋποθέσεις: Προτίμησε τα μικρότερα ψάρια, που περιέχουν μικρότερες ποσότητες υδραργύρου, απόφυγε εντελώς το σούσι (καθώς ενέχει ένα, μικρό έστω, κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης) και υπολόγισε να μην καταναλώνεις ψάρι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

3. Σκόρδο. Δεν βλάπτει την υγεία του μωρού σου, αλλά δίνει στο μητρικό γάλα μια χαρακτηριστική γεύση που μπορεί να αποθαρρύνει το βρέφος και να μειώσει το θηλασμό. Γι’ αυτό περιόρισε την κατανάλωσή του, χωρίς ωστόσο να το κόψεις εντελώς.

4. Όσπρια και σταυρανθή λαχανικά. Είναι κάθε άλλο παρά φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν επώδυνο μετεωρισμό (φούσκωμα από αέρια), σε εσένα και ενδεχομένως στο μωρό σου.

5. Μπαχαρικά. Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δίνουν μια δυσάρεστη γεύση στο μητρικό γάλα, ενώ, επιπλέον, ίσως προκαλέσουν ενοχλήσεις στο ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σου.

6. Γαλακτοκομικά προϊόντα, αλεύρι, εσπεριδοειδή. Είναι μερικές από τις τροφές που ευθύνονται συνήθως για τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, ιδιαίτερα σε νεογέννητα, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν π.χ. με δερματικά εκζέματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, στομαχόπονο, ακόμα και με δυσκολία στην αναπνοή ή αιμορραγίες του γαστρεντερικού! Φυσικά, αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα σπεύσεις στον παιδίατρο (οι αιτίες μπορεί να είναι διάφορες), αλλά να είσαι προετοιμασμένη ότι ο ένοχος ίσως κρύβεται στη διατροφή σου.

empty alt

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.
empty alt

Επιστροφή στην Κρητική διατροφή

Πολύτιμο σύμμαχο πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας, μπορεί να αποτελέσει η παραδοσιακή κρητική διατροφή της δεκαετίας του 1960 σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αντώνη Καφάτο.
empty alt

3 τροφές που κάνουν το άγχος σου να χτυπάει κόκκινο

Συνήθως τέτοια εποχή αγχώνεσαι με αυτά που τρως. Τα περιττά κιλά ξαφνικά μοιάζουν απίστευτα πολλά, κι ας είναι δύο ή τρία… Κι όμως δεν φταίνε μόνο αυτά για το άγχος σου αλλά και ορισμένες τροφές που το εκτινάσσουν στα ύψη.
empty alt

Power ενυδάτωση, ευεξία και αδυνάτισμα

  Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σου σε ενυδάτωση! Επειδή το νερό δεν φαίνεται πάντα η πιο δελεαστική επιλογή κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν διψάσουν έχουν φροντίσει να βάλουν ό,τι χρειάζονται στο ψυγείο τους… και για να μη φορτωθείς άχρηστες θερμίδες […]
empty alt

Σημαντικές πηγές πρωτεΐνης για vegans ή vegetarians

Χρήσιμες και για όσους νηστεύουν!
empty alt

Η νο1 τροφή που θα σε στείλει στο σωστό «μέρος»

Επειδή με την πανδημία έχει διαταραχθεί η καθημερινότητά σου, έχουν επηρεαστεί οι διατροφικές σου συνήθειες και το άγχος χτυπάει κόκκινο – δεν είναι περίεργο με όλα αυτά να έχει διαταραχθεί και το έντερό σου.
empty alt

Ποιες είναι οι πιο πλούσιες τροφές σε ασβέστιο

Πιο γνωστό για τον ρόλο του στην υγεία των οστών, το ασβέστιο είναι στην πραγματικότητα το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σου και εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος.
empty alt

Το FDA επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Σύμφωνα  με το FDA οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν με ασφάλεια ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2  – με ορισμένες προειδοποιήσεις.
Back To Top