Αν φλερτάρεις με την ιδέα να κόψεις ή να ελαττώσεις τον καφέ και την πρόσληψη καφεΐνης στη διατροφή και την καθημερινότητά σου, εδώ θα βρεις όλα τα οφέλη και τους καλούς λόγους που θα σε ενθαρρύνουν να πάρεις την απόφαση που σου ταιριάζει.

Αν φλερτάρεις με την ιδέα να κόψεις ή να ελαττώσεις τον καφέ και την πρόσληψη καφεΐνης στη διατροφή και την καθημερινότητά σου, εδώ θα βρεις όλα τα οφέλη και τους καλούς λόγους που θα σε ενθαρρύνουν να πάρεις την απόφαση που σου ταιριάζει.

 

Λιγότερο άγχος

Αισθάνεστε όλο και περισσότερο άγχος τον τελευταίο καιρό; Μπορεί να φταίει η υπερβολική καφεΐνη.

Η καφεΐνη συνοδεύεται με μια έκρηξη ενέργειας, την οποία αναζητάμε οι περισσότεροι από εμάς. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια διεγείρει επίσης τις ορμόνες «άμυνας ή επίθεσης». Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του άγχους, της νευρικότητας, των παλμών της καρδιάς, ακόμη και των κρίσεων πανικού.

Όσοι είναι ήδη επιρρεπείς σε άγχος και ψυχολογικό στρες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η καφεΐνη κάνει τα συμπτώματά τους πολύ χειρότερα.

Καλύτερος ύπνος

Η συνήθεια της καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη καφέ μπορεί να αλλάξει τον κύκλο του ύπνου σας, προκαλώντας ανήσυχο ύπνο και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα εάν καταναλώνετε καφεΐνη λιγότερο από κάθε έξι ώρες.

Αποτελεσματικότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Εάν δεν προσλαμβάνετε καφεΐνη, το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει κάποια θρεπτικά συστατικά καλύτερα από εκείνους που καταναλώνουν. Καθώς οι τανίνες στην καφεΐνη μπορούν ενδεχομένως να αναστέλλουν μέρος της απορρόφησης:

ασβέστιο

σίδερο

Βιταμίνες Β

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν πολύ υψηλή πρόσληψη καφεΐνης ή μη ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση καθόλου καφεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι δυνατόν από τη διατροφή σας.

coffee2

Υγιέστερα (και άσπρα!) Δόντια

Δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο καφές και το τσάι μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο τανινών που βρίσκονται σε αυτά τα ροφήματα, τα οποία προκαλούν συσσώρευση και αποχρωματισμένο σμάλτο των δοντιών.

Εξισορρόπηση ορμονών για τις γυναίκες

Οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την έλλειψη καφεΐνης. Τα ποτά με καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι και η σόδα μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Η καφεΐνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιδεινώνει ορισμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η μη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να είναι καλό για την αρτηριακή σας πίεση. Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης λόγω της διεγερτικής επίδρασης που έχει στο νευρικό σύστημα.

Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης – 3 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα – έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ισορροπημένη χημεία του εγκεφάλου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η καφεΐνη επηρεάζει τη διάθεση. Όλα αυτά τα συνθήματα «Μην μου μιλάτε μέχρι να πάρω τον καφέ μου» βρίσκονται γραμμένες στις κούπες του καφέ γιατί υπάρχει πράγματι λόγος. Η καφεΐνη μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου με παρόμοιο τρόπο όπως οι ναρκωτικές ουσίες και οι ερευνητές συμφωνούν ότι η καφεΐνη πληροί ορισμένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Τα άτομα που δεν καταναλώνουν καφεΐνη δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις εθιστικές τους ιδιότητες, ενώ οι άνθρωποι που αποφασίζουν να απομακρύνουν την καφεΐνη ή να σταματήσουν να το πίνουν εντελώς μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα στέρησης ή προσωρινές αλλαγές στη διάθεση.

Εάν το σώμα σας εξαρτάται από την καφεΐνη, μπορεί να αντιμετωπίσετε συμπτώματα στέρησης μόλις 12 έως 24 ώρες. Το χρονικό διάστημα που διαρκούν αυτά τα συμπτώματα εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης που πίνετε, αλλά μπορεί να είναι οπουδήποτε από δύο έως εννέα ημέρες, με τα συμπτώματα να κορυφώνονται σε 21 έως 50 ώρες.

 

empty alt

Η τεχνολογία προσθέτει κιλά σε παιδιά και εφήβους

Την ώρα που η τεχνολογία, τα smartphones τα tablet και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι στην καθημερινότητα και δη στα παιδιά και στους έφηβους η σωστή διατροφή και η άσκηση πηγαίνουν περίπατο.
empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

Το ένα απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να χάσεις βάρος

Έχεις δοκιμάσει να κόψεις τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά, έχεις ακολουθήσει διάφορες επώνυμες δίαιτες, αλλά δεν βλέπεις αποτέλεσμα.
empty alt

Τα οφέλη που προσφέρει ο ψευδάργυρος στη διατροφή σου

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε πολλή φήμη γύρω από τον ψευδάργυρο. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας σου.
empty alt

Οκτώ τροφές που θα φορτίσουν τις μπαταρίες ενέργειάς σου

Όταν το μεσημέρι νιώθεις να πέφτουν επικίνδυνα τα επίπεδα της ενέργειά σου αλλά οι δουλειές κι οι υποχρεώσεις κρατούν ακόμα καλά, συνήθως η πρώτη σου σκέψη είναι να βάλεις ακόμα ένα φλιτζάνι καφέ – όμως η κατάχρηση της καφεΐνης μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα στον βραδινό ύπνο […]
empty alt

Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.
empty alt

Τα διατροφικά οφέλη του λωτού για να τον βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή

Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά.
empty alt

Πόσο νερό χρειάζεσαι τελικά την ημέρα

Τα νέα δεδομένα ίσως να βάζουν τα 8 ποτήρια στην άκρη
Back To Top