Αν φλερτάρεις με την ιδέα να κόψεις ή να ελαττώσεις τον καφέ και την πρόσληψη καφεΐνης στη διατροφή και την καθημερινότητά σου, εδώ θα βρεις όλα τα οφέλη και τους καλούς λόγους που θα σε ενθαρρύνουν να πάρεις την απόφαση που σου ταιριάζει.

Αν φλερτάρεις με την ιδέα να κόψεις ή να ελαττώσεις τον καφέ και την πρόσληψη καφεΐνης στη διατροφή και την καθημερινότητά σου, εδώ θα βρεις όλα τα οφέλη και τους καλούς λόγους που θα σε ενθαρρύνουν να πάρεις την απόφαση που σου ταιριάζει.

 

Λιγότερο άγχος

Αισθάνεστε όλο και περισσότερο άγχος τον τελευταίο καιρό; Μπορεί να φταίει η υπερβολική καφεΐνη.

Η καφεΐνη συνοδεύεται με μια έκρηξη ενέργειας, την οποία αναζητάμε οι περισσότεροι από εμάς. Ωστόσο, αυτή η ενέργεια διεγείρει επίσης τις ορμόνες «άμυνας ή επίθεσης». Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του άγχους, της νευρικότητας, των παλμών της καρδιάς, ακόμη και των κρίσεων πανικού.

Όσοι είναι ήδη επιρρεπείς σε άγχος και ψυχολογικό στρες μπορεί να διαπιστώσουν ότι η καφεΐνη κάνει τα συμπτώματά τους πολύ χειρότερα.

Καλύτερος ύπνος

Η συνήθεια της καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη καφέ μπορεί να αλλάξει τον κύκλο του ύπνου σας, προκαλώντας ανήσυχο ύπνο και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα εάν καταναλώνετε καφεΐνη λιγότερο από κάθε έξι ώρες.

Αποτελεσματικότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Εάν δεν προσλαμβάνετε καφεΐνη, το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει κάποια θρεπτικά συστατικά καλύτερα από εκείνους που καταναλώνουν. Καθώς οι τανίνες στην καφεΐνη μπορούν ενδεχομένως να αναστέλλουν μέρος της απορρόφησης:

ασβέστιο

σίδερο

Βιταμίνες Β

Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν πολύ υψηλή πρόσληψη καφεΐνης ή μη ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση καθόλου καφεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι δυνατόν από τη διατροφή σας.

coffee2

Υγιέστερα (και άσπρα!) Δόντια

Δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο καφές και το τσάι μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια. Αυτό οφείλεται στο υψηλό επίπεδο τανινών που βρίσκονται σε αυτά τα ροφήματα, τα οποία προκαλούν συσσώρευση και αποχρωματισμένο σμάλτο των δοντιών.

Εξισορρόπηση ορμονών για τις γυναίκες

Οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από την έλλειψη καφεΐνης. Τα ποτά με καφεΐνη όπως ο καφές, το τσάι και η σόδα μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Η καφεΐνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι επιδεινώνει ορισμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η μη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να είναι καλό για την αρτηριακή σας πίεση. Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης λόγω της διεγερτικής επίδρασης που έχει στο νευρικό σύστημα.

Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης – 3 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα – έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ισορροπημένη χημεία του εγκεφάλου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η καφεΐνη επηρεάζει τη διάθεση. Όλα αυτά τα συνθήματα «Μην μου μιλάτε μέχρι να πάρω τον καφέ μου» βρίσκονται γραμμένες στις κούπες του καφέ γιατί υπάρχει πράγματι λόγος. Η καφεΐνη μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου με παρόμοιο τρόπο όπως οι ναρκωτικές ουσίες και οι ερευνητές συμφωνούν ότι η καφεΐνη πληροί ορισμένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Τα άτομα που δεν καταναλώνουν καφεΐνη δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις εθιστικές τους ιδιότητες, ενώ οι άνθρωποι που αποφασίζουν να απομακρύνουν την καφεΐνη ή να σταματήσουν να το πίνουν εντελώς μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα στέρησης ή προσωρινές αλλαγές στη διάθεση.

Εάν το σώμα σας εξαρτάται από την καφεΐνη, μπορεί να αντιμετωπίσετε συμπτώματα στέρησης μόλις 12 έως 24 ώρες. Το χρονικό διάστημα που διαρκούν αυτά τα συμπτώματα εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης που πίνετε, αλλά μπορεί να είναι οπουδήποτε από δύο έως εννέα ημέρες, με τα συμπτώματα να κορυφώνονται σε 21 έως 50 ώρες.

 

empty alt

5 τροφές που προστατεύουν την καρδιά σου

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το δεδομένο ότι σήμερα οι καρδιοπάθειες αποτελούν τη Νο 1 αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως, τότε σίγουρα η ανακοίνωση για την ανακάλυψη μίας νέας θεραπείας -που θα μείωνε τους θανάτους από τη συγκεκριμένη αιτία- θα αποτελούσε ένα από τα πιο […]
empty alt

Τα 4 ανοιξιάτικα λαχανικά που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Εάν προσπαθείς να θωρακίσεις την υγεία σου τρώγοντας σωστά, τα λαχανικά σίγουρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σου διατροφή.
empty alt

7 tips για εύκολο κολατσιό στη δουλειά

Αν αποφάσισες φέτος να παίρνεις κάθε μέρα φαγητό μαζί σου στη δουλειά, για λόγους οικονομίας και υγείας, αλλά νιώθεις ότι δεν θα προλαβαίνεις να οργανώνεσαι σωστά, δεν έχεις παρά να εμπνευστείς από το σχολικό κολατσιό του παιδιού σου.
empty alt

Τα πλεονεκτήματα του κατσικίσιου γάλακτος

Τι μας προσφέρει Λιγότερη λακτόζη, λιγότερες ενοχλήσεις. Όσοι προτιμούν το κατσικίσιο γάλα θα σας πουν ότι το βρίσκουν πιο εύπεπτο από το αγελαδινό.
empty alt

Κεράσια: Γιατί να μην κρατάς μικρό καλάθι

Τα κεράσια είναι τόσο λαχταριστά που πρώτα τα χαζεύεις έτσι όπως βρίσκονται φρεσκοπλυμμένα και δροσερά μέσα στο μπολ και μετά απολαμβάνεις τη γεύση τους! Κι όμως, δεν είναι μόνο τέλεια οπτικά αλλά και διατροφικά! Το φρούτο που φέρνει στη στιγμή το καλοκαίρι στη ζωή σου, τώρα είναι […]
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε το ταχίνι στη διατροφή σας

Το ταχίνι είναι μια πάστα φτιαγμένη από αλεσμένους σπόρους σησαμιού. Έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Είναι πιο γνωστό ως συστατικό του χούμους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.
empty alt

Strawberry fields forever – ή τα πάντα για τη φράουλα!

  Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.
empty alt

Ποιες τροφές φορτίζουν τις μπαταρίες σας σε ενέργεια

  Μερικές φορές το σώμα σας χρειάζεται μια ώθηση από ενέργεια για να συνεχίσει να φέρνει σε πέρας όλες τις δραστηριότητες που έχετε στο πρόγραμμα όλη την ημέρα.
Back To Top