Για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, τα αβγά μπορούν να δώσουν ιδέες για γεύματα που δεν είναι μόνο εύκολα και οικονομικά προσιτά αλλά και κάνουν και καλό σε σας.

Για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, τα αβγά μπορούν να δώσουν ιδέες για γεύματα που δεν είναι μόνο εύκολα και οικονομικά προσιτά αλλά και κάνουν και καλό σε σας.

Εδώ σπάμε μερικά αβγά για να εξηγήσουμε τα οφέλη τους.

 

Πηγή πρωτεΐνης

Τα αυγά είναι κάτι περισσότερο από μια καλή πηγή πρωτεΐνης, θεωρούνται μια πλήρης πρωτεΐνη. Περιέχουν όλα σχεδόν τα αμινοξέα, εννέα  από τα οποία είναι τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται τα σώματά μας και δεν μπορούν να συνθέσουν. Αυτά τα καθιστούν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.

Η πρωτεΐνη είναι το θεμέλιο για όλες τις λειτουργίες του σώματος: βοηθά στην κατασκευή μαλλιών, στην κατασκευή μυών, στην ενίσχυση των οστών και στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών. Συνολικά, ένα μεγάλο αβγό έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και η συνισταμένη ημερήσια δόση για ενήλικες είναι 46 έως 71 γραμμάρια, ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική σας κατάσταση.

tasty-egg-avocado-and-blueberries-750x500

Χοληστερίνη

Η φήμη των αβγών ως «υγιεινού φαγητού» έχει σπιλωθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Για να σας δώσουμε κάποια προοπτική, το ίδιο μεγάλο αυγό που παρέχει όλα αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα παρέχει επίσης 207 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης (τα περισσότερα από τα οποία είναι στον κρόκο). Εάν παρακολουθείτε την χοληστερόλη σας, ο αριθμός αυτός μπορεί να σας φουσκώσει, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για τη χοληστερόλη στα αβγά.

LDL και HDL

Ενώ πάρα πολύ χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, είναι κάτι που χρειάζονται τα σώματά μας. Η χοληστερόλη μας βοηθά να χωνέψουμε τα τρόφιμα, να κάνουμε ορμόνες και να παράγουμε βιταμίνη D. Το συκώτι σας κάνει τη χοληστερόλη, αλλά παίρνετε επίσης τη χοληστερόλη από το κρέας και τα γαλακτοκομικά (διαιτητική χοληστερόλη). Επομένως, η κατανόηση των δύο τύπων χοληστερόλης-LDLs και HDLs μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα αβγά σας:

Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι γνωστές ως «κακή» χοληστερόλη. Οι LDL μεταφέρουν τη χοληστερόλη εκτός του ήπατος και στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι υπεύθυνοι για την πλάκα που φράζει τις αρτηρίες.

Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι γνωστές ως «καλή» χοληστερόλη. Οι HDL καθαρίζονται μετά την κακή χοληστερόλη. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα HDL συμβάλλουν στη μείωση των LDL.

Τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξαν δεκάδες μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα για τη χοληστερόλη και τα αβγά. Η σύσταση για περιορισμό της χοληστερόλης σε 300 mg / ημέρα απομακρύνθηκε από τις κατευθυντήριες γραμμές διαιτητικών για τους Αμερικανούς 2015-2020 διότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η διατροφική χοληστερόλη συμβάλλει στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ένα μεγάλο σύνολο στοιχείων δείχνει ότι η κατανάλωση χοληστερόλης δεν θα επηρεάσει σημαντικά τους αριθμούς της χοληστερόλης σας. Μπορείτε να αποφύγετε το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης απλώς τρώγοντας τα ασπράδια των αβγών, αλλά επίσης θα χάνατε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στον κρόκο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να φάνε τα αυγά και να μην ανησυχούν για τη χοληστερόλη σε αυτά. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχείτε για καρδιοπάθειες, μιλήστε στο γιατρό σας για το πόσα αβγά τρώτε για να πάρετε πιο εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές.

Protein-Cobb-Salad-with-Quinoa-750x500

Βιταμίνη Β12

Τα αβγά είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β12. Το σώμα σας χρησιμοποιεί το Β12 στο DNA και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και για να διατηρεί τα νεύρα σας σωστά. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετό B12, αλλά οι άνθρωποι που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα, και η κατανάλωση αυγών μπορεί να βοηθήσει.

Χολίνη

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή χολίνης. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη χολίνη, ξέρετε ότι κάνει ένα σώμα καλό από το κεφάλι μέχρι το δάχτυλο. Είναι σημαντικό για τη μνήμη, τη διάθεσή σας, τον έλεγχο των μυών και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το σώμα σας δεν κάνει όσο χολίνη χρειάζεται, αλλά ένα αβγό περιέχει το 30% της ημερήσιας αξίας που χρειάζεστε.

Όραση

Τα αυγά μπορεί να είναι καλά για την υγεία των ματιών. Οι κρόκοι αυγών περιέχουν τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Επίσης βρίσκονται συνήθως σε πολύχρωμα λαχανικά και συσσωρεύονται στο μάτι. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία εάν πάρετε περισσότερη λουτεΐνη και ζεαξανθίνη στη διατροφή σας.

empty alt

Διατροφικές συνήθειες ενάντια στην εξωσωματική

Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά εμποδίζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής  γονιμοποίησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Βραζιλία.
empty alt

Παθαίνεις συχνά κράμπες; Δες ποια βιταμίνη σού λείπει!

Τον τελευταίο καιρό αισθάνεσαι κουρασμένη, το σώμα σου μουδιάζει ενώ οι κράμπες σε επισκέπτονται ανά τακτά. Τι σου συμβαίνει; Είναι πολύ πιθανόν να σου λείπει βιταμίνη Β5.
empty alt

Αυγό: να φάω μόνο το ασπράδι ή και τον κρόκο;

Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη.
empty alt

Αγαπάς τις πατάτες; Σου έχουμε καλά νέα!

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).
empty alt

Η gourmet εκδίκηση της μπάμιας!

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού επιστρέφει ανανεωμένο και προσπαθεί να σε πείσει για τις gourmet χάρες του – επιπλέον, διαθέτει ένα σούπερ ωφέλιμο διατροφικό προφίλ.
empty alt

Ποια είναι η νούμερο 1 τροφή που θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη μυϊκή σου ισχύ

Όταν λέμε «τροφές που χτίζουν μυς», πιθανότατα αρχίζετε να σκέφτεστε είδη πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες όπως μπριζόλα, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια … βασικά το μενού που μπορεί να φάει ο Σταλόνε ενώ ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία Ρόκι.
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη των χουρμάδων για την υγεία

Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.
empty alt

Γιατί να βάλεις τη ρόκα στη διατροφή σου

Το καλύτερο συστατικό για σαλάτα σού προσφέρει πολλά οφέλη
Back To Top