Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.

Όπως και οι περισσότερες ελιές, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη και έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από καρδιακές παθήσεις.

 

Διατροφικό προφίλ

Σε αντίθεση με τους περισσότερους καρπούς, οι ελιές της Καλαμάτας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλότερη σε υδατάνθρακες.

Μια μερίδα 5 ελιές Καλαμάτας (38 γραμμάρια) παρέχει:

Θερμίδες: 88

Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια

Λίπος: 6 γραμμάρια

Νάτριο: 53% της ημερήσιας αξίας (DV)

Σε σύγκριση με άλλους καρπούς, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Περίπου το 75% του λίπους είναι υγιή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), δηλαδή το ελαϊκό οξύ – το πιο συχνό MUFA, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και να υποστηρίξει τη θεραπεία του καρκίνου.

Επιπλέον, οι ελιές της Καλαμάτας είναι μια καλή πηγή ανόργανων συστατικών όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο χαλκός, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αναιμίας, να ενισχύσουν τα οστά και να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς, αντίστοιχα.

Παρέχουν επίσης τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Ε. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγιούς όρασης, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Αξίζει επίσης να θυμάσαι ότι οι ελιές έτοιμες για κατανάλωση έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κυρίως λόγω της διαδικασίας άλμης.

kalamataol

Πλούσιες αντιοξειδωτικά

Οι ελιές της Καλαμάτας περιέχουν ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Δύο κύριοι τύποι πολυφαινολών που βρίσκονται στις ελιές είναι η ελαιοροπίνη και η υδροξυτυροσόλη.

Η ελαιοροπίνη αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της συνολικής φαινολικής περιεκτικότητας σε ωμές ελιές – αυτή είναι η ένωση που είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση τους. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοροπίνης μετατρέπεται σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη.

Τόσο η ελαιοροπίνη όσο και η υδροξυτυροσόλη διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και μπορούν να αποτρέψουν την πρόκληση καρκίνου του DNA.

 

Προωθούν την υγεία της καρδιάς

Οι ελιές της Καλαμάτας είναι πλούσιες σε MUFAs – συγκεκριμένα ελαϊκό οξύ – που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η έρευνα δείχνει ότι το ελαϊκό οξύ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Μπορεί επίσης να μειώσει την αθηροσκλήρωση ή τη συσσώρευση πλάκας στις φλέβες, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

 

Επιπρόσθετα οφέλη

Αντιμικροβιακά και αντιιικά αποτελέσματα. Η ολευρωπεΐνη έχει αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες και μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένα βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα.

Βελτιωμένη υγεία του δέρματος. Η ολευρωπεΐνη μπορεί να προστατεύσει από βλάβη του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) (15, 23).

kalamat

Ακολουθούν μερικές ιδέες σχετικά με τον τρόπο προσθήκης τους στη διατροφή:

Ανακάτεψέ τες με ντομάτες σε κύβους, αγγούρι και τυρί φέτα για σαλάτα μεσογειακού στιλ – ή πολύ απλά φτιάξτε μια χωριάτικη σαλάτα.

Χρησιμοποίησε τες ως υλικό για πίτσα, σαλάτα ή ζυμαρικά.

Αφαίρεσε τα κουκούτσια τους και βάλε τες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων συνδυάζοντάς τες με κάπαρη, ελαιόλαδο, ξύδι κόκκινου κρασιού, σκόρδο και χυμό λεμονιού για να φτιάξεις σπιτική πάστα ελιάς.

Απόλαυσέ μια χούφτα τους ως μέρος ενός υγιεινού σνακ ή ορεκτικού.

Κόψε τες και ανακάτεψέ τες με ελαιόλαδο, ξίδι μηλίτη μήλου, χυμό λεμονιού και θρυμματισμένο σκόρδο για dressing.

Κόψε τες σε κομματάκια και βάλε τες στη ζύμη ψωμιού για ένα καρβέλι σπιτικό ελιόψωμο!

 

 

 

empty alt

Φυτοφαγική δίαιτα: Ισορροπημένη ή ελλιπής;

Μία από τις πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής τα τελευταία χρόνια είναι και η στροφή στη φυτοφαγία.
empty alt

Το λάθος που κάνεις όταν τρως αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πολύτιμο για την υγεία σου και το έχεις εντάξει στη διατροφή σου. Τέλεια! Μόνο που κάνεις ένα μικρό αλλά σημαντικό λάθος.
empty alt

Ωμά vs Αποξηραμένα

Βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ. Από τη μια τα φρέσκα φρούτα, δελεαστικά τακτοποιημένα. Από την άλλη, ράφια γεμάτα συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων σε σακουλάκια.
empty alt

Μπορεί η σωστή διατροφή να βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να γίνουν καλύτεροι στην ανάγνωση;

Στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών και φάνηκε ότι τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα 3, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βέλτιστες δεξιότητες ανάγνωσης.
empty alt

Μια μπανάνα την ημέρα τον ψυχίατρο κάνει πέρα!

Αν η λέξη ευτυχία έπαιρνε χρώμα, τι θα ήταν; Ροζ, κόκκινο ή μήπως κίτρινο; Για σκέψου! Αυτό το νοστιμότατο φρούτο, η μπανάνα, σου χαρίζει μαγνήσιο, το οποίο αν λείπει από τον οργανισμό προκαλείται κατάθλιψη, έλλειψη προσοχής και αϋπνία.
empty alt

Δημιουργικοί τρόποι για να τρως περισσότερα λαχανικά

Ειδικά σε εποχές που χρειάζεσαι όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους
empty alt

Χυμός παντζάρι: μπορεί να οδηγήσει σε παράταση της νεότητας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.
empty alt

Οφέλη της πρωινής θεραπείας με νερό που μπορεί να μη γνώριζες ήδη

Συνήθως, όλοι βιάζονται να πιούν νερό όταν κάνει ζέστη έξω ή όταν είναι σωματικά δραστήριοι. Αυτές είναι καλές στιγμές για να πιείτε νερό, αλλά η καλύτερη ώρα και αυτή που χάνουν οι περισσότεροι είναι το πρωί. Να είναι δηλαδή το πρώτο πράγμα το πρωί, με άδειο στομάχι.

Back To Top