Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.

Όπως και οι περισσότερες ελιές, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη και έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από καρδιακές παθήσεις.

 

Διατροφικό προφίλ

Σε αντίθεση με τους περισσότερους καρπούς, οι ελιές της Καλαμάτας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλότερη σε υδατάνθρακες.

Μια μερίδα 5 ελιές Καλαμάτας (38 γραμμάρια) παρέχει:

Θερμίδες: 88

Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια

Λίπος: 6 γραμμάρια

Νάτριο: 53% της ημερήσιας αξίας (DV)

Σε σύγκριση με άλλους καρπούς, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Περίπου το 75% του λίπους είναι υγιή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), δηλαδή το ελαϊκό οξύ – το πιο συχνό MUFA, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και να υποστηρίξει τη θεραπεία του καρκίνου.

Επιπλέον, οι ελιές της Καλαμάτας είναι μια καλή πηγή ανόργανων συστατικών όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο χαλκός, τα οποία μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αναιμίας, να ενισχύσουν τα οστά και να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς, αντίστοιχα.

Παρέχουν επίσης τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και Ε. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγιούς όρασης, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Αξίζει επίσης να θυμάσαι ότι οι ελιές έτοιμες για κατανάλωση έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κυρίως λόγω της διαδικασίας άλμης.

kalamataol

Πλούσιες αντιοξειδωτικά

Οι ελιές της Καλαμάτας περιέχουν ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Δύο κύριοι τύποι πολυφαινολών που βρίσκονται στις ελιές είναι η ελαιοροπίνη και η υδροξυτυροσόλη.

Η ελαιοροπίνη αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της συνολικής φαινολικής περιεκτικότητας σε ωμές ελιές – αυτή είναι η ένωση που είναι υπεύθυνη για την πικρή γεύση τους. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοροπίνης μετατρέπεται σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη.

Τόσο η ελαιοροπίνη όσο και η υδροξυτυροσόλη διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και μπορούν να αποτρέψουν την πρόκληση καρκίνου του DNA.

 

Προωθούν την υγεία της καρδιάς

Οι ελιές της Καλαμάτας είναι πλούσιες σε MUFAs – συγκεκριμένα ελαϊκό οξύ – που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η έρευνα δείχνει ότι το ελαϊκό οξύ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Μπορεί επίσης να μειώσει την αθηροσκλήρωση ή τη συσσώρευση πλάκας στις φλέβες, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

 

Επιπρόσθετα οφέλη

Αντιμικροβιακά και αντιιικά αποτελέσματα. Η ολευρωπεΐνη έχει αντιμικροβιακές και αντιιικές ιδιότητες και μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένα βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα.

Βελτιωμένη υγεία του δέρματος. Η ολευρωπεΐνη μπορεί να προστατεύσει από βλάβη του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) (15, 23).

kalamat

Ακολουθούν μερικές ιδέες σχετικά με τον τρόπο προσθήκης τους στη διατροφή:

Ανακάτεψέ τες με ντομάτες σε κύβους, αγγούρι και τυρί φέτα για σαλάτα μεσογειακού στιλ – ή πολύ απλά φτιάξτε μια χωριάτικη σαλάτα.

Χρησιμοποίησε τες ως υλικό για πίτσα, σαλάτα ή ζυμαρικά.

Αφαίρεσε τα κουκούτσια τους και βάλε τες σε έναν επεξεργαστή τροφίμων συνδυάζοντάς τες με κάπαρη, ελαιόλαδο, ξύδι κόκκινου κρασιού, σκόρδο και χυμό λεμονιού για να φτιάξεις σπιτική πάστα ελιάς.

Απόλαυσέ μια χούφτα τους ως μέρος ενός υγιεινού σνακ ή ορεκτικού.

Κόψε τες και ανακάτεψέ τες με ελαιόλαδο, ξίδι μηλίτη μήλου, χυμό λεμονιού και θρυμματισμένο σκόρδο για dressing.

Κόψε τες σε κομματάκια και βάλε τες στη ζύμη ψωμιού για ένα καρβέλι σπιτικό ελιόψωμο!

 

 

 

empty alt

Κολοκύθια με τη ρίγανη

Κάνεις δίαιτα, ή διατροφή. Όπως και να το πεις, το ζητούμενο είναι να δεις τη ζυγαριά να πέφτει.
empty alt

Αλατόνερο: η νέα διατροφική τάση;

Μια από τις νέες διατροφικές τάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι να πίνουμε… αλατόνερο. Για την ακρίβεια, όπως γράφει το μπλογκ Wellness Mama, το ρόφημα αυτό ονομάζεται sole και «δεν είναι απλώς μια μικρή ποσότητα αλατιού διαλυμένη σε νερό, αλλά νερό που έχει απορροφήσει όσο γίνεται...
empty alt

8 βασικοί κανόνες για να τρως καλύτερα και πιο υγιεινά

1. Αν η γιαγιά σου δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα συστατικά ενός προϊόντος, προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν.
empty alt

«Χαλώντας» τη δίαιτά μας, χάνουμε ευκολότερα κιλά

Σαββατοκύριακο έρχεται, και αυτό που έχεις περισσότερο ανάγκη τώρα, αν προσπαθείς να κάνεις δίαιτα, είναι να διαβάσεις τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.
empty alt

Μπορεί κάποιος να εθιστεί στη σοκολάτα;

Μήπως έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μία σοκολάτα για «επείγοντα περιστατικά» (βλέπε λιγούρες); Μήπως κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή στεναχωριέσαι, αντί να το ρίξεις στο διαλογισμό και τη γιόγκα πέφτεις με τα μούτρα σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Μήπως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου […]
empty alt

Δέκα υλικά στην κουζίνα σου για γρήγορα και υγιεινά σνακ

1. Μαρούλι. Είναι ο τέλειος καμβάς για να ετοιμάσεις μια δροσερή και εύκολη σαλάτα προσθέτοντας οποιαδήποτε άλλα υλικά υπάρχουν στο ψυγείο σου.
empty alt

Δύο λόγοι για να προτιμάς το φραπέ

Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν πλέον εσπρέσσο, καπουτσίνο, freddo, latte, κλπ, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετοί που δεν αλλάζουν τον στιγμιαίο καφέ, και δη το φραπέ, ειδικά τώρα που ο καιρός ζεσταίνει! Και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και επιστημονικοί λόγοι να προτιμά κάποιος το στιγμιαίο...
empty alt

Τα σημαντικά οφέλη των χουρμάδων για την υγεία

Με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, αλλά και εύκολο να καλλιεργηθούν στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι χουρμάδες είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, που καταναλώνεται κυρίως αποξηραμένο, αλλά και φρέσκο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.
Back To Top