Όσο αφοσιωμένοι κι αν είμαστε σε μια δραστηριότητα, αρκεί να δούμε μπροστά μας ένα ντόνατς για να ξεχάσουμε αμέσως τι κάναμε.

Όσο αφοσιωμένοι κι αν είμαστε σε μια δραστηριότητα, αρκεί να δούμε μπροστά μας ένα ντόνατς για να ξεχάσουμε αμέσως τι κάναμε. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας μικρής μελέτης όπου οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη προκαλούν… διάσπαση προσοχής!

Συγκεκριμένα μια ομάδα ερευνητών, ο Corbin A. Cunningham και οι συνεργάτες του, ζήτησαν από 18 άτομα να εκτελέσουν μια απλή εργασία στον υπολογιστή. Ενώ οι εθελοντές είχαν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, τυχαίες εικόνες φαγητών περνούσαν στιγμιαία από την οθόνη τους. Όπως παρατήρησαν λοιπόν οι επιστήμονες, οι εικόνες των τροφών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες (όπως τα ντόνατς) αποσπούσαν την προσοχή των εθελοντών για περισσότερη ώρα από τις πιο χαμηλές σε θερμίδες και υγιεινές επιλογές.

Στη συνέχεια, έδωσαν σε άλλους 18 εθελοντές να φάνε δύο μικρά γλυκίσματα. Όταν, στη συνέχεια, τους ζήτησαν  να εκτελέσουν την ίδια εργασία στον υπολογιστή, παρατήρησαν ότι οι εικόνες των λιπαρών και πλούσιων σε ζάχαρη τροφών δεν αποσπούσαν τόσο έντονα την προσοχή τους. Μάλλον γιατί το στομάχι τους ήταν γεμάτο! 

«Ακόμα και όταν ένα ενδιαφέρον ερέθισμα που συνδέεται με το φαγητό είναι εντελώς άσχετο με μια εργασία που κάνουμε, και πάλι αποσπά την προσοχή μας», σχολίασε ο Cunningham. «Ιδιαίτερα όταν αυτό προέρχεται από ενεργειακά πυκνές τροφές».

Ο λόγος που χάνουμε το μυαλό μας μπροστά σε ένα ντόνατς ίσως εξυπηρετεί εξελικτικούς σκοπούς, δηλαδή μπορεί στο παρελθόν το ίδιο χαρακτηριστικό να βοηθούσε τους προγόνους μας να εντοπίζουν αμέσως τις τροφές που τους έδιναν ενέργεια, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Στην εποχή μας όμως η… διάσπαση προσοχής από τις λιπαρές και ζαχαρώδεις τροφές αποτελεί έναν καλό λόγο να απομακρύνουμε από το σπίτι και το γραφείο όλους αυτούς τους γευστικούς πειρασμούς, ειδικά όταν προσπαθούμε να κάνουμε δίαιτα ή, τουλάχιστον, να ολοκληρώσουμε μια απαιτητική εργασία!

empty alt

Η διατροφή επηρεάζει τα γονίδια

Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.
empty alt

Τελικά ένα επιδόρπιο με φρούτα είναι πιο υγιεινό από τα άλλα γλυκά;

Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.
empty alt

Τα 10 απλά πράγματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ενώ κάποιοι από εμάς ποντάρουμε στις καλοκαιρινές διακοπές για να χάσουμε τα κιλά που μας βαραίνουν, λίγο οι πειρασμοί της εποχής, λίγο το ακατάστατο πρόγραμμα που ακολουθούμε αυτή την περίοδο, τελικά η αρχή του φθινοπώρου βρίσκει το δείκτη της ζυγαριάς μας ακόμα πιο ανεβασμένο.
empty alt

Τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα για να σε χορτάσει;

Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα.
empty alt

6 κατηγορίες τροφών που καλό είναι να περιορίσεις αν θηλάζεις

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.
empty alt

7 μύθοι για τη δίαιτα

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Το μυστικό βρίσκεται στο παχύ έντερο και τα 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια που περιέχει, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν με τις τροφές που καταναλώνει ο καθένας μας.
empty alt

Γιατί να βάλετε το μηλόξιδο στη διατροφή σας

Εδώ θα βρείτε μερικούς καλούς λόγους!
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.

Back To Top