Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.

Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Obesity.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων σε 19 υπέρβαρους άντρες και 13 υπέρβαρες γυναίκες, ηλικίας 18-50 ετών.

Κάθε εθελοντής απείχε από την τροφή για οκτώ ώρες και στη συνέχεια κατανάλωσε ένα υγρό γεύμα 608 θερμίδων είτε στις 9 το πρωί είτε στις 4 το απόγευμα. Στην επόμενη φάση του πειράματος οι εθελοντές βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν πλούσιο μπουφέ φαγητού. Μετά από κάθε γεύμα, όλοι υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις οι οποίες μετρούσαν τα επίπεδα των ορμονών που συνδέονται με το στρες και την πείνα.

Όπως ανακάλυψαν τελικά οι επιστήμονες, ένας λόγος που μπορεί να τρώμε περισσότερο το βράδυ είναι γιατί τότε ανεβαίνουν τα επίπεδα μιας ορμόνης που συνδέεται με την πείνα μας.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι το βράδυ είμαστε πιο επιρρεπείς στην υπερφαγία, ιδιαίτερα μάλιστα αν είμαστε και στρεσαρισμένοι», σχολίασε μια από τις ερευνητές, η καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφοριστικών Επιστημών Sarah Carnell, Ph.D.

«Τα καλά νέα είναι ότι από τη στιγμή που το γνωρίζουμε, μπορούμε να κάνουμε κάποια βήματα που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης φαγητού, για παράδειγμα τρώγοντας καλά νωρίτερα μέσα στην ημέρα ή βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του στρες», πρόσθεσε η ίδια.

empty alt

Διατροφικές συνήθειες ενάντια στην εξωσωματική

Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά εμποδίζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής  γονιμοποίησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Βραζιλία.
empty alt

Ποιες τροφές πρέπει να τρως οπωσδήποτε στα 30 σου

Αν περιμένεις να φτάσεις στα 60 και να μετανιώσεις για τις λάθος διατροφικές επιλογές που έκανες στα 30, επιλογή σου.
empty alt

Γιατί το ρόδι φέρνει γούρι (και) στην υγεία σου!

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Strawberry fields forever – ή τα πάντα για τη φράουλα!

  Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.
empty alt

Κατακράτηση υγρών – όχι πια!

Το να ελέγξεις την κατακράτηση υγρών είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να χάσεις λίγο περιττό βάρος και να νιώσεις πιο ανάλαφρα.
empty alt

Η νο1 τροφή που θα σε στείλει στο σωστό «μέρος»

Επειδή με την πανδημία έχει διαταραχθεί η καθημερινότητά σου, έχουν επηρεαστεί οι διατροφικές σου συνήθειες και το άγχος χτυπάει κόκκινο – δεν είναι περίεργο με όλα αυτά να έχει διαταραχθεί και το έντερό σου.
empty alt

Γιατί νιώθω να πεινάω συνέχεια;

Είτε η πείνα σου εκδηλώνεται με την επιθυμία να ψάξεις στο ψυγείο για σνακ, ή τη λαχτάρα να παραγγείλεις κάτι το συντομότερο δυνατόν ή να είσαι πάνω από την κατσαρόλα περιμένοντας με ανυπομονησία να γίνει το φαγητό, μπορεί να είναι ένα μικρό βασανιστήριο.
empty alt

Το μπαχαρικό που βελτιώνει τη διάθεση και τη μνήμη

Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους.
Back To Top