Η αγαπημένη δόση του καφέ σας μπορεί να κάνει περισσότερα για εσάς από το να σας δίνει ένα ενεργειακό μπουστάρισμα.

Ο δημοφιλής ηθοποιός Χιου Τζάκμαν είπε κάποτε: «Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στον κόσμο». Α, συμφωνείς; Τα στατιστικά είναι ότι σχεδόν το 75% των ενηλίκων των ΗΠΑ πίνουν καφέ κάθε μέρα, σύμφωνα με το DriveResearch.

Με την ελαφρώς πικρή του γεύση και τη ζεστή του απόχρωση, ένα φλιτζάνι καφέ είναι ενσωματωμένο στις πρωινές ρουτίνες πολλών ανθρώπων, πίνοντας το πριν καν σκεφτούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Και για άλλους, δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα κρύο ρόφημα ή ένα latte στη μέση της ημέρας που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτή την ύφεση των 3 μ.μ.

Αλλά ο καφές είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απαραίτητο πρωινό ρόφημα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, είναι μια φυσική πηγή φωσφόρου και μαγνησίου. Γεμάτο με αντιοξειδωτικά, αυτό το ρόφημα μπορεί να προσφέρει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, ο καφές είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στην αμερικανική διατροφή.

Εάν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που πίνουν καφέ καθημερινά και αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει αυτή η συνήθεια στο σώμα σας, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για αυτό το σημαντικό θέμα.

Οφέλη για την υγεία του καφέ

Ανάλογα με τον τρόπο που σερβίρεται, ο καφές μπορεί να έχει μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα στην υγεία. Εδώ είναι μερικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ που είναι αρκετά εντυπωσιακά.

Περισσότερη Ενέργεια

Οι κόκκοι καφέ περιέχουν καφεΐνη, ένα φυσικό διεγερτικό που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερη ενέργεια. Συγκεκριμένα, αυτή η ένωση διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας τους ανθρώπους να αποκτήσουν λίγο περισσότερη ώθηση στο βήμα τους.

Βελτίωση του εντέρου

Πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ (ή οποιοδήποτε ποτό που περιέχει καφεΐνη) μπορεί να σας δώσει μια ώθηση ενέργειας. Αλλά μπορεί επίσης να σας αφήσει με την αίσθηση ότι πρέπει να πάτε στην τουαλέτα – και μάλλον γρήγορα, επίσης.

Η κατανάλωση καφέ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την κινητικότητα του παχέος εντέρου ή την κίνηση που εμφανίζεται στο γαστρεντερικό σας σωλήνα. Και ορισμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients το 2021 δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ προάγει την επιθυμία για κένωση στο ένα τρίτο του πληθυσμού, χάρη σε αυτή τη διέγερση της κινητικότητας του παχέος εντέρου.

Βελτιωμένη διάθεση

Πολλοί λάτρεις του καφέ θα συμφωνήσουν ότι ένα καλό φλιτζάνι καφέ είναι το εισιτήριο για την ευτυχία. Και υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology έδειξε ότι οι υγιείς ενήλικες παρουσίασαν βελτιωμένη διάθεση 30 λεπτά μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Επιπλέον, η κατανάλωση κανονικού καφέ είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη και πιο σημαντική βελτίωση της διάθεσης από την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να χαμογελάσει στα χείλη σας, δεν ξέρουμε τι είναι!

Μειωμένος κίνδυνος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Ο καφές δεν προσφέρει απλώς ένα τράνταγμα καφεΐνης. Ο καφές περιέχει επίσης μια σειρά από βιοδραστικές πολυφαινολικές ενώσεις που μπορεί να υποστηρίξουν ορισμένες πτυχές της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου μας. Και ορισμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2021 στο International Journal of Molecular Sciences υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων νευροεκφυλιστικών καταστάσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια.

Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων

Θα πιστεύατε ότι η απλή πράξη της κατανάλωσης καφέ μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς σας; Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, η συνήθης κατανάλωση 3 έως 5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίζεται με 15% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal βρήκε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της μέτριας πρόσληψης καφεΐνης και της βελτιωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές.

Συγκεκριμένα, η πρόσληψη καφεΐνης μεταξύ 9,97 και 264,97 χιλιοστόγραμμα την ημέρα συνδέθηκε θετικά με ένα υγιές επίπεδο ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς.

Πιθανοί κίνδυνοι

Είναι σαφές ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μερικά αρκετά εντυπωσιακά οφέλη. Αλλά ο καφές δεν είναι το τέλειο ρόφημα για όλους. Ας δούμε μερικά από τα πιθανά μειονεκτήματα.

Ανησυχία

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να βιώσετε άγχος, σύμφωνα με έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Cureus για την αξιολόγηση φοιτητών έδειξε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη καφεΐνης συσχετίστηκε με άγχος, καθώς και με διαταραχές ύπνου και κακή όρεξη.

Αυξημένος κίνδυνος κατάγματος

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που επηρεάζει σχεδόν το 20% όλων των γυναικών άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η οστεοπόρωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει κάταγμα οστού, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής του.

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, αλλά όχι όλα. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Osteoporosis International έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της συχνότητας καταγμάτων ισχίου, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατάγματος.

Πιθανές επιπλοκές εγκυμοσύνης

Οι ειδικοί οργανισμοί, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, προτείνουν ότι έως και 200 ​​mg καφεΐνης ημερησίως είναι καλό να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και λίγη καφεΐνη μπορεί να έχει κάποιους κινδύνους. Μια μετα-ανάλυση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine έδειξε ότι, από 17 μετα-αναλύσεις, 14 από τις μελέτες έδειξαν ότι η πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας, χαμηλού βάρους γέννησης και/ή μικρό για ηλικία κύησης και οξεία λευχαιμία παιδικής ηλικίας.

Πάντα να τηρείτε προεπιλογή τη σύσταση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης όταν προσδιορίζετε εάν η καφεΐνη είναι ασφαλής για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση (αλλά ίσως όχι)

Η τακτική κατανάλωση καφέ έχει συχνά συσχετιστεί με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση. Ενώ η βραχυπρόθεσμη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει ελαφρά και προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Blood Pressure, δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση δεν οδηγεί σε διαρκή αύξηση ούτε συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Ωστόσο, οι ατομικές αντιδράσεις στον καφέ μπορεί να ποικίλλουν και όσοι έχουν ορισμένες παθήσεις υγείας ή προδιάθεση για υπέρταση θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας.

Εξάρτηση

Επειδή η καφεΐνη στον καφέ είναι ένα διεγερτικό φάρμακο, όσοι πίνουν συνήθως καφεΐνη – από καφέ, τσάι ή οτιδήποτε άλλο– μπορεί να αναπτύξουν σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική εξάρτηση από αυτήν, σύμφωνα με το StatPearls. Επιπλέον, όσοι πίνουν καφέ μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο στέρησης καφεΐνης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Πόσος καφές είναι ασφαλές να πιείς;

«Η έρευνα δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (συνήθως 3 έως 4 φλιτζάνια την ημέρα) σε υγιή άτομα δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει κάποιο όφελος», δήλωσε η Elizabeth Shaw, M.S., RDN, CPT, ειδικός σε θέματα διατροφής, συγγραφέας και ιδιοκτήτης του ShawSimpleSwaps.com, επικαλούμενος μια κριτική του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Planta Medica. «Θυμηθείτε, ωστόσο, η εξατομικευμένη διατροφή είναι το κλειδί και το πώς η καφεΐνη επηρεάζει τους ανθρώπους μεμονωμένα είναι αρκετά ευρύ. Εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, κρατηθείτε στο ένα ή δύο φλιτζάνια το πολύ», πρόσθεσε.

Ενώ ο καφές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να τον περιορίσουν ή να τον αποφύγουν. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή άτομα επιρρεπή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), καθώς η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει την παραγωγή οξέος. Όσοι είναι έγκυοι, καθώς και άτομα με διαταραχές ύπνου, άγχος ή έλλειψη σιδήρου ή σιδηροπενική αναιμία μπορεί επίσης να θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψή τους, καθώς ο καφές μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση σιδήρου. Και τέλος, εάν παίρνετε φάρμακα για τη θεραπεία διαταραχών του θυρεοειδούς, όπως η λεβοθυροξίνη, είναι σημαντικό να περιορίσετε ή να αποφύγετε τον καφέ, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτό το φάρμακο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Pharmaceuticals.

empty alt

Φυτοφαγική δίαιτα: Ισορροπημένη ή ελλιπής;

Μία από τις πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής τα τελευταία χρόνια είναι και η στροφή στη φυτοφαγία.
empty alt

Νέα έρευνα: Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη διατροφή και όχι την κληρονομικότητά μας!

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».
empty alt

Έχεις αδυναμία στο βύσσινο; Και πολύ καλά κάνεις!

  Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα.
empty alt

Πιες αυτό μετά το φαγητό του και ρίξε άκυρο στις θερμίδες!

Το καλοκαίρι ήρθε, οι παραλίες σε καλούν σαν τις Σειρήνες τον Οδυσσέα κι εσύ ακόμα προβληματίζεσαι για 2-3 κιλάκια που έβαλες το χειμώνα.
empty alt

6 τρόποι να αντιμετωπίσεις τις λιγούρες πριν από την περίοδο

Νεύρα, αϋπνίες, κόπωση και φουσκώματα είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που προειδοποιούν κάθε μήνα για την έλευση της περιόδου.
empty alt

5 «υγιεινά» λάθη που κάνουμε στο πρωινό μας

Όλοι ξέρουμε ότι το πρωινό γεύμα είναι το σημαντικότερο για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας γεμάτοι ενέργεια και υγεία, αλλά και ένας βασικός παίκτης στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.
empty alt

Ρόδι: Ποια σημαντικά οφέλη προσφέρει στην υγεία

Τα ρόδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα οφέλη περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, υγεία της καρδιάς, υγεία του ουροποιητικού συστήματος, αντοχή στην άσκηση και πολλά άλλα.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
Back To Top