Η αγαπημένη δόση του καφέ σας μπορεί να κάνει περισσότερα για εσάς από το να σας δίνει ένα ενεργειακό μπουστάρισμα.

Ο δημοφιλής ηθοποιός Χιου Τζάκμαν είπε κάποτε: «Η μυρωδιά του φρεσκοφτιαγμένου καφέ είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στον κόσμο». Α, συμφωνείς; Τα στατιστικά είναι ότι σχεδόν το 75% των ενηλίκων των ΗΠΑ πίνουν καφέ κάθε μέρα, σύμφωνα με το DriveResearch.

Με την ελαφρώς πικρή του γεύση και τη ζεστή του απόχρωση, ένα φλιτζάνι καφέ είναι ενσωματωμένο στις πρωινές ρουτίνες πολλών ανθρώπων, πίνοντας το πριν καν σκεφτούν να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Και για άλλους, δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα κρύο ρόφημα ή ένα latte στη μέση της ημέρας που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτή την ύφεση των 3 μ.μ.

Αλλά ο καφές είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απαραίτητο πρωινό ρόφημα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, είναι μια φυσική πηγή φωσφόρου και μαγνησίου. Γεμάτο με αντιοξειδωτικά, αυτό το ρόφημα μπορεί να προσφέρει μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, ο καφές είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στην αμερικανική διατροφή.

Εάν είστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που πίνουν καφέ καθημερινά και αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει αυτή η συνήθεια στο σώμα σας, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για αυτό το σημαντικό θέμα.

Οφέλη για την υγεία του καφέ

Ανάλογα με τον τρόπο που σερβίρεται, ο καφές μπορεί να έχει μερικά εκπληκτικά αποτελέσματα στην υγεία. Εδώ είναι μερικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ που είναι αρκετά εντυπωσιακά.

Περισσότερη Ενέργεια

Οι κόκκοι καφέ περιέχουν καφεΐνη, ένα φυσικό διεγερτικό που μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερη ενέργεια. Συγκεκριμένα, αυτή η ένωση διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, βοηθώντας τους ανθρώπους να αποκτήσουν λίγο περισσότερη ώθηση στο βήμα τους.

Βελτίωση του εντέρου

Πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ (ή οποιοδήποτε ποτό που περιέχει καφεΐνη) μπορεί να σας δώσει μια ώθηση ενέργειας. Αλλά μπορεί επίσης να σας αφήσει με την αίσθηση ότι πρέπει να πάτε στην τουαλέτα – και μάλλον γρήγορα, επίσης.

Η κατανάλωση καφέ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την κινητικότητα του παχέος εντέρου ή την κίνηση που εμφανίζεται στο γαστρεντερικό σας σωλήνα. Και ορισμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients το 2021 δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ προάγει την επιθυμία για κένωση στο ένα τρίτο του πληθυσμού, χάρη σε αυτή τη διέγερση της κινητικότητας του παχέος εντέρου.

Βελτιωμένη διάθεση

Πολλοί λάτρεις του καφέ θα συμφωνήσουν ότι ένα καλό φλιτζάνι καφέ είναι το εισιτήριο για την ευτυχία. Και υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology έδειξε ότι οι υγιείς ενήλικες παρουσίασαν βελτιωμένη διάθεση 30 λεπτά μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Επιπλέον, η κατανάλωση κανονικού καφέ είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη και πιο σημαντική βελτίωση της διάθεσης από την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να χαμογελάσει στα χείλη σας, δεν ξέρουμε τι είναι!

Μειωμένος κίνδυνος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Ο καφές δεν προσφέρει απλώς ένα τράνταγμα καφεΐνης. Ο καφές περιέχει επίσης μια σειρά από βιοδραστικές πολυφαινολικές ενώσεις που μπορεί να υποστηρίξουν ορισμένες πτυχές της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου μας. Και ορισμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2021 στο International Journal of Molecular Sciences υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων νευροεκφυλιστικών καταστάσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια.

Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων

Θα πιστεύατε ότι η απλή πράξη της κατανάλωσης καφέ μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς σας; Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, η συνήθης κατανάλωση 3 έως 5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίζεται με 15% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal βρήκε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της μέτριας πρόσληψης καφεΐνης και της βελτιωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές.

Συγκεκριμένα, η πρόσληψη καφεΐνης μεταξύ 9,97 και 264,97 χιλιοστόγραμμα την ημέρα συνδέθηκε θετικά με ένα υγιές επίπεδο ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς.

Πιθανοί κίνδυνοι

Είναι σαφές ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μερικά αρκετά εντυπωσιακά οφέλη. Αλλά ο καφές δεν είναι το τέλειο ρόφημα για όλους. Ας δούμε μερικά από τα πιθανά μειονεκτήματα.

Ανησυχία

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να βιώσετε άγχος, σύμφωνα με έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Cureus για την αξιολόγηση φοιτητών έδειξε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη καφεΐνης συσχετίστηκε με άγχος, καθώς και με διαταραχές ύπνου και κακή όρεξη.

Αυξημένος κίνδυνος κατάγματος

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που επηρεάζει σχεδόν το 20% όλων των γυναικών άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η οστεοπόρωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει κάταγμα οστού, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής του.

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, αλλά όχι όλα. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Osteoporosis International έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της συχνότητας καταγμάτων ισχίου, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατάγματος.

Πιθανές επιπλοκές εγκυμοσύνης

Οι ειδικοί οργανισμοί, όπως το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, προτείνουν ότι έως και 200 ​​mg καφεΐνης ημερησίως είναι καλό να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και λίγη καφεΐνη μπορεί να έχει κάποιους κινδύνους. Μια μετα-ανάλυση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine έδειξε ότι, από 17 μετα-αναλύσεις, 14 από τις μελέτες έδειξαν ότι η πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας, χαμηλού βάρους γέννησης και/ή μικρό για ηλικία κύησης και οξεία λευχαιμία παιδικής ηλικίας.

Πάντα να τηρείτε προεπιλογή τη σύσταση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης όταν προσδιορίζετε εάν η καφεΐνη είναι ασφαλής για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Υψηλή αρτηριακή πίεση (αλλά ίσως όχι)

Η τακτική κατανάλωση καφέ έχει συχνά συσχετιστεί με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση. Ενώ η βραχυπρόθεσμη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει ελαφρά και προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Blood Pressure, δείχνουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση δεν οδηγεί σε διαρκή αύξηση ούτε συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Ωστόσο, οι ατομικές αντιδράσεις στον καφέ μπορεί να ποικίλλουν και όσοι έχουν ορισμένες παθήσεις υγείας ή προδιάθεση για υπέρταση θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας.

Εξάρτηση

Επειδή η καφεΐνη στον καφέ είναι ένα διεγερτικό φάρμακο, όσοι πίνουν συνήθως καφεΐνη – από καφέ, τσάι ή οτιδήποτε άλλο– μπορεί να αναπτύξουν σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική εξάρτηση από αυτήν, σύμφωνα με το StatPearls. Επιπλέον, όσοι πίνουν καφέ μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο στέρησης καφεΐνης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Πόσος καφές είναι ασφαλές να πιείς;

«Η έρευνα δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (συνήθως 3 έως 4 φλιτζάνια την ημέρα) σε υγιή άτομα δεν ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει κάποιο όφελος», δήλωσε η Elizabeth Shaw, M.S., RDN, CPT, ειδικός σε θέματα διατροφής, συγγραφέας και ιδιοκτήτης του ShawSimpleSwaps.com, επικαλούμενος μια κριτική του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Planta Medica. «Θυμηθείτε, ωστόσο, η εξατομικευμένη διατροφή είναι το κλειδί και το πώς η καφεΐνη επηρεάζει τους ανθρώπους μεμονωμένα είναι αρκετά ευρύ. Εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, κρατηθείτε στο ένα ή δύο φλιτζάνια το πολύ», πρόσθεσε.

Ενώ ο καφές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να τον περιορίσουν ή να τον αποφύγουν. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή άτομα επιρρεπή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), καθώς η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει την παραγωγή οξέος. Όσοι είναι έγκυοι, καθώς και άτομα με διαταραχές ύπνου, άγχος ή έλλειψη σιδήρου ή σιδηροπενική αναιμία μπορεί επίσης να θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψή τους, καθώς ο καφές μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση σιδήρου. Και τέλος, εάν παίρνετε φάρμακα για τη θεραπεία διαταραχών του θυρεοειδούς, όπως η λεβοθυροξίνη, είναι σημαντικό να περιορίσετε ή να αποφύγετε τον καφέ, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτό το φάρμακο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Pharmaceuticals.

empty alt

Κεράσια: Γιατί να μην κρατάς μικρό καλάθι

Τα κεράσια είναι τόσο λαχταριστά που πρώτα τα χαζεύεις έτσι όπως βρίσκονται φρεσκοπλυμμένα και δροσερά μέσα στο μπολ και μετά απολαμβάνεις τη γεύση τους! Κι όμως, δεν είναι μόνο τέλεια οπτικά αλλά και διατροφικά! Το φρούτο που φέρνει στη στιγμή το καλοκαίρι στη ζωή σου, τώρα είναι […]
empty alt

Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.
empty alt

Τελικά μπορούμε να χάσουμε κιλά πίνοντας κρύο νερό;

Ίσως έχεις ακούσει ότι πίνοντας κρύο νερό επιταχύνεις το μεταβολισμό σου και καις περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας, αλλά δυστυχώς πρόκειται για μύθο.
empty alt

Τα κοκτέιλ με λιγότερο αλκοόλ είναι πιο υγιεινά;

Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου.
empty alt

Σαρδέλα, ένα νόστιμο και ωφέλιμο ψάρι

Καλοκαίρι και ψαράκι είναι ένας απόλυτος συνδυασμός απόλαυσης. Η σαρδέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς μαγειρεύονται και με πολλούς τρόπους Στα κάρβουνα, τηγανητές ή ακόμα και παστές, εκτός από υπέροχη γεύση χαρίζουν και πολλές ωφέλιμες ιδιότητες στον οργανισμό σου.
empty alt

Τι να μην τρώτε οπωσδήποτε αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Μάθετε γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα παρακάτω τρόφιμα όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τηγανητές πατάτες και πατατάκια Οι πατάτες βραστές είναι υγιεινές και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, αλλά οι πατάτες τηγανητές και τα πατατάκια δεν είναι.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για τα οφέλη που προσφέρει το κεφίρ στην υγεία σου

Με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου.
empty alt

Τι είναι καλύτερο να καταναλώσεις μετά τη γυμναστική

Ποιες τροφές θα βοηθήσουν το σώμα σου να ανακάμψει ύστερα από μία προπόνηση
Back To Top