Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Το μυστικό για ασυναγώνιστα λαχανικά τουρσί

0     

Το μυστικό για ασυναγώνιστα λαχανικά τουρσί

pickled_vegetables

Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.

Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, το ψήσιμο πριν από το μαρινάρισμα προσθέτει μια καπνιστή γεύση στην οξύτητα που θα ακολουθήσει, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσεις κάρβουνα και όχι το γκριλ του φούρνου. Με αυτό τον τρόπο, μάλιστα, τα λαχανικά σου θα στεγνώσουν, θα μειωθεί η περιεκτικότητά τους σε νερό και η γεύση τους θα αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση και θα είναι πιο συμπυκνωμένη.

Μπορείς να εφαρμόσεις αυτή τη συμβουλή με οποιοδήποτε λαχανικό θέλεις, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο ή κρεμμύδι. Ακόμα και τα αγγουράκια μπορείς να ψήσεις για λίγο. «Καλό είναι όμως να αποφύγεις λαχανικά που μαλακώνουν γρήγορα, όπως την κολοκύθα, ώστε να παραμένουν τραγανά την ώρα που θα τα μαρινάρεις», επισημαίνει ο συγγραφέας.

Τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις, ωστόσο, στο μείγμα για το τουρσί; Πέρα από το ξίδι, μερικά υλικά που προτείνει ο Bittman είναι σπόροι μουστάρδας, πιπερίτσες, σκόρδο, δαφνόφυλλα και σπόροι κόλιανδρου. Ο ίδιος σε ενθαρρύνει πάντως να πειραματιστείς με όποιο καρύκευμα μπορείς να φανταστείς, ακόμα και με «δυνατές» επιλογές όπως το κάρι ή οι πιπερίτσες τσίλι.