Η δημιουργία ενός ισορροπημένου γεύματος, φτιαγμένο με τροφές που συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους, δε σε κρατάει απλά χορτάτο για πολλές ώρες, αλλά σου δίνει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.

Ο κανόνας του πιάτου αποτελεί την πιο αξιόπιστη μέθοδο διατροφής και προτείνεται από την πλειοψηφία των διατροφολόγων. Ουσιαστικά σε βοηθάει να διαμορφώνεις σωστά τις αναλογίες των τροφίμων μέσα από μία πολύ απλή διαδικασία. Τι γίνεται όμως με τους συνδυασμούς αυτών;

Γνωρίζεις ποια τρόφιμα, όταν καταναλώνονται μαζί, ωφελούν την υγεία σου και σου προσφέρουν όλα τα συστατικά που χρειάζεσαι; Αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα. Παρακάτω λοιπόν σου παρουσιάζουμε όλους τους ιδανικούς συνδυασμούς, καθώς και παραδείγματα ολοκληρωμένων γευμάτων που θα σου λύσουν τα χέρια!

Φυτικός σίδηρος και βιταμίνη C

Η πρόσληψη σιδήρου, ιδίως φυτικού, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση για πολλούς οργανισμούς, εξαιτίας της δομής του. Ο φυτικής προέλευσης σίδηρος θεωρείται καλύτερος συγκριτικά με το ζωικό και μπορείς να τον βρεις στα όσπρια, όπως είναι τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβύθια, στους ξηρούς καρπούς και στα φυλλώδη λαχανικά. Αυτού του τύπου τα τρόφιμα συνδυάζονται ιδανικά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως είναι η ντομάτα, το πορτοκάλι, το λεμόνι κ.α.

Έτσι λοιπόν, τις μέρες που θα ψάχνεις να ετοιμάσεις συνταγές για μαυρομάτικα, εκτός από τα προβλεπόμενα υλικά, φρόντισε να συνοδεύσεις το πιάτο σου για παράδειγμα με ντομάτα για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Αντίστοιχα, ενίσχυσε το βραστό μπρόκολο με στυμμένο λεμόνι και συνόδευσε τις φακές με ένα κομμένο καρότο.

Βιταμίνη D και ασβέστιο

Σίγουρα γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για το σώμα σου και ίσως ανήκεις και εσύ στη (μεγάλη!) μερίδα των ανθρώπων που οι μεγαλύτεροι προέτρεπαν να πίνουν όλο τους το γάλα για να κάνουν γερά κόκαλα. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, εκτός φυσικά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το λάχανο κ.α. Αν τις συνδυάσεις με ενισχυμένα σε βιταμίνη D τρόφιμα, όπως είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, το αβγό, το τόφου κ.ά, τότε θα πετύχεις ένα “εκρηκτικό” πιάτο.

Μπορείς έτσι να πασπαλίσεις το αγαπημένο σου ριζότο μανιταριών με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή να βάλεις δίπλα στο κρέας της αρεσκείας σου μπρόκολο και σπαράγγια και να πετύχεις την καλύτερη δυνατή απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών.

Λυκοπένιο και ελαιόλαδο

Αν ο όρος λυκοπένιο σου είναι άγνωστος, τότε μάλλον ήρθε ο καιρός να τον γνωρίσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο, βάσει ερευνών, μας προστατεύει από το οξειδωτικό stress και κατ’ επέκταση από χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο καρκίνος. Μπορείς να το βρεις στη ντομάτα, το καρπούζι, την παπάγια κ.α. και να το καταναλώνεις, σε λογικές ποσότητες, καθημερινά.

Αν πάλι συνοδεύσεις αυτές τις τροφές με ελαιόλαδο, τότε πετυχαίνεις ένα ιδανικό combo, καθώς επιτυγχάνεται η πλήρης απορρόφηση του λυκοπενίου. Βάλε λοιπόν το θαυματουργό ελαιόλαδο στην ντοματοσαλάτα σου, φτιάξε ένα νόστιμο ντάκο και προτίμησε κοκκινιστά φαγητά στα οποία θα προσθέσεις ωμό λάδι στο τελείωμα. Με αυτούς τους απλούς τρόπους ο οργανισμός σου θα σε ευχαριστεί!

Φυτικές πρωτεΐνες και δημητριακά

Είναι γεγονός ότι οι πρωτεΐνες είναι ένα πολύτιμο και απαραίτητο συστατικό για το σώμα μας και προσφέρει πάρα πολλά οφέλη. Από την αύξηση της μυϊκής μάζας, μέχρι και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η κατανάλωση τροφών, ζωικής ή φυτικής προέλευσης, πλούσιες σε πρωτεΐνη πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Τι συμβαίνει όμως αν θες να ελαττώσεις (ή ακόμα και να μηδενίσεις!) το κρέας από τη διατροφή σου; Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να προσέξεις ιδιαίτερα τον τρόπο που καταναλώνεις τις φυτικές πρωτεΐνες, καθώς αυτές δεν περιέχουν όλα τα χρήσιμα αμινοξέα που χρειάζεσαι.

Για αυτόν το λόγο φρόντισε να συνδυάζεις τα φυτικά τρόφιμα, όπως είναι τα όσπρια και το τόφου με δημητριακά, αλλά και με μία ακόμα φυτική πρωτεΐνη. Κάποιοι ιδανικοί συνδυασμοί λοιπόν που θα ενισχύσουν τον οργανισμό σου με όλα τα συστατικά που έχει ανάγκη, είναι το φακόρυζο, το ρεβυθόρυζο, το ψωμί με ταχίνι, η τορτίγια με φαλάφελ κ.α. Ένταξέ τους στο καθημερινό διατροφολόγιο και επωφελήσου από το πλήθος των θρεπτικών στοιχείων.

Φτάνοντας στο τέλος, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η μελετημένη διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα μιας πιο υγιεινής καθημερινότητας. Βάλε λοιπόν στην κουζίνα σου ποιοτικά υλικά και παίξε με τους συνδυασμούς, δημιουργώντας αξιομνημόνευτα πιάτα. Μην ξεχνάς όμως να ακολουθείς τους βασικούς κανόνες που αναφέραμε παραπάνω, και φτιάξε γεύματα, που εκτός από γευστικά, θα είναι και πολύτιμα για τον οργανισμό σου. Καλά μαγειρέματα!

empty alt

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.
empty alt

Να γιατί δεν παίρνεις αρκετό σίδηρο!

Έχεις ακούσει ότι για να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό σου χρειάζεται να συνδυάζεις τις τροφές που τον περιέχουν με όσες έχουν Βιταμίνη C.
empty alt

Τι λάθος κάνεις με τα δημητριακά και δεν χάνεις βάρος

  Θυμάμαι πριν από χρόνια μια φίλη που μετά τη γέννηση του γιου της είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.
empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

Μείνε νέα και ωραία τρώγοντας αντιοξειδωτικά

Ακούς συνέχεια αυτή τη λέξη: αντιοξειδωτικά. Σε θέματα ομορφιάς, διατροφής, υγείας. Μα γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελικά με αυτά και είναι αλήθεια ότι αν τα καταναλώνεις θα μείνεις νέα; Τι είναι ακριβώς τα αντιοξειδωτικά; Με απλά λόγια, είναι μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό σου και τα...
empty alt

Πώς να βάλεις την κινόα (quinoa) στη διατροφή σου

  Το διατροφικό προφίλ της κινόα την κάνει να ξεχωρίζει, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
empty alt

10 οφέλη που προσφέρει το γκρέιπφρουτ στην υγεία μας

Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και πολλά άλλα
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top