Το σπίτι μύρισε (έψησες πάλι, νοικοκυρά!) ή απλώς το τραπέζι γέμισε με φρέσκα τσουρέκια και λαχταριστά κουλουράκια (τα αγόρασες απ’ έξω).

Το σπίτι μύρισε (έψησες πάλι, νοικοκυρά!) ή απλώς το τραπέζι γέμισε με φρέσκα τσουρέκια και λαχταριστά κουλουράκια (τα αγόρασες απ’ έξω). Πόσα θα φας, τι σου προσφέρουν και πόσες θερμίδες έχουν; Και εντέλει, ποιο να επιλέξεις να φας;
Τσουρέκι:
Στα 100 γρ. δίνει
ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 386 kcal
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 7,4g
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 12,4g
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 101mg
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 63,2g

-Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

-Η μαστίχα έχει θεραπευτική δράση για το στομάχι, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

-Η μαγιά που προστίθεται στο τσουρέκι, είναι πλούσια σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.

Τα κουλουράκια:
Στα 100 γραμμάρια δίνουν:
ΕΝΕΡΓΕΙΑ = 374 kcal
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ = 10,1g
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ = 7,7g
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ = 99mg
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ = 68,8g

-Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, χάρη στο προστιθέμενο ελαιόλαδο. Έτσι, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και του κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

-Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.

-Πλούσιο σε ζάχαρη: βασικό συστατικό του παγωτού, της βάφλας και του σιροπιού είναι ζάχαρη, που η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.

Κανένα δίλημμα, λοιπόν! Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τα απολαμβάνεις με μέτρο: 1 κουλουράκι ή μια φέτα τσουρέκι το πρωί με τον καφέ θα σου δώσει τη γεύση και τις θρεπτικές ιδιότητες αλλά όχι και τα περιττά κιλά!

empty alt

Επιστροφή στην Κρητική διατροφή

Πολύτιμο σύμμαχο πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας, μπορεί να αποτελέσει η παραδοσιακή κρητική διατροφή της δεκαετίας του 1960 σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αντώνη Καφάτο.
empty alt

Να γιατί πρέπει να βάλεις τους ξηρούς καρπούς στο πρωινό σου

Μπορεί να έχεις συνηθίσει το βούτυρο, το φιστικοβούτυρο άντε και τις μαρμελάδες για να αλείφεις το ψωμάκι σου στο πρωινό, έφτασε όμως η στιγμή να μάθεις για πιο έξυπνες και υγιεινές επιλογές.
empty alt

Το ψωμί που ωφελεί την υγεία σου

Προσπαθείς να αλλάξεις διατροφή, είτε για να χάσεις κιλά είτε για να βελτιώσεις την υγεία σου ή και για τους δύο αυτούς λόγους; Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείς το ψωμί.
empty alt

Πώς να βάλεις την κινόα (quinoa) στη διατροφή σου

  Το διατροφικό προφίλ της κινόα την κάνει να ξεχωρίζει, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
empty alt

Τι να μην τρώτε οπωσδήποτε αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Μάθετε γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα παρακάτω τρόφιμα όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Τηγανητές πατάτες και πατατάκια Οι πατάτες βραστές είναι υγιεινές και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, αλλά οι πατάτες τηγανητές και τα πατατάκια δεν είναι.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Το θαυματουργό διατροφικό προφίλ του σκόρδου

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
empty alt

Συνδυασμοί τροφών για να χορταίνεις και να απολαμβάνεις κάθε γεύμα

Η δημιουργία ενός ισορροπημένου γεύματος, φτιαγμένο με τροφές που συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους, δε σε κρατάει απλά χορτάτο για πολλές ώρες, αλλά σου δίνει και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.
Back To Top