Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ;

Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο να γίνεις παχύσαρκος ή να αναπτύξεις το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, ενώ ταυτόχρονα είσαι πιο ευάλωτος σε καρδιαγγειακές νόσους, εγκεφαλικά και διαβήτη. Αυτά είναι τα νέα επιστημονικά ευρήματα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χιροσίμα στην Ιαπωνία, αφού παρακολούθησαν 642 άντρες και 441 γυναίκες για περισσότερα από πέντε χρόνια, ανακάλυψαν ότι εκείνοι που τρώνε γρήγορα κινδυνεύουν κατά 11,6% περισσότερο να αναπτύξουν το μεταβολικό σύνδρομο (που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλές τιμές τριγλυκεριδιών και σακχάρου σε περίοδο νηστείας και που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων).

Γιατί μας βλάπτει σοβαρά η γρήγορη κατανάλωση φαγητού; Όταν καταβροχθίζουμε βιαστικά το φαγητό μας το σώμα δεν προλαβαίνει να στείλει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, με συνέπεια να τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε.

Μάλιστα μια άλλη μελέτη, σε πάνω από 3.000 άντρες και γυναίκες στην Ιαπωνία (όπου οι εντατικοί ρυθμοί ζωής επηρεάζουν και το φαγητό), έδειξε ότι όσοι τρώνε γρήγορα διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι από εκείνους που τρώνε αργά και υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρες).

empty alt

Το ψωμί δεν εμποδίζει το αδυνάτισμα

Ενας μύθος ακόμη καταρρίπτεται. Μια νέα μελέτη αμερικάνων επιστημόνων υποστηρίζει ότι ο περιορισμός των λιπαρών στη διατροφή οδηγεί σε καλύτερο αδυνάτισμα απ’ ό,τι ο περιορισμός των υδατανθράκων.
empty alt

Γάλα σόγιας

  Το βλέπεις σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αλλά διστάζεις να το πάρεις γιατί δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι και εάν σου κάνει καλό.
empty alt

Είναι η μεσογειακή διατροφή το μυστικό για τη μακροζωία;

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας.
empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

Γύρη μελισσών: Τελικά ωφελεί την υγεία μας;

Γιατί η γύρη μελισσών θεωρείται από κάποιους «υπερτροφή»; Μπορούμε να την καταναλώνουμε άφοβα και αν ναι, έχουμε λόγο να το κάνουμε; Καταρχήν, όσοι τρώνε γύρη μελισσών ισχυρίζονται ότι περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.
empty alt

Τι τρώνε οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο;

Η Ιαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
empty alt

Δημιουργικοί τρόποι για να τρως περισσότερα λαχανικά

Ειδικά σε εποχές που χρειάζεσαι όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους
empty alt

Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.
Back To Top