Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ;

Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο να γίνεις παχύσαρκος ή να αναπτύξεις το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, ενώ ταυτόχρονα είσαι πιο ευάλωτος σε καρδιαγγειακές νόσους, εγκεφαλικά και διαβήτη. Αυτά είναι τα νέα επιστημονικά ευρήματα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χιροσίμα στην Ιαπωνία, αφού παρακολούθησαν 642 άντρες και 441 γυναίκες για περισσότερα από πέντε χρόνια, ανακάλυψαν ότι εκείνοι που τρώνε γρήγορα κινδυνεύουν κατά 11,6% περισσότερο να αναπτύξουν το μεταβολικό σύνδρομο (που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλές τιμές τριγλυκεριδιών και σακχάρου σε περίοδο νηστείας και που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων).

Γιατί μας βλάπτει σοβαρά η γρήγορη κατανάλωση φαγητού; Όταν καταβροχθίζουμε βιαστικά το φαγητό μας το σώμα δεν προλαβαίνει να στείλει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, με συνέπεια να τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε.

Μάλιστα μια άλλη μελέτη, σε πάνω από 3.000 άντρες και γυναίκες στην Ιαπωνία (όπου οι εντατικοί ρυθμοί ζωής επηρεάζουν και το φαγητό), έδειξε ότι όσοι τρώνε γρήγορα διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι από εκείνους που τρώνε αργά και υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρες).

empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

Μια νέα «επιδημία» εξαπλώνεται ανάμεσα στις γυναίκες

Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή σου καταφεύγεις σε ένα –ακόμα– ποτήρι κρασί, δεν είσαι η μόνη.
empty alt

10+1 λόγοι για να αρχίσεις να τρως γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Ταχίνι: Πόσο πολύτιμο είναι τελικά;

Κάθε χρόνο, συνήθως όταν αρχίζει η Σαρακοστή, σκέφτεσαι μήπως να το έβαζες στη διατροφή σου. Και οι μέρες περνάνε, οι μήνες κυλάνε, πλησιάζει το Πάσχα και ακόμα το σκέφτεσαι.
empty alt

Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν πεντανόστιμα γλυκά και φρέσκες μπαγκέτες σε κάθε γωνιά, θα περίμενε κανείς πως οι περισσότεροι από τους κατοίκους της θα είχαν πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά.
empty alt

Τι είναι η ινουλίνη, τι οφέλη σού προσφέρει και σε ποιες τροφές θα την βρεις

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι.
empty alt

Σου ανέβασαν την πίεση; Η διατροφή θα σου την ρίξει!

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή ακόμα κι αν δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις, πολλές φορές βοηθάει στην πρόληψη και στο να μη επιδεινωθούν.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
Back To Top