Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ;

Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο να γίνεις παχύσαρκος ή να αναπτύξεις το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, ενώ ταυτόχρονα είσαι πιο ευάλωτος σε καρδιαγγειακές νόσους, εγκεφαλικά και διαβήτη. Αυτά είναι τα νέα επιστημονικά ευρήματα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χιροσίμα στην Ιαπωνία, αφού παρακολούθησαν 642 άντρες και 441 γυναίκες για περισσότερα από πέντε χρόνια, ανακάλυψαν ότι εκείνοι που τρώνε γρήγορα κινδυνεύουν κατά 11,6% περισσότερο να αναπτύξουν το μεταβολικό σύνδρομο (που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλές τιμές τριγλυκεριδιών και σακχάρου σε περίοδο νηστείας και που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων).

Γιατί μας βλάπτει σοβαρά η γρήγορη κατανάλωση φαγητού; Όταν καταβροχθίζουμε βιαστικά το φαγητό μας το σώμα δεν προλαβαίνει να στείλει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, με συνέπεια να τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε.

Μάλιστα μια άλλη μελέτη, σε πάνω από 3.000 άντρες και γυναίκες στην Ιαπωνία (όπου οι εντατικοί ρυθμοί ζωής επηρεάζουν και το φαγητό), έδειξε ότι όσοι τρώνε γρήγορα διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι από εκείνους που τρώνε αργά και υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρες).

empty alt

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.
empty alt

Υγιεινή διατροφή με σοκολάτα, καφέ και κόκκινο κρασί

Η αλήθεια είναι ότι διαρκώς βγαίνουν νέες έρευνες που ποντάρουν σε διαφορετικές τροφές. Και ενώ ήδη γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, ότι μια διατροφή που στηρίζεται στις φυσικές τροφές κάνει καλό στην υγεία μας, από εκεί και πέρα επικρατεί ένα χάος από άπειρες, συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες.
empty alt

Έχεις αδυναμία στο βύσσινο; Και πολύ καλά κάνεις!

  Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα.
empty alt

Δύο λόγοι για να προτιμάς το φραπέ

Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν πλέον εσπρέσσο, καπουτσίνο, freddo, latte, κλπ, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετοί που δεν αλλάζουν τον στιγμιαίο καφέ, και δη το φραπέ, ειδικά τώρα που ο καιρός ζεσταίνει! Και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και επιστημονικοί λόγοι να προτιμά κάποιος το στιγμιαίο...
empty alt

Ταχίνι: το πολύτιμο δώρο του σουσαμιού

Ένα εύκολο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις από άλειμμα για το πρωινό σου, ως γλυκαντικό στο ζεστό ρόφημά σου, να μπει σε dressing και ντιπ μέχρι και στο παγωτό.
empty alt

Γιατί το μανταρίνι είναι το απόλυτο σνακ και του χειμώνα

Η θερμιδική αξία ενός μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό μας, γεγονός που το καθιστά στο απόλυτο σνακ για τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα που αυτό ευδοκιμεί.
empty alt

Αβοκάντο: όχι μόνο γευστικό αλλά και με εξαιρετικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ

7 σημαντικά οφέλη του αβοκάντο για την υγεία
empty alt

Τα 3 καλύτερα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για το σάκχαρο του αίματος

Η μαγειρική χρήση του τζίντζερ, του κουρκουμά και της κανέλας δείχνουν όλα τα μεταβολικά οφέλη για την υγεία
Back To Top