Το εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο.

Το εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο. Το αποτέλεσμα πιθανώς εξηγεί γιατί το που καταναλώνουμε φαγητό μπροστά στην τηλεόραση έχει αποδειχθεί εμπόδιο στις προσπάθειες αδυνατίσματος.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει επίσης ότι όποιος τρώει μηχανικά, τρώει περισσότερο επειδή δεν αντιλαμβάνεται ο οργανισμός του ότι έχει χορτάσει.

Έξι στα δέκα γεύματα στη Δύση καταναλώνονται μπροστά στην τηλεόραση, αλλά οι επιστήμονες από την Ολλανδία υποστηρίζουν ότι αν κλείναμε την TV θα τρώγαμε λιγότερο και θα απολαμβάναμε το φαγητό μας περισσότερο. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Psychological Science», φέρνει στο φως μια σειρά πειραμάτων με εθελοντές, οι οποίοι άλλοτε αφοσιώνονταν στο φαγητό τους και άλλοτε έτρωγαν μηχανικά, επειδή ταυτοχρόνως έπρεπε να κάνουν κάτι άλλο – λ.χ. να συμπληρώνουν τεστ μνήμης.

Όσο αλμυρό, πικρό ή γλυκό κι αν ήταν το φαγητό τους, οι εθελοντές το χαρακτήριζαν «ήπιο» όταν έτρωγαν μηχανικά. Επιπλέον, νόμιζαν ότι είχαν φάει λιγότερο απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, ενώ δίχως να το συνειδητοποιούν επέλεγαν τα πιο αλμυρά εδέσματα ή έβαζαν περισσότερη ζάχαρη στα ροφήματά τους.

Οι δρες Λόττε βαν Ντίλλεν από το Πανεπιστήμιο του Leiden και Ρέινε βαν ντερ Βαλ από το Πανεπιστήμιο Raboud, που προχώρησαν τη μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η αντίληψη της γεύσης αμβλύνεται» όταν κάποιος τρώει την ώρα που κάνει κάτι που αποσπά την προσοχή του, όπως «το να βλέπει τηλεόραση ή να οδηγεί το αυτοκίνητό του».

Οι συνήθειες αυτές «μπορεί να συμβάλλουν στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η αυξημένη πρόσληψη παχυντικών τροφίμων ή η προσθήκη περισσότερων ενισχυτικών γεύσεως (σ.σ. όπως η ζάχαρη και το αλάτι) στην τροφή», σημειώνουν στο άρθρο τους. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε μηχανικά μπορεί να καταναλώσουμε 10% περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι όταν συγκεντρωνόμαστε στο πιάτο μας.

empty alt

Το λάθος που κάνεις με τις φράουλες!

Το ότι οι φράουλες είναι γευστικές το ξέρεις. Το ότι είναι θρεπτικές, επίσης. Το ότι αν τις αποθηκεύσεις στο ψυγείο σε ένα πλαστικό σκεύος χωρίς τρύπες, θα χαλάσουν πριν την ώρα τους; Μάλλον όχι, αλλά εδώ είμαστε για να μοιραστούμε μαζί σου, όλα τα μυστικά συντήρησης αυτού […]
empty alt

Τελικά ένα επιδόρπιο με φρούτα είναι πιο υγιεινό από τα άλλα γλυκά;

Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.
empty alt

Strawberry fields forever – ή τα πάντα για τη φράουλα!

  Η φράουλα (Fragaria ananassa) προέρχεται από την Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Είναι ένα υβρίδιο δύο ειδών άγριας φράουλας από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή.
empty alt

Σύκο – το απόλυτο αυγουστιάτικο φρούτο!

Το επιστημονικό όνομα για το σύκο είναι το Ficus carica. Το σχήμα του λένε ότι θυμίζει δάκρυ, αλλά εγώ θα έλεγα μάλλον ότι μοιάζει με μια σταγόνα υπέρτατης απόλαυσης.
empty alt

Ποιες τροφές να βάλετε στο πιάτο σας αν κάνετε δίαιτα

Δεν είναι όλες οι θερμίδες δημιουργούνται ίσες. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια στο σώμα σας.
empty alt

Δημιουργικοί τρόποι για να τρως περισσότερα λαχανικά

Ειδικά σε εποχές που χρειάζεσαι όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους
empty alt

Tροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για να προσθέσετε στη διατροφή σας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό μας, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όλες τις εποχές του χρόνου.
empty alt

Πώς να μείνετε ενυδατωμένοι στον καύσωνα

Υγιεινές επιλογές ενυδάτωσης για υψηλές θερμοκρασίες
Back To Top