Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Μια Ελληνίδα γιαγιά σεφ στη Νέα Υόρκη

0     

Μια Ελληνίδα γιαγιά σεφ στη Νέα Υόρκη

maria_enoteca

Στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης λειτουργεί ένα ξεχωριστό εστιατόριο. Στο Enoteca Maria, του Ιταλού Τζόντι Σκαραβέλα, δεν μαγειρεύει κάποιος φημισμένος σεφ αλλά γιαγιάδες από όλο τον κόσμο, από τις Φιλιππίνες μέχρι και την Αργεντινή. Ανάμεσά τους και μια Ελληνίδα, η Πλουμίτσα από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση της Χίου, η οποία σε ηλικία 24 ετών παντρεύτηκε και μετανάστευσε στην Αμερική.

«Δεν ήξερα να μαγειρεύω τίποτα αλλά ο άντρας μου, που ήταν και εκείνος από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, και η θεία του με έμαθαν να μαγειρεύω», γράφει στο προφίλ της στο Enoteca Maria η Χιώτισσα γιαγιά, στα ελληνικά, και προσθέτει:

»Κάναμε τρία παιδιά και τα στείλαμε σε ελληνικά σχολεία. Επειδή δεν εργαζόμουν όταν τα παιδιά ήταν μικρά, είχα καιρό και μου άρεσε πολύ να μαγειρεύω τα ελληνικά φαγητά που έφτιαχνε η μητέρα μου. Στα γράμματα που μου έστελνε έγραφε πώς έφτιαχνε διάφορα φαγητά και ακολουθούσα τις οδηγίες της. Σιγά σιγά έμαθα να φτιάχνω τα ωραία φαγητά της μητέρας μου.

»Τώρα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει και ο μεγαλύτερος μου γιος έχει παντρευτεί και έχω εγγονό, έρχονται στο σπίτι και τους φτιάχνω τα ελληνικά φαγητά και γλυκά που τους αρέσουν», προσθέτει η γιαγιά Πλουμίτσα, η οποία σύμφωνα με σχετικό αφιέρωμα της «Καθημερινής», ανάμεσα στις ελληνικές λιχουδιές που μαγειρεύει στη Νέα Υόρκη είναι τζατζίκι και χταποδάκι στην κατσαρόλα.