Είναι γενναίοι αυτοί οι άντρες που μπορούν να φάνε καυτερά φαγητά. Αυτό τώρα έχει και την επιστημονική σφραγίδα και μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ.

Είναι γενναίοι αυτοί οι άντρες που μπορούν να φάνε καυτερά φαγητά. Αυτό τώρα έχει και την επιστημονική σφραγίδα και μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ. Εκεί οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες που τα λατρεύουν, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους την κύρια δηλαδή ορμόνη του ανδρικού φύλου που του προσδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Αυτή είναι υπεύθυνη για την περιπετειώδη διάθεση, την επιθετικότητα αλλά και την σεξουαλική λειτουργικότητα των ανδρών, ενώ μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδά της και με την κυριαρχικότητα και την επιτυχία τους.

Προγενέστερη μελέτη σε ποντίκια είχε δείξει ότι η κατανάλωση του κύριου συστατικού της καυτερής πιπεριάς, της καψαικίνης, αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά οι επιστήμονες της Γκρενόμπλ ήθελαν να δουν εάν υπάρχει ανάλογη συσχέτιση και στους ανθρώπους.

Όπως δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Physiology and Behavior», επιστράτευσαν 114 άνδρες ηλικίας 18 έως 44 ετών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, για να καταγράψουν τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα καυτερά φαγητά. Τους υπέβαλλαν επίσης σε μετρήσεις τεστοστερόνης σε δείγματα σιέλου.

Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να προσθέσουν σε σκέτο πουρέ πατάτας όσο ταμπάσκο ήθελαν, ώστε να μπορούν να τον καταναλώσουν (σ.σ. το ταμπάσκο είναι η πιο γνωστή σάλτσα καυτερής πιπεριάς στον κόσμο).

Επειτα κλήθηκαν να προσθέσουν σε σκέτο πουρέ πατάτας όσο αλάτι ήθελαν (αυτό έγινε για λόγους συγκρίσεως).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έτειναν να βάζουν περισσότερη καυτερή σάλτσα στον πουρέ, ενώ αντιθέτως δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στην ορμόνη και στο αλάτι.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι προτιμήσεις των καυτερών φαγητών στους άντρες σχετίζεται με τα ενδογενή επίπεδα τεστοστερόνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λωρέν Μπέγκ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στη Γκρενόμπλ.

Και εξήγησε ότι επειδή τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης «τροφοδοτούν» την περιπετειώδη φύση των ανδρών και τους κάνουν να αναζητούν συγκινήσεις, είναι πιθανώς να τους ωθούν να ρισκάρουν καταναλώνοντας ιδιαιτέρως καυτερά φαγητά.

Η χημική ουσία στις καυτερές πιπεριές που παράγει θερμότητα είναι η καψαικίνη, η οποία ενώνεται με τους υποδοχείς πόνου στη γλώσσα και σε άλλα τμήματα του στόματος για να δημιουργήσει το χαρακτηριστικό αίσθημα καύσου.

«Εξ όσον γνωρίζουμε, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει την συμπεριφορική προτίμηση για καυτερά φαγητά με την ενδογενή τεστοστερόνη», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

empty alt

Αυτό το φαγητό, που βρέθηκε σε ένα ναυάγιο 150 ετών, είναι ακόμα βρώσιμο

Το 1856 το ατμόπλοιο Arabia, που ξεκίνησε για ένα ταξίδι στον ποταμό Μιζούρι των ΗΠΑ για να μεταφέρει προμήθειες σε 16 πόλεις, συγκρούστηκε με έναν τεράστιο κορμό δέντρου που είχε πέσει στον ποταμό και βυθίστηκε, ευτυχώς χωρίς μεγάλες απώλειες (εκτός από ένα άτυχο μουλάρι που είχε προσδεθεί στο […]
empty alt

Η Lady Gaga λανσάρει το δικό της κρασί!

Η Lady Gaga είναι ασταμάτητη! Η σούπερ σταρ λανσάρει το δικό της κρασί που θα φέρει τον κοριτσίστικο τίτλο Grigio Girls, θέλοντας ίσως να υπενθυμίσει σε θαυμαστές αλλά και haters ότι έχει πολλούς κρυμμένους ταλαντούχους άσσους στο μανίκι της.
empty alt

Η γαστρονομική έκθεση «Ελλάδος γεύση» συνεχίζεται

Έχει ξεκινήσει από τις 18 και θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου, η έκθεση «Ελλάδος Γεύση» που φιλοξενείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Στην έκθεση συμμετέχουν οι περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας προβάλλοντας τη γαστρονομία των περιοχών τους.
empty alt

Έρχεται το αβοκάντο-γίγας

Αν δεν έχεις σιχαθεί ακόμα τα αβοκάντο, τώρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνεις. Γιατί μόλις εθεάθη στη μακρινή γη της Αυστραλίας ένα αβοκάντο γίγας ονόματι Avozilla, που πήρε το όνομά του από το avocado και το κινηματογραφικό τέρας Godzilla.
empty alt

Εμφιαλωμένο νερό που έχει γεύση κρασιού

Μια εταιρεία έκανε κυριολεκτικά το θαύμα της, μετατρέποντας το νερό σε οίνο. Το προϊόν με την εμπορική ονομασία O.Vine, το οποίο χαρακτηρίζεται «νερό κρασιού», φτιάχνεται από εκχύλισμα φλούδας και σπόρων σταφυλιού που περισσεύουν μετά τη διαδικασία παρασκευής κρασιού και που, διαφορετικά, θα...
empty alt

Απονεμήθηκαν τα Αριστεία Εταιρικής Υπευθυνότητας του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος

Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ) πραγματοποίησε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, στη γεμάτη αίθουσα του Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Τελετή Απονομής της 8ης διοργάνωσης των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας, όπου επιβράβευσε προγράμματα που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2017-2018.
empty alt

Γιατί «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΑΡΑ»;

Γιατί τα ζυμαρικά MISKO είναι πάντα εδώ για να μας προσφέρουν καθημερινές στιγμές απόλαυσης, γεμίζοντάς μας χαρά με την εξαιρετική τους γεύση και τη μοναδική, διαχρονική τους ποιότητα.
empty alt

Ηπειρώτικα Αυγά: Παστεριωμένο 100% Ασπράδι Αυγού…με Ονομασία Προέλευσης!

Τα Ηπειρώτικα Αυγά της Πτηνοτροφικής Ιωαννίνων Α.Ε. προσφέρουν στην ελληνική αγορά τη Νο1 πηγή πρωτεΐνης από φρέσκα αυγά με ονομασία προέλευσης! Το παστεριωμένο 100% ασπράδι αυγού κυκλοφορεί στην αγορά από τα Ηπειρώτικα Αυγά σε χαρτοκυτίο Pure Pak για τη διασφάλιση της ασφάλειας του προϊόντος και...
Back To Top