Είναι γενναίοι αυτοί οι άντρες που μπορούν να φάνε καυτερά φαγητά. Αυτό τώρα έχει και την επιστημονική σφραγίδα και μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ.

Είναι γενναίοι αυτοί οι άντρες που μπορούν να φάνε καυτερά φαγητά. Αυτό τώρα έχει και την επιστημονική σφραγίδα και μάλιστα από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ. Εκεί οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες που τα λατρεύουν, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους την κύρια δηλαδή ορμόνη του ανδρικού φύλου που του προσδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Αυτή είναι υπεύθυνη για την περιπετειώδη διάθεση, την επιθετικότητα αλλά και την σεξουαλική λειτουργικότητα των ανδρών, ενώ μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδά της και με την κυριαρχικότητα και την επιτυχία τους.

Προγενέστερη μελέτη σε ποντίκια είχε δείξει ότι η κατανάλωση του κύριου συστατικού της καυτερής πιπεριάς, της καψαικίνης, αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά οι επιστήμονες της Γκρενόμπλ ήθελαν να δουν εάν υπάρχει ανάλογη συσχέτιση και στους ανθρώπους.

Όπως δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Physiology and Behavior», επιστράτευσαν 114 άνδρες ηλικίας 18 έως 44 ετών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, για να καταγράψουν τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα καυτερά φαγητά. Τους υπέβαλλαν επίσης σε μετρήσεις τεστοστερόνης σε δείγματα σιέλου.

Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να προσθέσουν σε σκέτο πουρέ πατάτας όσο ταμπάσκο ήθελαν, ώστε να μπορούν να τον καταναλώσουν (σ.σ. το ταμπάσκο είναι η πιο γνωστή σάλτσα καυτερής πιπεριάς στον κόσμο).

Επειτα κλήθηκαν να προσθέσουν σε σκέτο πουρέ πατάτας όσο αλάτι ήθελαν (αυτό έγινε για λόγους συγκρίσεως).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έτειναν να βάζουν περισσότερη καυτερή σάλτσα στον πουρέ, ενώ αντιθέτως δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στην ορμόνη και στο αλάτι.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι προτιμήσεις των καυτερών φαγητών στους άντρες σχετίζεται με τα ενδογενή επίπεδα τεστοστερόνης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λωρέν Μπέγκ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στη Γκρενόμπλ.

Και εξήγησε ότι επειδή τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης «τροφοδοτούν» την περιπετειώδη φύση των ανδρών και τους κάνουν να αναζητούν συγκινήσεις, είναι πιθανώς να τους ωθούν να ρισκάρουν καταναλώνοντας ιδιαιτέρως καυτερά φαγητά.

Η χημική ουσία στις καυτερές πιπεριές που παράγει θερμότητα είναι η καψαικίνη, η οποία ενώνεται με τους υποδοχείς πόνου στη γλώσσα και σε άλλα τμήματα του στόματος για να δημιουργήσει το χαρακτηριστικό αίσθημα καύσου.

«Εξ όσον γνωρίζουμε, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που συσχετίζει την συμπεριφορική προτίμηση για καυτερά φαγητά με την ενδογενή τεστοστερόνη», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

empty alt

Η ασπίδα των κράνμπερι

Τα κράνμπερι (φίγγι) μπορούν να ελέγξουν τις λοιμώξεις. Αυτό υποστηρίζουν τα αποτελέσματα της έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ και του Ινστιτούτου «Armand-Frappier», με επικεφαλής τους Δρ Ερικ Ντεζιελ και Ναταλι Τουφενκτζι.
empty alt

Αποκωδικοποίησαν το DNA της ποικιλίας καφέ «αράμπικα»

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του φυτού του καφέ, που παράγει τη δημοφιλέστατη σε όλο τον κόσμο ποικιλία «αράμπικα» (arabica), η οποία αποτελεί πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.
empty alt

Η τάση στη γαστρονομία που τείνει να γίνει διαχρονική

Μετά το γαλλικό και το ιταλικό φαγητό, μια άλλη εθνική κουζίνα (ή μάλλον… πολυεθνική) κατακτά τα τελευταία χρόνια τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου.
empty alt

Γίνε master of pasta από την άνεση της κουζίνας σου

Πώς θα σου φαινόταν να κάνεις μαθήματα μαγειρικής από την άνεση του σπιτιού σου και μάλιστα από τους ειδικούς των ζυμαρικών; Να εκπαιδευτείς πάνω σε αυθεντικά, ιταλικά πιάτα παρέα με έναν από τους πιο καταξιωμένους σεφ του είδους; H Barilla σου δίνει την ευκαιρία να εξελίξεις τις […]
empty alt

Διεθνές βραβείο για το Εν Ελλάδι Pork Steak της Creta Farms

Το ελληνικό προϊόν διακρίθηκε στην κατηγορία της Ανώτερης Γεύσης.
empty alt

Ένα καινούριο τυρί έχει άρωμα Prosecco

Αν συνηθίζεις να συνοδεύεις το κρασί με ένα πλατό τυριών, τώρα υπάρχει ένα προϊόν που συνδυάζει και τα δύο: το βρετανικό τυρί Wensleydale με άρωμα Prosecco, το οποίο επιπλέον έχει ένα εντυπωσιακό ροζ χρώμα που οφείλει στις νότες ράσμπερι με τις οποίες έχει εμπλουτιστεί.
empty alt

Εταιρική Υπευθυνότητα: Περιβάλλον ώρα μηδέν. Ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019

Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), στο πλαίσιο της 8ης διοργάνωσης των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας, πραγματοποίησε την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 20196, ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Εταιρική Υπευθυνότητα: Περιβάλλον ώρα μηδέν».
empty alt

Έχεις δοκιμάσει σοκολάτα ηλικίας εκατό χρόνων;

Πριν από έναν περίπου αιώνα, κάπου ανάμεσα στο 1910 και το 1914, μια μικρή Βρετανίδα ονόματι Eileen Margaret Elmes πήρε για δώρο Χριστουγέννων ένα κουτί με σοκολάτες οι οποίες είχαν τη μορφή των χαρακτήρων από το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας.
Back To Top