Εδώ και τέσσερα χρόνια το Pinterest δημοσιεύει τη λίστα Pinterest 100, με τις τάσεις που προβλέπει ότι θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Εδώ και τέσσερα χρόνια το Pinterest δημοσιεύει τη λίστα Pinterest 100, με τις τάσεις που προβλέπει ότι θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Τι να περιμένουμε λοιπόν ότι θα συμβεί στον κόσμο της γαστρονομίας; Αυτά είναι δέκα από τα πιο δυνατά trends που θα επικρατήσουν το 2018, σύμφωνα πάντα με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Θα τηγανίζουμε τα πάντα στον αέρα: Οι airfryers, που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την αγορά, όπως ονομάζονται οι φριτέζες που τηγανίζουν με καυτό αέρα χωρίς τη χρήση λιπαρών ουσιών, ή με μια ελάχιστη ποσότητα λιπαρών ουσιών, αναμένεται να μπουν σε περισσότερες κουζίνες στη διάρκεια της χρονιάς που έρχεται. Καθώς τα τηγανιτά μας θα είναι πιο υγιεινά όταν μαγειρεύονται σε airfryers, θα απολαμβάνουμε πλέον τις τηγανιτές πατάτες με λιγότερες τύψεις!

Οι σούπες θα είναι οι νέοι χυμοί: Είτε πρόκειται για ζωμούς λαχανικών και κρέατος είτε για βελουτέ χορτόσουπες ή μανιταρόσουπες, θα αρχίσουμε να τις απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (όχι μόνο όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ χαμηλά!). Οι σούπες θα αποτελέσουν, επίσης, βασικό κομμάτι μιας διατροφής αποτοξίνωσης, όπως κάνουν σήμερα οι χυμοί.

chicken_soup
Ο καφές θα γίνει υπερτροφή: Οι αναρτήσεις για τον «υγιεινό καφέ» έχουν πολλαπλασιαστεί στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Pinterest, και όλο και περισσότερα ενημερωμένα καφέ σερβίρουν εναλλακτικά ροφήματα, είτε εμπλουτισμένα με σκόνη μάκα και άλλα superfoods, είτε φτιαγμένα από… ασυνήθιστα χαρμάνια. Το ήξερες, για παράδειγμα, ότι τελευταία κερδίζει έδαφος ο καφές από μανιτάρια;

To μαροκινό φαγητό θα είναι hot – κυριολεκτικά και μεταφορικά: Σύμφωνα με το Pinterest, «μπαχαρικά από τη Βόρεια Αφρική όπως κύμινο, κόλιανδρος και κάρδαμο ξυπνούν τους γευστικούς μας κάλυκες και εκτοξεύουν καθημερινά πιάτα σε άλλα επίπεδα». Δεν είναι όμως μόνο οι αλμυρές αλλά και οι γλυκές γεύσεις που κερδίζουν έδαφος, όπως το Mhancha ή «Φίδι του Μαρόκου», ένα σιροπιαστό κέρασμα με αμύγδαλα, που αναδημοσιεύεται στα social media ξανά και ξανά.

Οι φυτικές πρωτεΐνες θα γίνουν πιο δημοφιλείς: Καθώς όλο και περισσότεροι μειώνουν την κατανάλωση κρέατος -για λόγους οικολογίας, ηθικής, υγείας και/ή οικονομίας- τα χορτοφαγικά πιάτα που αποτελούν ταυτόχρονα καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως οι φακές, η κινόα και τα φασόλια, έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στο τραπέζι μας και όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσουν τις… επεκτατικές τάσεις τους και μέσα στη χρονιά που έρχεται.

Ο αρακάς θα αναλάβει ρόλο σνακ: Τα πράσινα φασολάκια, ο αρακάς, τα γιαπωνέζικα φασολάκια edamame συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα pins στο Pinterest και για το 2018 προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσουν όχι μόνο ως κυρίως πιάτα αλλά και σε ρόλο σνακ, σε δημιουργικές και γρήγορες συνταγές.

Νέες πικάντικες σάλτσες θα απευθύνονται στους πολύ τολμηρούς: Πλάι στην «κλασική» σάλτσα τσίλι θα ποζάρουν, στις ερασιτεχνικές αλλά και τις επαγγελματικές συνταγές, ακόμα πιο καυτά μείγματα, αποκλειστικά για… μουδιασμένους γευστικούς κάλυκες και ανθεκτικά στομάχια, όπως η κορεάτικη σος gochujang, από κόκκινες πιπεριές τσίλι, ρύζι, φασολάκια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και αλάτι.

trend
Όλοι θα μάθουν το βούτυρο ghee: Γνωστό και ως «καθαρισμένο» βούτυρο, αυτό το αγελαδινό προϊόν αναμένεται να συνεχίσει να συγκεντρώνει ψήφους στον κόσμο της γαστρονομίας, επειδή είναι ελεύθερο από λακτόζη, για την ικανότητά του να αντιστέκεται ακόμα και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος, αλλά και για την πλούσια γεύση του. Θα χρησιμοποιηθεί σε ασιατικά αλλά και δυτικά πιάτα, ακόμα και ως επάλειψη στο ψωμί.

Τα γεύματα θα συνοδεύονται από vegan επιδόρπια: Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος βίγκαν για να απολαύσει ένα γλυκό χωρίς ζωικά προϊόντα, καθώς αυτές οι δημιουργίες γίνονται όλο και πιο ευφάνταστες και νόστιμες. Στα vegan επιδόρπια τα αυγά δίνουν τη θέση τους σε λιναρόσπορους και το βούτυρο στο λάδι καρύδας, με επιτυχημένα μάλλον αποτελέσματα αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι αποθηκεύσεις των σχετικών εικόνων στο Pinterest έχουν πολλαπλασιαστεί κατά 300%!

vegan_desserts
Ο κατάλογος των mocktails θα μεγαλώσει: Ήδη σε πολλά μπαρ της Αθήνας υπάρχει μια πλούσια λίστα με mocktails, όπως ονομάζονται τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Το 2018 δεν θα είναι απαραίτητο να αποφεύγεις το οινόπνευμα για λόγους υγείας (π.χ. επειδή παίρνεις αντιβίωση ή είσαι σε περίοδο εγκυμοσύνης), για να παραγγείλεις ένα «παρθένο» κοκτέιλ. Οι συνδυασμοί τους θα είναι τόσο ακαταμάχητοι, που θα τα επιλέγουν όλοι!

empty alt

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες που αποφαίνονται ότι η κατανάλωση σοκολάτας, που παλαιότερα ήταν στο πυρ το εξώτερον, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου.
empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Τα τυριά της Λήμνου

H Λήμνος, ο σιτοβολόνας της Αθήνας τους κλασικούς χρόνους της Αρχαιότητας, το πεδινότερο νησί του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για τη μεγάλη παράδοση που έχει στην παρασκευή τυριών, που είναι φημισμένα για την ποιότητα παρασκευής και τη...
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

4 έξτρα συστατικά για να φτιάξεις μια πεντανόστιμη σαλάτα με κινόα

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις την επιτυχία που γνωρίζει η κινόα γιατί ναι, είναι υγιεινή, αλλά όχι και η επιτομή της γεύσης, μπορείς να μετατρέψεις το συγκεκριμένο σιτηρό σε βάση για μια πολύ νόστιμη σαλάτα.
empty alt

Σοκο_λαχταριστές τηγανίτες στον φούρνο!

Ετοιμάσου να μπεις και να ενδώσεις σε απολαυστικό πειρασμό: Στρώματα αφράτων τηγανιτών, πασπαλισμένες με τσιπ σοκολάτας και πλημμυρισμένες με ζάχαρη άχνη και το αγαπημένο σου σιρόπι.
empty alt

Margarita time: Μη μαδάς τις μαργαρίτες, πιες τες!

Margarita: το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού σε προκαλεί να αφεθείς, να το απολαύσεις και να ανακαλύψεις όλες τις νέες του εκδοχές που θα απογειώσουν τις στιγμές σου.
Back To Top