Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική ταινία και δαντέλα;

Τι θα χρειαστείς:
Μοβ λάχανο για μπλε αυγά ή παντζάρια για απαλά κόκκινα αυγά ή φλούδες κρεμμυδιού για πορτοκαλί αυγά
Λευκό ξίδι (1 κ.σ. ανά φλιτζάνι βαφής)
Σφιχτοβρασμένα αυγά
Ψαλίδι, κολλητική ταινία, κομματάκια δαντέλας και καλσόν

Πώς θα τα βάψεις:
Για μπλε αυγά, κομματιάζεις το μοβ λάχανο (ένα κεφάλι), το ρίχνεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτεις περίπου δύο φλιτζάνια νερό. ( Εναλλακτικά: Για κόκκινα αυγά, αντικαθιστάς το λάχανο με δύο μεγάλα παντζάρια. Για πορτοκαλί αυγά, χρησιμοποιείς τη φλούδα από πολλά μεγάλα κρεμμύδια.) Αφήνεις τα υλικά σου να πάρουν μια βράση και μετά χαμηλώνεις τη φωτιά να σιγοβράσουν για 20 λεπτά έως μία ώρα. Όσο περισσότερο χρόνο τα αφήσεις να σιγοβράσουν, τόσο πιο έντονη θα βγει η βαφή. Μόλις απελευθερώσουν το χρώμα τους, κλείνεις τη φωτιά και αφήνεις τη βαφή να κρυώσει.Ετοιμάζεις τα σχέδια για τα αυγά σου:
Για ρίγες:Κόβεις κομμάτια κολλητικής ταινίας και τα κολλάς σε απόλυτα στεγνά αυγά. Μπορείς έτσι να φτιάξεις παράλληλες ρίγες ή κάθετες μεταξύ τους (δημιουργώντας π.χ. ένα σταυρό) ή να καλύψεις τη μία πλευρά του αυγού εντελώς με ταινία. Να έχεις υπόψη σου ότι η περιοχή που θα καλύψεις με ταινία δεν θα βαφτεί και θα παραμείνει στο φυσικό χρώμα του αυγού (λευκή ή μπεζ). Μπορείς επίσης να πάρεις διακοσμητικές ταινίες washi tapes, να κόψεις γύρω γύρω τα σχέδιά τους (π.χ. φτερά ή λουλούδια, αν αυτό είναι το μοτίβο τους) και να κολλήσεις τα αυτοκόλλητα κομμάτια διάσπαρτα στα αυγά, δημιουργώντας έτσι π.χ. στένσιλ σε σχήμα φτερού ή σε σχήμα λουλουδιού.

eggsnatu
Για μοτίβα δαντέλας:Τυλίγεις τα αυγά με κομμάτια δαντέλας και στη συνέχεια τα στερεώνεις με ένα κομμάτι λεπτού καλσόν, που στη συνέχεια δένεις ή ράβεις πολύ σφιχτά στις δύο άκρες του αυγού.

Αφήνεις τη βαφή να κρυώσει εντελώς (περίπου για 20 λεπτά στο ψυγείο). Στραγγίζεις τα λαχανικά, κρατάς μόνο το υγρό και προσθέτεις 1 κ.σ. λευκό ξίδι ανά φλιτζάνι βαφής. Ανακατεύεις καλά και μοιράζεις τη βαφή σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία, στα οποία αμέσως μετά προσθέτεις τα σφιχτοβρασμένα αυγά που έχεις ήδη διακοσμήσει με την κολλητική ταινία ή τη δαντέλα.

Μπορείς φυσικά να βάλεις τα αυγά και τη βαφή σε ένα δοχείο, όλα μαζί. Όμως μοιράζοντάς τα σε διάφορα δοχεία έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς με συνδυασμούς βαφών: για παράδειγμα, να ανακατέψεις λίγη φυτική βαφή από παντζάρι με βαφή από λάχανο ή να αραιώσεις ένα μέρος της βαφής με λίγο νερό για να βγει πιο ανοιχτή η απόχρωση. Έτσι, θα έχεις ποικιλία στο αποτέλεσμα: αυγά βαμμένα σε διάφορες αποχρώσεις, ή στην ίδια απόχρωση σε πιο ανοιχτούς και πιο σκούρους τόνους. Βάζεις τα δοχεία με τις βαφές και τα αυγά στο ψυγείο και τα αφήνεις εκεί για μία νύχτα.

eggsnatur

Το επόμενο πρωί βγάζεις τα αυγά από τη βαφή και αφαιρείς από κάθε ένα την κολλητική ταινία ή το καλσόν και τη δαντέλα. Μην ανησυχείς αν το χρώμα τους ξεθωριάσει ελαφρώς, ενώ στεγνώνουν: είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Tip: άλλα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι ιβίσκος, τσάι και καφές για φυσικές βαφές. Στο διαδίκτυο, μπορεί να διαπιστώσεις ότι το σπανάκι κάνει ένα ωραίο πράσινο. Εκτός από τα βακκίνια, άλλα μούρα, όπως τα βατόμουρα, λειτουργούν επίσης καλά.

Καλή Ανάσταση!

empty alt

Πώς θα καταλάβω ότι το κοτόπουλο έχει γίνει;

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές...
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

5 tips για να σταματήσεις να πετάς χαλασμένα λαχανικά και φρούτα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα.
empty alt

4 tips για πεντανόστιμο ψητό κοτόπουλο

Αν το ψητό κοτόπουλο πετύχει, είναι ένα όνειρο. Αν όχι, μπορεί να είναι ακόμα και για πέταμα.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα κι απλά το πιο τέλειο Milkshake

Eίτε έχεις παιδιά στο σπίτι είτε περιμένεις παιδιά φίλων είτε θες να νιώσεις κι εσύ ξανά ανέμελο παιδί ή να προσφέρεις στον εαυτό σου ή στους φίλους σου μια απόλαυση παιδικής καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς δεν υπάρχει τίποτα πιο τέλειο από ένα milkshake.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Espresso Martini

Η απάντηση στο δίλημμα “stirred” ή “shaken” είναι “espresso”
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα δικά σου bagels

Ψάχνεις ένα έργο για να γεμίσεις το σαββατοκύριακο αλλά και μια γευστικη εσάνς από πρωινό στη Νέα Υόρκη; Τα bagels είναι δύο σε ένα! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξυπνάς με φρέσκα bagels και όταν είναι σπιτικά και χειροποίητα, ακόμα καλύτερα.
Back To Top