Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις γιορτές και επετείους! Αυτά […]

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις γιορτές και επετείους!

Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα μυστικά του μπακαλιάρου σκορδαλιά, ενός ψαριού που παρότι μάς έρχεται από τις βόρειες θάλασσες, έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την ελληνική γαστρονομική παράδοση:

-Στην αγορά, προτιμάς ένα χοντρό φιλέτο, ιδανικά με το κόκκαλο. Τα χοντρά φιλέτα απορροφούν λιγότερο αλάτι και είναι ευκολότερα στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου.

-Για να ξαλμυρίσεις τον μπακαλιάρο τον βάζεις σε νερό από σήμερα κιόλας, δηλαδή για περίπου 1 μέρα, αλλάζοντας το νερό κάθε 3-4 ώρες.

-Μετά το ξαλμύρισμα αφήνεις τον μπακαλιάρο να στραγγίσει καλά πάνω σε χαρτί κουζίνας.

-Προτού τον τηγανίσεις μπορείς να τον βάλεις στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει: έτσι, θα γίνει πιο τραγανός.

-Τον τηγανίζεις σε ελαιόλαδο, ρίχνοντάς τον σε δυνατή φωτιά την οποία όμως σταδιακά χαμηλώνεις για να ψηθεί ομοιόμορφα, μέσα-έξω, ιδιαίτερα αν το φιλέτο έχει μεγάλο πάχος.

-Εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο στον τηγανιτό μπακαλιάρο, είναι το κουρκούτι. Δύο μόνο από τα μείγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι αλεύρι (2 φλιτζ.), μπίρα (1 φλιτζ.) και σόδα (1/2 κ.γ.) ή αλεύρι (1 ½ φλιτζ.), γάλα (150 ml), σόδα (1/2 κ.γ.) και ένα αυγό που έχεις χτυπήσει.

-Για έξτρα τραγανή υφή μπορείς αφού περάσεις τον μπακαλιάρο από το κουρκούτι να τον αλευρώσεις ξανά.

-Η σκορδαλιά είναι το έτερον ήμισυ του μπακαλιάρου στο παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου. Η κλασική συνταγή περιέχει σκόρδο (5-10 σκελίδες, ανάλογα με το πόσο δυνατή σου αρέσει), 1 κιλό πατάτες, 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι και ξίδι. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις αλιάδα, την κεφαλλονίτικη εκδοχή της σκορδαλιάς, προσθέτοντας στο μείγμα λίγο από το ζωμό του μπακαλιάρου (βράζεις σε νερό 1-2 κομμάτια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου μαζί με τα κόκκαλα και την ουρά). Στην αλιάδα αντί για ξίδι μπορείς να χρησιμοποιήσεις χυμό λεμονιού.

-Στη σκορδαλιά μπορείς να αντικαταστήσεις την πατάτα με άλλα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου, όπως πολτοποιημένα αμύγδαλα ή καρύδια, ή ψίχα ψωμιού.

-Στην περίπτωση του μπακαλιάρου σκορδαλιά, στους δύο τρίτος χωρεί: Μπορείς να συνοδεύσεις αυτό το δίδυμο με βρασμένα παντζάρια (τα κεφάλια, όχι τα φύλλα), κομματιασμένα ή ακόμα και σε μορφή πουρέ!

Διάβασε εδώ περισσότερα μυστικά για το τηγάνισμα και το πανάρισμα.

empty alt

3 άγνωστα tips για να διατηρείς φρέσκιες τις ντομάτες σου

Ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσεις τις ντομάτες σου φρέσκιες είναι να τις κρατήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, ας πούμε στον πάγκο της κουζίνας, σωστά; Όχι απαραίτητα.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Σεφ – και ξέρουμε πώς να την γιορτάσεις

Πριν (και μετά τον κορωνοϊό) το να βγαίνεις για φαγητό σε εστιατόρια ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο αγαπημένες σου δραστηριότητες (αλλά και πολλών ανθρώπων επίσης), επειδή έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις την καλύτερη κουζίνα αλλά και να δοκιμάσεις συνταγές από όλες τις κουζίνες […]
empty alt

Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα σύμφωνα με τους σεφ

Βρετανοί σεφ επέλεξαν, για λογαριασμό της Independent, τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε, κατά τη γνώμη τους, κατά την προετοιμασία ενός γεύματος.
empty alt

Υπέροχη χειμωνιάτικη λαχανόσουπα

Αυτή είναι η πιο προσαρμόσιμη σούπα. Είναι γευστική, απίστευτα υγιεινή και ετοιμάζεται σε χρόνο μηδέν. Μπορείς να αξιοποιήσεις μέσα της το υπόλοιπο χοιρινό κρέας, ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας που έχει περισσέψει και που θα της δώσει μια έξτρα νοστιμιά.
empty alt

Γευστικές βόμβες με αβοκάντο και μπέικον

Το αβοκάντο είναι μια θρεπτική τροφή με ωφέλιμα λίπη και πολύτιμα συστατικά που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη διατροφή σου! Στην «πειραγμένη» αυτή εκδοχή του το συνδυάζουμε με «επικίνδυνα» υλικά που δίνουν μια έκρηξη γευστικής απόλαυσης.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Μύδια με ντομάτες και σκόρδο

Τώρα που μπαίνουμε σε ρυθμούς ρομαντικούς και ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους.
Back To Top