Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Ανακάλυψε λοιπόν δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά της ιταλικής κουζίνας, που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ντουλάπι σου αν αγαπάς αληθινά τη γαστρονομία της γειτονικής μας χώρας.

1. Ελαιόλαδο: Πλούσιο στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Ε και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία, που φροντίζουν την υγεία της καρδιάς και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, προστίθεται γενναιόδωρα σε ζυμαρικά, σαλάτες και στις περίφημες μπρουσκέτες.

2. Ντομάτα: Φορέας του λυκοπενίου, ενός πανίσχυρου αντιοξειδωτικού που δίνει στην ντομάτα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της και που ωφελεί πολλαπλά τον οργανισμό, η ντομάτα είναι στα καλύτερά της τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αυτή την περίοδο μπορείς να την απολαύσεις από την κονσέρβα, παρέα με σκορδάκι και μπαχαρικά, να συνθέτει πεντανόστιμες σάλτσες για μακαρονάδες και πίτσες.

3. Ζυμαρικά: Σε άπειρες μορφές και μεγέθη, είναι η πιο ευέλικτη κατηγορία υλικών που χαρακτηρίζουν την ιταλική διατροφή και μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα! Μπορείς να τα παντρέψεις με μανιτάρια και κρέας, για να πάρεις και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε ένα πιάτο, ή να επιλέξεις τα ολικής άλεσης, για έξτρα φυτικές ίνες.

4. Σκόρδο: Αρκεί μία σκελίδα για να νοστιμίσει και το πιο ταπεινό πιάτο (ακόμα και αν πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο τα σπαγγέτι με λίγο ελαιόλαδο). Σύμφωνα με πολλές έρευνες, λειτουργεί προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

5. Μανιτάρια: Τα μανιτάρια, πορτσίνι, πορτομπέλο και άλλες ποικιλίες, προσθέτουν γεύση σε κάθε σάλτσα ζυμαρικών, κρέατος ή πίτσας, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και, άρα, ενδείκνυνται ιδιαίτερα να τα καταναλώνουν οι χορτοφάγοι.

6. Αρωματικά φυτά: Η ρίγανη, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, βασικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας, έχουν την τιμητική τους και στην ιταλική γαστρονομία και χρησιμοποιούνται ακόμα και για να νοστιμίσουν μια μπρουσκέτα παρέα μόνο με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή την εποχή μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα.

7. Βαλσαμικό ξίδι: Δίνει γεύση σε πιάτα όπως τα ψητά λαχανικά και οι πράσινες σαλάτες και ενισχύει τη θρεπτική αξία τους, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες.

8. Παρμεζάνα: Το εκλεκτό αυτό ιταλικό τυρί, που προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της γειτονικής χώρας, νοστιμίζει τις μακαρονάδες, τις πράσινες σαλάτες αλλά και το ριζότο, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύει την καρδιά.

9. Μοτσαρέλα: Σε ένα ιταλικό τραπέζι αυτό το λευκό τυρί με τη διακριτική αλλά ιδιαίτερη γεύση σερβίρεται ακόμα και σκέτο, με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλλά μπορείς να το απολαύσεις και σε ανοιχτά σάντουιτς ή πίτσες, παρέα με λίγα μυρωδικά, που καλοπιάνουν τον ουρανίσκο χωρίς να βαραίνουν το στομάχι.

10. Κάπαρη: Σε σαλάτες λαχανικών αλλά και κρύες μακαρονοσαλάτες, σάλτσες ζυμαρικών και πίτσες, αυτός ο μικρός θησαυρός της φύσης δίνει γεύση και αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά σχεδόν ανύπαρκτες θερμίδες (μόλις δύο ανά μία κουταλιά της σούπας). Φρόντισε όμως να χρησιμοποιήσεις ελάχιστο αλάτι, γιατί η κάπαρη είναι αρκετά αλμυρή από μόνη της.

empty alt

Τώρα μπορείτε να… φάτε τον Ράιαν Γκόσλινγκ-κυριολεκτικά!

Τώρα μπορείτε να… χαζέψετε το πρόσωπο του Ράιαν Γκόσλινγκ και να το φάτε χάρη στην Sarah Silverman, την ψυχή του Capecake Market στη Νέα Υόρκη.
empty alt

Το τέλειο ποτήρι για τους λάτρεις του κρασιού!

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται καθώς κάποιος εφέυρε, επιτέλους, ένα ποτήρι κρασιού με το οποίο μπορούν να αναπνέουν ενώ πίνουν! Αν και αρκετοί θα ξαφνιαστούν και θα σκεφτούν πώς κάτι τέτοιο είναι τελείως ανούσιο, εντούτοις έχει αξία για όσους γνωρίζουν τα περί […]
empty alt

Στη Νορβηγία τρώνε πρωινό… μετά το δείπνο

Στη Νορβηγία υπάρχουν τέσσερα γεύματα: το πρωινό, το μεσημεριανό, το δείπνο και το kveldsmat, που σημαίνει «βραδινό φαγητό» αλλά στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ό,τι και το πρωινό.
empty alt

Ποια μπαχαρικά ταιριάζουν περισσότερο στο ψητό κρέας;

Κάποιοι αλατοπιπερώνουν γενναιόδωρα το ψητό κρέας και το πνίγουν στο λεμόνι, ενώ άλλοι επενδύουν σε υλικά άριστης ποιότητας και είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στα καρυκεύματα, ώστε να αφήσουν τη γεύση του κρέατος να αναδειχθεί.
empty alt

Στην κουζίνα με τον Brad Pitt

Στο κινηματογραφικό έργο Once Upon a Time in Hollywood, ο χαρακτήρας του Brad Pitt, Cliff Booth – ένας ξεπερασμένος stuntman του Χόλιγουντ – ετοιμάζει την πιο απλή εκδοχή του κλασικού αμερικάνικου πιάτου mac and cheese με εντελώς πρωτότυπο τρόπο… Βλέπουμε τον ήρωα Booth να μαγειρεύει τα μακαρόνια...
empty alt

Ενεργειακές Μπάλες Φυστικοβούτυρου

Αυτές οι υγιεινές ενεργειακές μπάλες φυστικοβούτυρου και σοκολάτας προσφέρουν ένα μείγμα απλών και σύνθετων υδατανθράκων για να σας βοηθήσουν να γεμίσετε τις μπαταρίες της ενέργειάς σας όποτε χρειάζεστε λίγη ώθηση.
empty alt

Απολαυστική κι ελαφριά φριτάτα με λαχανικά

Λένε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα. Ψάχνετε για μια επιλογή που είναι υγιεινή και εύκολη; Συνδυάζοντας τα οφέλη και τη γεύση από λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, ντομάτα, μπρόκολο, κρεμμύδι και πιπεριές, αυτό το πιάτο με αυγά χαμηλών υδατανθράκων είναι ένας πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά...
empty alt

10 tips για να φτιάξεις το νοστιμότερο μπακαλιάρο σκορδαλιά

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις...
Back To Top