Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Ανακάλυψε λοιπόν δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά της ιταλικής κουζίνας, που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ντουλάπι σου αν αγαπάς αληθινά τη γαστρονομία της γειτονικής μας χώρας.

1. Ελαιόλαδο: Πλούσιο στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Ε και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία, που φροντίζουν την υγεία της καρδιάς και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, προστίθεται γενναιόδωρα σε ζυμαρικά, σαλάτες και στις περίφημες μπρουσκέτες.

2. Ντομάτα: Φορέας του λυκοπενίου, ενός πανίσχυρου αντιοξειδωτικού που δίνει στην ντομάτα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της και που ωφελεί πολλαπλά τον οργανισμό, η ντομάτα είναι στα καλύτερά της τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αυτή την περίοδο μπορείς να την απολαύσεις από την κονσέρβα, παρέα με σκορδάκι και μπαχαρικά, να συνθέτει πεντανόστιμες σάλτσες για μακαρονάδες και πίτσες.

3. Ζυμαρικά: Σε άπειρες μορφές και μεγέθη, είναι η πιο ευέλικτη κατηγορία υλικών που χαρακτηρίζουν την ιταλική διατροφή και μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα! Μπορείς να τα παντρέψεις με μανιτάρια και κρέας, για να πάρεις και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε ένα πιάτο, ή να επιλέξεις τα ολικής άλεσης, για έξτρα φυτικές ίνες.

4. Σκόρδο: Αρκεί μία σκελίδα για να νοστιμίσει και το πιο ταπεινό πιάτο (ακόμα και αν πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο τα σπαγγέτι με λίγο ελαιόλαδο). Σύμφωνα με πολλές έρευνες, λειτουργεί προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

5. Μανιτάρια: Τα μανιτάρια, πορτσίνι, πορτομπέλο και άλλες ποικιλίες, προσθέτουν γεύση σε κάθε σάλτσα ζυμαρικών, κρέατος ή πίτσας, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και, άρα, ενδείκνυνται ιδιαίτερα να τα καταναλώνουν οι χορτοφάγοι.

6. Αρωματικά φυτά: Η ρίγανη, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, βασικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας, έχουν την τιμητική τους και στην ιταλική γαστρονομία και χρησιμοποιούνται ακόμα και για να νοστιμίσουν μια μπρουσκέτα παρέα μόνο με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή την εποχή μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα.

7. Βαλσαμικό ξίδι: Δίνει γεύση σε πιάτα όπως τα ψητά λαχανικά και οι πράσινες σαλάτες και ενισχύει τη θρεπτική αξία τους, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες.

8. Παρμεζάνα: Το εκλεκτό αυτό ιταλικό τυρί, που προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της γειτονικής χώρας, νοστιμίζει τις μακαρονάδες, τις πράσινες σαλάτες αλλά και το ριζότο, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύει την καρδιά.

9. Μοτσαρέλα: Σε ένα ιταλικό τραπέζι αυτό το λευκό τυρί με τη διακριτική αλλά ιδιαίτερη γεύση σερβίρεται ακόμα και σκέτο, με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλλά μπορείς να το απολαύσεις και σε ανοιχτά σάντουιτς ή πίτσες, παρέα με λίγα μυρωδικά, που καλοπιάνουν τον ουρανίσκο χωρίς να βαραίνουν το στομάχι.

10. Κάπαρη: Σε σαλάτες λαχανικών αλλά και κρύες μακαρονοσαλάτες, σάλτσες ζυμαρικών και πίτσες, αυτός ο μικρός θησαυρός της φύσης δίνει γεύση και αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά σχεδόν ανύπαρκτες θερμίδες (μόλις δύο ανά μία κουταλιά της σούπας). Φρόντισε όμως να χρησιμοποιήσεις ελάχιστο αλάτι, γιατί η κάπαρη είναι αρκετά αλμυρή από μόνη της.

empty alt

Μενού για τυφλούς

      Λένε ότι όταν σου λείπει μία αίσθηση έχεις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις υπόλοιπες. Έχεις αναρωτηθεί πώς απολαμβάνει το φαγητό του ένας άνθρωπος που δεν βλέπει; Πώς είναι να τρως δίχως να έχει δει το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο σου; Κυρίως, πώς είναι να πηγαίνεις […]
empty alt

Πώς θα αφαιρέσεις το κουκούτσι από τα κεράσια

Ακόμα και αν δεν έχεις το ειδικό εργαλείο, μπορείς να αφαιρέσεις τα κουκούτσια από τα κεράσια, για να χρησιμοποιήσεις το αγαπημένο φρούτο π.
empty alt

5 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις στην προετοιμασία των γευμάτων

Αρκεί να αφιερώσεις δύο περίπου ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο για να μην ταλαιπωρείσαι μεσοβδόμαδα με το μαγείρεμα – ή τουλάχιστον για να ελαχιστοποιήσεις το μαγείρεμα μέσα στην εβδομάδα.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

Το κόλπο που θα απογειώσει τις πιο απλές συνταγές σου

Τι μπορεί να δώσει με μία κίνηση μοναδική γεύση τόσο σε ένα σάντουιτς όσο και σε μια σαλάτα ή ένα πιάτο με μακαρόνια; Το αλάτι με άρωμα σκόρδου, που μπορείς να βρεις ως έτοιμο μείγμα, σε μπαχαράδικα και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, ή να φτιάξεις στο σπίτι.
empty alt

Μπιφτέκι: το προτιμάς μίνιμαλ ή… υπερπαραγωγή;

Στα χορτοφαγικά μπέργκερ είναι ξεκάθαρο ότι η βάση (λαχανικό ή όσπριο) συνυπάρχει με ένα πλήθος άλλων υλικών, όπως ψωμί, αυγό, ξερό κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, δυόσμο και τυρί.
empty alt

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η διάρκεια ζωής του;

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Καρπούζι Agua Fresca – ό,τι πιο καλοκαιρινό και δροσερό

Όλοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας ξεδιψάει όσο το παγωμένο καρπούζι – απόλαυσε εδώ μια υπέροχη υγρή εκδοχή του
Back To Top