Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Ανακάλυψε λοιπόν δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά της ιταλικής κουζίνας, που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ντουλάπι σου αν αγαπάς αληθινά τη γαστρονομία της γειτονικής μας χώρας.

1. Ελαιόλαδο: Πλούσιο στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Ε και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία, που φροντίζουν την υγεία της καρδιάς και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, προστίθεται γενναιόδωρα σε ζυμαρικά, σαλάτες και στις περίφημες μπρουσκέτες.

2. Ντομάτα: Φορέας του λυκοπενίου, ενός πανίσχυρου αντιοξειδωτικού που δίνει στην ντομάτα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της και που ωφελεί πολλαπλά τον οργανισμό, η ντομάτα είναι στα καλύτερά της τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αυτή την περίοδο μπορείς να την απολαύσεις από την κονσέρβα, παρέα με σκορδάκι και μπαχαρικά, να συνθέτει πεντανόστιμες σάλτσες για μακαρονάδες και πίτσες.

3. Ζυμαρικά: Σε άπειρες μορφές και μεγέθη, είναι η πιο ευέλικτη κατηγορία υλικών που χαρακτηρίζουν την ιταλική διατροφή και μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα! Μπορείς να τα παντρέψεις με μανιτάρια και κρέας, για να πάρεις και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε ένα πιάτο, ή να επιλέξεις τα ολικής άλεσης, για έξτρα φυτικές ίνες.

4. Σκόρδο: Αρκεί μία σκελίδα για να νοστιμίσει και το πιο ταπεινό πιάτο (ακόμα και αν πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο τα σπαγγέτι με λίγο ελαιόλαδο). Σύμφωνα με πολλές έρευνες, λειτουργεί προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

5. Μανιτάρια: Τα μανιτάρια, πορτσίνι, πορτομπέλο και άλλες ποικιλίες, προσθέτουν γεύση σε κάθε σάλτσα ζυμαρικών, κρέατος ή πίτσας, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και, άρα, ενδείκνυνται ιδιαίτερα να τα καταναλώνουν οι χορτοφάγοι.

6. Αρωματικά φυτά: Η ρίγανη, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, βασικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας, έχουν την τιμητική τους και στην ιταλική γαστρονομία και χρησιμοποιούνται ακόμα και για να νοστιμίσουν μια μπρουσκέτα παρέα μόνο με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή την εποχή μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα.

7. Βαλσαμικό ξίδι: Δίνει γεύση σε πιάτα όπως τα ψητά λαχανικά και οι πράσινες σαλάτες και ενισχύει τη θρεπτική αξία τους, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες.

8. Παρμεζάνα: Το εκλεκτό αυτό ιταλικό τυρί, που προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της γειτονικής χώρας, νοστιμίζει τις μακαρονάδες, τις πράσινες σαλάτες αλλά και το ριζότο, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύει την καρδιά.

9. Μοτσαρέλα: Σε ένα ιταλικό τραπέζι αυτό το λευκό τυρί με τη διακριτική αλλά ιδιαίτερη γεύση σερβίρεται ακόμα και σκέτο, με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλλά μπορείς να το απολαύσεις και σε ανοιχτά σάντουιτς ή πίτσες, παρέα με λίγα μυρωδικά, που καλοπιάνουν τον ουρανίσκο χωρίς να βαραίνουν το στομάχι.

10. Κάπαρη: Σε σαλάτες λαχανικών αλλά και κρύες μακαρονοσαλάτες, σάλτσες ζυμαρικών και πίτσες, αυτός ο μικρός θησαυρός της φύσης δίνει γεύση και αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά σχεδόν ανύπαρκτες θερμίδες (μόλις δύο ανά μία κουταλιά της σούπας). Φρόντισε όμως να χρησιμοποιήσεις ελάχιστο αλάτι, γιατί η κάπαρη είναι αρκετά αλμυρή από μόνη της.

empty alt

Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά

Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου.
empty alt

Με δέκα μερίδες φρούτων την ημέρα θα φτάσετε τα 100!

Μια είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία. Μακροζωία όμως; Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική, όσοι τρώνε δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.
empty alt

3 tips ώστε ένα δείπνο να είναι –και να φαίνεται!– πιο νόστιμο

Ετοιμάζεσαι να κάνεις το τραπέζι σε μια παρέα φίλων και έχεις ετοιμάσει απλά και νόστιμα, αλλά όχι ιδιαίτερα… φωτογενή φαγητά; Δώσε βάση στα παρακάτω tips, που θα κάνουν πιο ελκυστικά τα πιάτα σου, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση.
empty alt

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ξαναχρησιμοποιήσεις το λάδι τηγανίσματος

Συνήθως χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα λαδιού για να τηγανίσουμε, που είναι κρίμα να πετάξουμε αμέσως μετά την πρώτη χρήση.
empty alt

4 έξτρα συστατικά για να φτιάξεις μια πεντανόστιμη σαλάτα με κινόα

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις την επιτυχία που γνωρίζει η κινόα γιατί ναι, είναι υγιεινή, αλλά όχι και η επιτομή της γεύσης, μπορείς να μετατρέψεις το συγκεκριμένο σιτηρό σε βάση για μια πολύ νόστιμη σαλάτα.
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Γόνδολες κολοκυθιού με γαρίδες

Όταν έχεις λαχτάρα για ζυμαρικά, αλλά θες να γλιτώσεις μερικές θερμίδες, να αποφύγεις μερικούς υδατάνθρακες και να έχεις μια πιο υγιεινή απόλαυση αυτές οι γόνδολες κολοκυθιών είναι μια εξαιρετική επιλογή.
empty alt

Συνταγή για εύκολο μπαμπά-γκανούς

Η μελιτζανοσαλάτα αλλιώς…
Back To Top