Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Ανακάλυψε λοιπόν δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά της ιταλικής κουζίνας, που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ντουλάπι σου αν αγαπάς αληθινά τη γαστρονομία της γειτονικής μας χώρας.

1. Ελαιόλαδο: Πλούσιο στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Ε και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία, που φροντίζουν την υγεία της καρδιάς και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, προστίθεται γενναιόδωρα σε ζυμαρικά, σαλάτες και στις περίφημες μπρουσκέτες.

2. Ντομάτα: Φορέας του λυκοπενίου, ενός πανίσχυρου αντιοξειδωτικού που δίνει στην ντομάτα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της και που ωφελεί πολλαπλά τον οργανισμό, η ντομάτα είναι στα καλύτερά της τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αυτή την περίοδο μπορείς να την απολαύσεις από την κονσέρβα, παρέα με σκορδάκι και μπαχαρικά, να συνθέτει πεντανόστιμες σάλτσες για μακαρονάδες και πίτσες.

3. Ζυμαρικά: Σε άπειρες μορφές και μεγέθη, είναι η πιο ευέλικτη κατηγορία υλικών που χαρακτηρίζουν την ιταλική διατροφή και μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα! Μπορείς να τα παντρέψεις με μανιτάρια και κρέας, για να πάρεις και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε ένα πιάτο, ή να επιλέξεις τα ολικής άλεσης, για έξτρα φυτικές ίνες.

4. Σκόρδο: Αρκεί μία σκελίδα για να νοστιμίσει και το πιο ταπεινό πιάτο (ακόμα και αν πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο τα σπαγγέτι με λίγο ελαιόλαδο). Σύμφωνα με πολλές έρευνες, λειτουργεί προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

5. Μανιτάρια: Τα μανιτάρια, πορτσίνι, πορτομπέλο και άλλες ποικιλίες, προσθέτουν γεύση σε κάθε σάλτσα ζυμαρικών, κρέατος ή πίτσας, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και, άρα, ενδείκνυνται ιδιαίτερα να τα καταναλώνουν οι χορτοφάγοι.

6. Αρωματικά φυτά: Η ρίγανη, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, βασικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας, έχουν την τιμητική τους και στην ιταλική γαστρονομία και χρησιμοποιούνται ακόμα και για να νοστιμίσουν μια μπρουσκέτα παρέα μόνο με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή την εποχή μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα.

7. Βαλσαμικό ξίδι: Δίνει γεύση σε πιάτα όπως τα ψητά λαχανικά και οι πράσινες σαλάτες και ενισχύει τη θρεπτική αξία τους, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες.

8. Παρμεζάνα: Το εκλεκτό αυτό ιταλικό τυρί, που προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της γειτονικής χώρας, νοστιμίζει τις μακαρονάδες, τις πράσινες σαλάτες αλλά και το ριζότο, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύει την καρδιά.

9. Μοτσαρέλα: Σε ένα ιταλικό τραπέζι αυτό το λευκό τυρί με τη διακριτική αλλά ιδιαίτερη γεύση σερβίρεται ακόμα και σκέτο, με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλλά μπορείς να το απολαύσεις και σε ανοιχτά σάντουιτς ή πίτσες, παρέα με λίγα μυρωδικά, που καλοπιάνουν τον ουρανίσκο χωρίς να βαραίνουν το στομάχι.

10. Κάπαρη: Σε σαλάτες λαχανικών αλλά και κρύες μακαρονοσαλάτες, σάλτσες ζυμαρικών και πίτσες, αυτός ο μικρός θησαυρός της φύσης δίνει γεύση και αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά σχεδόν ανύπαρκτες θερμίδες (μόλις δύο ανά μία κουταλιά της σούπας). Φρόντισε όμως να χρησιμοποιήσεις ελάχιστο αλάτι, γιατί η κάπαρη είναι αρκετά αλμυρή από μόνη της.

empty alt

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ

Η γραβιέρα Νάξου, με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

3 υλικά + 3 λεπτά είναι όλα όσα χρειάζεσαι για μια σπιτική ζεστή σοκολάτα!

Υπάρχουν άπειρες συνταγές ζεστής σοκολάτας, π.χ. με μπαχαρικά, κονιάκ και λικέρ, όμως μια πολύ απλή και εγγυημένα επιτυχημένη βασίζεται στην εξής απλή λογική: ανακατεύεις γάλα με την μπάρα σοκολάτας της επιλογής σου και προσθέτεις μαρσμέλοου.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Απολαυστικός συνδυασμός: κοτόπουλο, πεπόνι και ψημένα πεκάν

Γεύση καλοκαιριού, υπέροχα χρώματα και ωφέλιμα συστατικά: μια σαλάτα δεν χρειάζεται να είναι βαρετή ούτε άνοστη. Τα χρώματα του πεπονιού και του κόκκινου κρεμμυδιού συνδυάζονται για να προσφέρουν μια όμορφη εμφάνιση που σου ανοίγει την όρεξη, ενώ μια χούφτα φρυγανισμένα πεκάν προσθέτουν ακριβώς τη...
empty alt

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας
Back To Top